Messujen väriloistoa
Rinnemuoti, Tapahtumat, Varusteet

Laskettelun tulevat trendit – poimi Lumipallon ensi kauden välinevinkit

Saksassa järjestettiin helmikuun alussa vuotuiset urheilualan ammattilaisten messut. Lumipallo kävi haistelemassa talven 2013-14 uusia tuulia.

Munchenin ISPO-messuille outdoor- ja action-urheilutuotteiden äärelle saapui 80 000 vierailijaa noin sadasta eri maasta. Lumipallo oli paikalla tutkimassa, millä mäenlaskijoita hemmotellaan ensi kaudella. Tarkempia tuote-esittelyitä on luvassa, mutta tässä jo hiukan esimakua tulevasta:

1. Sukset: kevyttä ja leveää

All mountain -suksityyppi näyttää vakiinnuttaneen asemansa koko kansan rinnesuksena. Racing-suksien myynti ja mallistot ovat supistuneet, mutta vauhtia hyvin hoidetuissa rinteissä arvostaville on yhä tarjolla kelpo valikoima kunnon sivakoita. Ski touring -mallistot ovat laajentuneet monella valmistajalla, ja nyt vain odotellaan, milloin maailmalla nyt kovin trendikäs hiihtovaellus löytää suomalaisetkin.

Twintip-suksien mallistot laajenevat myös. Moni valmistaja pyrkii nyt hakemaan kasvua nuorista parkkilaskijoista.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Ominaisuuksista nousussa on keveys, johon pyritään paitsi materiaalia säästävillä malleilla, ennenkaikkea hiilikuidullaRockeria eli terän/kannan kohotusta löytyy nykyisin lähes kaikista suksista. Sukset ovat yhä leveitä, mutta leveydessä ei enää liioitella. Mullistavia uutuuksia ei esitelty, mutta näppäriä pienempiä teknisiä ideoita nähtiin paljon.

Kalliita ja eksklusiivisia premiummallistoja on nykyisin myös tarjolla useilla suksimerkeillä. Suomeen niitä tullee myyntiin lähinnä itäturisteja varten, suomalaisten ei odoteta niitä massoittain vielä itselleen hankkivan. Yläluokan luksus on kuitenkin muotia, ehkä tulevaisuudessa meilläkin.

Lumipallon suksibongaukset: Rossignolin sähäkkä Master racing-suksisarja, Dynafitin vakuuttava Cho Oyu -ski touring -suksi, Elanin maailman kevyin suksi Naisten D’LIghtest, Linen puusukset ja Fischerin tummanpuhuva C-Line -sarja.

ISPOilla yleisöä viihdyttivät mm. Glenn Plake Elan-osastolla ja Kalle Palander Haltilla

ISPOilla yleisöä viihdyttivät mm. Glen Plake Elan-suksien osastolla ja Kalle Palander Haltilta

2. Monot: mukavuutta ja helppoutta

Monessa monossa on nykyisin vapaalasku/ski touring -maailmasta tuttu walk&ski -kytkin, mikä helpottaa kävelyä monojen kanssa – puhutaan kävelyvapaista monoista. Tästä mukavuudesta tuskin karsitaan jatkossakaan.

Ilahduttavaa oli nähdä yleinen panostus aiempaa jykeviin solkiin, joista rukkasellakin saa helpon otteen. Visuaalisesti monoissa ei sen sijaan nähty uutta. Kenties ensi vuonna?

3. Kypärät: visiirit tulevat

Kypärämallit ja visuaalisuudet pysyvät nykyisellään. Ilmastointiin ja lämmönsäätelyyn on panostettu. Seuraava laajempi trendi kypärissä tullee olemaan visiirit, jotka ovat erityisesti varttuneemman ja silmälaseilla laskevan laskuväen mieleen.

Lumipallon kypäräbongaukset: Smithin Vantage -kypärä Aerocone-kennolla ja Bollén visiirikypärät.

4. Laskettelulasit: tuttua ja turvallista

Laskulaseissa kaksi muotoa näyttää vakiintuneen jäädäkseen: pallomaiset ja kantikkaat. Muut erot löytyvät yksityiskohdista kuten lasien hionnasta tai Recon-digitaalinäytöstä.

Lumipallon lasibongaukset: Giron lasien erityisen laaja näkökenttä.

Zienerin lasten malliston väriloistoa ja Bogner Fire & Icen luksusta

Zienerin lasten malliston väriloistoa ja Bogner Fire & Icen luksusta

5. Laskuvaatteet: väriä, väljyyttä ja ekologiaa

Vihdoinkin: laskuvaatteista on tullut laajasti värikkäitä. Toivottavasti messujen värikästä ilotulitusta tullaan näkemään runsaasti myös Suomessa.  Tummiakin sävyjä on jatkossa tarjolla, mutta nyt niihin on tuotu yksityiskohtien konktrastiväreillä eloa – esimerkiksi tummansininen laskutakki on saanut oranssin vetoketjun.

Kiinnostavaa oli huomata skandinaavityyppisten väljien leikkausten laajenevan muillekin kansainvälisille brändeille.

Ekologisuus on vaatteissa entistä tärkeämpää, kuten myös erilaiset tekniset kuoret, kerrokset ja kemikaalikäsittelyt. Monoista tutut jykevät ja helpommin käsiteltävät soljet näkyvät myös vaatteiden yksityiskohdissa monella valmistajalla.

Alusasuissa tummansininen on historiaa, kirkkaita ja karamellivärejä löytyy nyt kaikista alusasusarjoista. Materiaaleista merinovilla on saamassa rinnalleen muitakin laadukkaita ratkaisuja.

Lumipallon vaatebongaukset: Haglöfsin ja HellyHansenin värit, Haltin kuviokuosit, Peakin kastumaton untuva, Houdinin ekologisuus. 

6. Reput, kantopussit ja lumiturvallisuus: valikoima laajenee

Laskurepuissa on nykyisin mistä valita – jopa runsaudenpula. Skaala monella valmistajalla on laaja, eikä valinnanvara rajoitu kokoihin: tarjolla on vapaalaskureppuja, hissi-offari -reppuja, päivävaellusreppuja… Suuria innovaatioita ei nähty, mutta käyttömukavuutta on lisätty pienin oivalluksin. Tuotteista löytyy säätövaraa ja erilaisia ripustusmahdollisuuksia.

Suksipusseissa ja muissa järeämmissä kantotuotteissa korostui jälleen keveys. Myös monikäyttöisyys ja skaalautuvuus nousivat esille.

ABS-lumivyöryreppuja tarjoaa nyt jo usea reppuvalmistaja. Ensi kaudella tullaan palvelemaan aiempaa enemmän aloittelevaa offarikansaa yhä helpommin omaksuttavilla lumiturvallisuusseteillä.

Lumipallon varustebongaukset: Haglöfsin rullattavat ja skaalautuvat suksipussit, Ortovoxin irroitettava ABS-reppu ja Recco-integroitu lumivyörylähetin.

Kun virallinen osuus oli ohi, rentouduttiin K2:n alppimajahenkisellä osastolla ja biletettiin suomalaisvetoisen Hell of a Bandin tahtiin

Kun virallinen osuus oli ohi, rentouduttiin K2:n alppimajahenkisellä osastolla ja biletettiin suomalaisvetoisen Hell of a Bandin tahtiin

Teksti: Jonna Iljin
Kuvat: Jussi Ovaskainen


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Laskettelun tulevat trendit – poimi Lumipallon ensi kauden välinevinkit Messujen väriloistoa
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,20/5 - 5 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.