Livignon rentoa rinne-elämää
Hiihtokeskukset, Kohteet, Lumimatkat

Lumipallon tärpit Italian rinnehelmiin

Tahdotko tänä talvena uusille lumille? Näistä Italian pikkukohteista löydät vielä hiljaisia puuteripiiloja ja idyllisiä Alppimaisemia.

1. Alagna

Monte Rosan hiihtoalueen freeride-alueistaan tunnettu Alagna on elänyt viime vuodet muutosten aikaa. Hissiyhtiö uudistaa hissejä ja kylä kokee kasvojenkohotusta, mutta edelleenkin rinteillä ja nimenomaan niiden vierustoilla on tilaa, eikä hisseihin ole jonoja.

Alagnan offarit ovat Alppien ehdotonta aatelia ja italialaiset itse viihtyvät enemmän ravintoloissa pastaa purren kuin rinteitä hinkaten. Alagnan tavoitettavuus on yksi syy sen hiljaiseloon, mutta kylässä on vielä uuden rakentamisen ohella aistittavissa vanhaa hyvää aikaa.

2. Cortina d’Ampezzo

Italian Cortina on periaatteessa nimenä erittäin tunnettu, mutta todellisuudessa suomalaisille vielä melko uusi hiihtokohde. Kaksi kotimaista matkatoimistoa on juuri ottanut kohteen tarjontaansa, joten Cliffhangerin ja James Bondin maisemissa seikkailee vihdoin myös suomalaisia.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Turkikset, timantit ja ökyautot ovat ehkä suurin hidaste mennä tutustumaan vuoden 1956 olympiaisännän hiihtotarjontaan, joka on varsin kattava.

Osana valtaisaa Dolomiti Superski -aluetta tarjonta on oikeastaan käsittämätön ja hyvän lumen aikaan laskumahdollisuuksia on loputtomasti. Lumisateettoman jakson aikana ei voi myöskään keskusta moittia, sillä hyvin hoidetut rinteet, välittömän iloinen ilmapiiri ja retkeily eri alueilla takaavat viihtymisen. Tekeminen ei lopu kesken edes tylsimyksellä.

3. Livigno

Tiesulkujen ja tiettömien vuorten sylissä sijaitseva Livigno on tunnettu tax free -kohde, mutta myös erinomainen hiihtokeskus, jossa on tarjolla runsaan auringon lisäksi sporttisia laskuja kylän molemmin puolin.

Tuhat korkeuserometriä ja laaja hiihtoalue sekä korkealla (1 816 m) sijaitseva kylä takaavat lumivarmuuden, mutta nauhamainen kylä tuntuu hieman hajanaiselta. Italialainen ruokakulttuuri ja mukava hintataso helpottavat kummasti pizzan nielemistä lisättynä italialaisittain vauhdikkaaseen iltaelämään. Bongaa Giorgio Rocca!

4. Marmolada

Dolomiittien kuningattareksi kutsutun Marmoladan kauneus kilpailee tietenkin Cortinan kanssa, sillä molemmat ovat upeiden Dolomiittien sydämessä. Jäätikkö ja pitkä lasku alas laaksoon ovat mykistyttävien maisemien lisäksi sellainen kokemus, jonka soisi jokaisen laskemista rakastavan kokevan.

Bonuksena tulee tietenkin legendaarinen kierros, Sella Ronda, viehättävät naapurikylät ja mahdollisuus laskea mahtavalla Dolomiti-Superski-alueella. Suuren alueen huolenaihe on olla oikeaan aikaan oikeassa laaksossa.

5. Pila

Aostan laakson kultakimpale on Pilan hiihtokeskus, jonne pääsee suoraan Aostan kaupungin keskeltä lähtevällä kabiinilla.

Puolisen tuntia kestävän hissimatkan voi hyödyntää evästellen ja auto kannattaa todellakin jättää alas parkkipaikalle. Hyvä vaihtoehto on saapua Aostaan myös junalla.

Hyvällä lumella lasku parkkipaikalle on mahdollista. Parhaat laskupaikat löytyvät kattilamaisen alueen yläosista, jossa pienellä vaivannäöllä pääsee pöllyttelemään hienoja siivuja Mont Blancin ja Matterhornin todistamina.

6. Santa Cristina

Val Gardenan maailmancupin rinne Saslong on ehdottomasti Santa Cristinan parhain lasku. Todellisuudessa Dolomiitit ovat ällistyttävät ja täynnä huikeita paikkoja, mutta Santa Cristinaan valinta osui juuri tuntemattomuuden ja Saslongin ansiosta.

Dolomiittien talvi on yleensä lumimäärältään läntisiä Alppeja kuivempi, mutta lumisateen jälkeen tuntuu kuin taivaallinen, mutta maanpäällinen matka olisi jo alkanut.

Teksti: Jyrki Lehto
Kuva: Flickr / Caccamo


Avainsanat:
, , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Lumipallon tärpit Italian rinnehelmiin Livignon rentoa rinne-elämää
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,00/5 - 4 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.