Suojaa ihosi oikein alppiauringossa
Terveys, Yleinen

Paloiko naama auringossa? Näin suojaat ihosi oikein

Hiihtolomalaisen pandakasvot on monelle tuttu näky. Punainen nenä peilissä muistuttaa loistopäivistä rinteessä, mutta saattaa nopeasti muuttua kutisevaksi harmitukseksi.

Talviaurinko tekee hyvää

Aurinkoinen rinneloma keskellä talvea ei piristä vain henkisesti, vaan myös fyysisesti. Aurinko aktivoi aineenvaihduntaa ja vahvistaa immuunijärjestelmää. Se myös lisää mielihyvähormonien tuotantoa ja tuo hyvää mieltä talven keskelle.

Ihanan auringon harmillinen varjopuoli on sen synnyttämä ultraviolettisäteily. Ultraviolettisäteily voi aiheuttaa ihosyöpää ja ihon palaminen on aina melanoomariski, joten aurinkotankkauksen hyvistä puolista huolimatta suojautuminen UV-säteiltä on tärkeää.

Kaikista ihosyövistä jopa 95 % esiintyy runsaalle auringolla altistuneissa ihon osissa. Vastoin yleistä harhaluuloa, palaminen ei vahvista tai karaise ihoa, vaan palanut iho on entistä alttiimpi vaurioille.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Vaalea suomalainen tarvitsee vahvan suojan

Skandinaavisen ihotyypin omaavien suomalaisten on erityisen tärkeää suojata ihonsa palamiselta. Talvioloissa suurin osa ihosta jää automaattisesti vaatteiden suojaan, mutta paljaaksi jäävät paikat saavat lumen heijastuksen vuoksi osakseen runsaasti säteilyä. Lumi heijastaa maahan jo ehtineet säteet takaisin kohti ihoa.

Vuoristo-oloissa säteily on voimakkaampaa kuin alavalla maalla. Mitä korkeammalla merenpinnasta oleskellaan, sitä vahvempia ja vaarallisempia UV-säteet ovat.

Aurinkovoide on rinnepäivän perusvaruste

Alppilomalle suuntaavan kannattaa varata mukaan vahvalla suojakertoimella varustettu aurinkovoide. Suojakerroin 40 tai 50 ei ole liioittelua.

Monista tuotteista on saatavilla käteviä minikokoja, jotka voi helposti pakata vaikka taskuun mukaan. Annostele voidetta säästelemättä ja lisää uusi kerros päivän aikana. Suojaa on aiheellista käyttää pilvisinäkin päivinä, sillä UV-säteilystä jopa 90 % voi läpäistä pilvikerroksen. Aurinko tarttuu myös suojavoiteen läpi, joten kauniin värin menettämistä ei kannata pelätä.

 

Teksti: Rantapallo.fi/Riikka Krenn
Kuva: Skimbaaja/Jussi Ovaskainen


Avainsanat:
, ,
Arvostele artikkeli:
Paloiko naama auringossa? Näin suojaat ihosi oikein Suojaa ihosi oikein alppiauringossa
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (3,00/5 - 4 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.