Lumimatkat, Majoitus, Yleinen

Matkailuautoillen Alpeilla, Lumipallon vinkit

Minkälaiseen alppireissuun matkailuauto sopii parhaiten? Hyppäsimme lentokentältä asuntoauton kyytiin ja testasimme uuden matkailutuotteen. Tässä vinkit vuokraamista harkitseville.

1. Ryhmän kokoonpanolla on väliä

Hiihtopainotteisen matkailuautoseikkailun ideaali tiimikoko on 3 henkeä. Silloin jokainen saa oman tilavan sängyn. Pariskuntia kyytiin sopii helposti kaksikin paria, eikä sohvaryhmää silloin vielä tarvitse muutella yösijaksi.

Keskikokoisessa matkailuautossa yläraja tulee vastaan 4 aikuisen kohdalla. Pohjaratkaisu toimii hyvin myös lapsiperheelle, lasten kera tilaa riittää helposti 6 hengelle.

Reissuryhmää kootessa kannattaa suosia seikkailuhenkisiä ja innokkaita laskijoita, jotta ajoittainen ahtaus ja oman rauhan puute ei ala rasittamaan matkantekoa. Tiivis tunnelma luo parhaimmillaan hyvän ryhmähengen ja tekee reissusta unohtumattoman.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

2. Tee kotiläksyt ja valmistaudu

Kartoita jo ennakkoon kiinnostavimpia hiihtokeskuksia, jotta kohdevalintoja olisi helpompaa tehdä tilanteen mukaan matkan aikana. Tarkista myös viimeisin lumitilanne ja sääennuste juuri ennen lähtöä.

Matkailuauton erikoistoimintojen käyttöön opastetaan kentällä autoa vastaanotettaessa, joten menopelin teknisiä yksityiskohtia on turha opiskella ennakkoon. Jos kolhut pelottavat, tilaa etukäteen vakuutuksen omavastuuosuuden pienennys.

3. Arvioi kaasun tarve

Matkailuauto käyttää talviolosuhteissa oleelliseen sisätilojen lämmitykseen auton lieden kanssa jaettua kaasusäiliötä. Jos yöpymisiin käyttää caravan-alueita tai hyödyntää muuten verkkovirtaa, pitäisi vakiona mukaan tulevien kahden kaasupullon riittää koko reissulle. Jos haluat säilyttää riippumattomuutesi sähköstä, kannattaa tilata mukaan pari lisäsäiliötä. Käyttämättömistä varapulloista ei veloiteta.

Käyttövesiä ei saa päästää jäätymään. Seuraa kaasun kulutusta, jotta sen loppuminen ei pääse yllättämään kesken yön tai laskupäivän aikana. Pakkasella kaasun määrän näkee pullon kylkeä pitkin laskevasta jäärajasta.

4. Rauhoitu ratin takana

Ajamista ei kannata jännittää. Jos pärjäät henkilö- ja pakettiautolla, selviät myös asuntoautolla. Isommilla teillä ajelu sujuu yleensä yllätyksettömän letkeästi, mutta aloittelevan matkailuautoilijan kannattaa suosiolla jättää väliin ahtaammat parkkipaikat ja kaupunkikujat. Huomioi takaosan leveys, ja varo sen oikaisemista tiukissa kaupunkimutkissa. Ratin pyörittely muuttuu nopeasti niin luontevaksi, että auton koon meinaa unohtaa. Jarrutusmatkat ovat isolla ajoneuvolla sen verran pidempiä, että satasen lätkää on syytä noudattaa ja hillitä kaasumonoa myös alemman rajoituksen pikkuteillä.

Korkean ajokin kipparina pitää tähystellä myös horisonttiin mahdollisesti ilmaantuvia matalia siltoja, liikennemerkkihäkkyröitä sekä katoksia. Ohjaamossa on sisäänrakennettu navigaattori, ja suunnistaminen ei vie kapteenilta liikaa kapasiteettia.

5. Hyödynnä leirintäalueiden palvelut

Keski-Euroopassa laadukkailla leirintä- ja caravan-alueilla on hotellien tapaan käytössä palvelutasosta kertova tähtiluokitus. Neljän ja viiden tähden alueet ovat useimmiten monipuolisia täyden palvelun lomakeskuksia saunaosastoineen ja kylpylöineen.

Mukavuuksia arvostavan kannattaa telakoitua näiden palveluiden äärelle. Matkailuautoilijan yöpymishinnat ovat silti edullisia verrattuna vastaavan tasoisiin kylpylähotelleihin.

6. Säätele lämmitystä

Lämmitys on järkevää kääntää minimiteholle siirtymätaipaleiden ja hiihtopäivien ajaksi. Auto lämpenee uudelleen nopeasti miellyttäväksi oleskeluun, kun palauttaa tehon säätöalueen keskivaiheille. Yöllä hieman pienempikin lämpö riittää. Jos majoitut välillä hotellissa, säädä taas lämpö minimille kaasun säästämiseksi.

7. Järkeä ruoanlaittoon

Pienehkön kaasulieden kanssa on hermoja säästävää suosia nopeampia ja helpompia paistettavia. Keittiön koko puoltaa muutenkin yksinkertaista kokkausta.

Ruuanlaiton kannalta työläämmät ateriat kannattaa nauttia ravintolan puolella, kun taas autossa on näppärää suosia esimerkiksi pastaa ja wok-ruokia. Pienissä tiloissa ruoanlaiton toimenpiteiden järjestys kannattaa suunnitella etukäteen.

matkailuauto alpeilla ruoanlaitto

8. Täytä vesisäiliö usein

Vuokra-auton makeavesisäiliön tilavuus on noin 100 litraa. Se tarkoittaa, ettei suihkussa läträillä minuuttitolkulla. Hyödynnä leirintäalueiden suihkutiloja, mikäli niitä vierestä löytyy. Tiskaamisenkin hoitaa järkevämmin alueen tiskihuoneessa kuin autossa vettä juoksuttaen.

Täytä vesisäiliö lähes päivittäin ja etenkin silloin, kun vastaan tulee leirintäalue tai huoltoasema, jossa on täyttämistä helpottava vesiletku. Jos letkua ei löydy,  on autossa 10 litran täyttökannu, jolla homma onnistuu kymmenellä täytöllä. Vesi säilyy juotavan tuoreena muutamia päiviä. Autossa on juomavedelle myös irtonainen kanisteri, jonka voi täyttää varalle.

9. Levittele tavaroita harkiten

Rajallisissa säilytys- ja liikkumatiloissa harkittu ja looginen tavaroiden säilytys mukavoittaa elämää laskemisen ympärillä. Hiihtokeskusta vaihdeltaessa on tärkeätä, että kaikki tavarat ovat jatkuvasti kyydissä ja omilla paikoillaan.

Auton peräosassa on jättimäinen takatalli, jonka sisäseinästä löytyy laskijaa riemastuttava suksiteline kiinnitysmustekaloineen. Tila on paras paikka myös muille laskuvälineille ja matkalaukuille. Monot ja laskuvaatteet kuivavat takatallissa yön aikana yllättävän hyvin.

10. Seikkaile sään perässä

Matkailuauton kanssa liikkuminen on riippumatonta – majoituspaikkojen saatavuudesta tai hinnoista ei tarvitse huolehtia. Asuntoautoillen voit seikkailla halutessasi vailla ennakkosuunnitelmia, fiiliksen ja parhaiden sääennusteiden mukaan.

11. Valloita tuntemattomia pikkukeskuksia

Matkailuautolla kannattaa pistäytyä useammassa eri laskukohteessa. Erityisesti kannattaa hyödyntää mahdollisuus tutustua pieniin keskuksiin – voit löytää ikiomat puuteriparatiisisi, joihin turistimassat eivät ulotu. Pienten kohteiden olematon majoitustarjontahan ei asuntoautoilijalle ole este.

Nosta kytkintä ja lähde puuteriseikkailuun – karavaanarille sellainen on aina tarjolla.

> Lisätietoa asuntoauton vuokrauksesta Alpeilla Elämysmatkojen sivustolla


Avainsanat:
, , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Matkailuautoillen Alpeilla, Lumipallon vinkit
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,90/5 - 10 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.