Rinnevammat
Laskettelu, Lumilautailu, Terveys, Varusteet

Näin vältät lasketteluvammat – 7 vinkkiä

Suksilla laskiessa tapahtuu eniten alaraajojen loukkaantumisia ja lumilautaillessa taas yläraajojen tapaturmia. Näillä vinkeillä voit välttää vammat.

1. Säädä siteet oikein

Tarkista siteiden kiinnitys ja säädöt ennen rinteeseen lähtöä – kireys, pituus, korkeus… säädöt vaihtelevat side-tyypeittäin. Onhan DIN-arvo eli kireys juuri sinulle oikea?

2. Älä unohda kypärää

Suurin osa pään vammoista on ehkäistävissä kypärällä, joten pakkaa se ehdottomasti mukaan – äläkä unohda sitä reppuun.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

3. Valitse oikeankokoiset varusteet

Teini-ikäinen on saattanut venähtää vuodessa reilusti pituutta tai kasvattaa painoa, jolloin painopiste voi olla muuttunut. Ovatko viimevuotiset varusteet vielä asianmukaisia?

4. Tunne tasosi

Ole itsellesi rehellinen – jos edellisestä laskukerrasta on jo aikaa, ei ehkä kannata suunnata ensin mustiin rinteisiin. Äläkä epäröi ottaa tarvittaessa opastusta lajin saloihin, saat siten myös enemmän irti harrastuksestasi!

5. Lämmittele

Anna keholle aikaa tottua toimintaan. Esimerkiksi hyppely ja käsien heiluttelu ovat hyviä tapoja herätellä lihaksia. Lisää tehoja vasta sitten, kun tunnet kroppasi heränneen. Mitä kylmempi keli, sitä varovaisemmin liikkeelle!

6. Pukeudu lämpimästi

Kylmyys altistaa onnettomuuksille, ja etenkin pohjoisessa pakkaset usein paukkuvat.  Suosi kerrospukeutumista: ihoa vasten kannattaa pukea tekninen alusasu, jonka päälle lisätään sään edellyttämä määrä muita vaatekerroksia, tuulen pitävää kerrosta unohtamatta. Pidä myös lämmittelytaukoja. Geelipussilämmittimistä voi myös olla apua.

7. Vältä alkoholia

Terästetty minttukaakao houkuttelee kylmässä kelissä, mutta alkoholin kanssa kannattaa olla tarkkana. Nyrkkisäännöksi sopii malli liikenteestä: se mikä autolla ajaessa on sallittua, on ok rinteessäkin. Normaalipainoisella yksi tai kaksi alkoholiannosta hitaasti ruuan kanssa nautittuna ei yleensä lisää vammariskiä.

Lähde: Terveystalo


Avainsanat:
Arvostele artikkeli:
Näin vältät lasketteluvammat – 7 vinkkiä Rinnevammat
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,00/5 - 1 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.