Alppihiihto, Laskettelu, Yleinen

Aloittelevan laskettelijan tekniikka – viisi yleisintä virhettä ja vinkit korjaamiseen

Rinteessä tyylejä on yhtä monia kuin laskijoita. Aloitteleva laskettelija kompastuu usein yleisimpiin perustekniikan ongelmiin, jotka hidastavat ja estävät kehittymistä. Kun tunnistat omat ongelmasi, osaat kiinnittää niihin huomiota ja viilata virheet pois heti alkuun.

1. Takapaino horjuttaa tasapainoa

Tasapainoisessa laskuasennossa paino jakautuu keskelle jalkapohjaa. Takapaino on huomattavasti liian etupainoista asentoa yleisempi ongelma ja johtaa aloittelijalla siihen, että suksia on vaikea hallita ja käännöksen aloitus on haastavaa. Lisäksi leikkaavaa käännöstä on mahdotonta tehdä liian takapainoisesta asennosta, sillä käännös lähtee suksen kärjistä.

Tunnustele laskiessasi, että sääresi nojaavat kevyesti monon etuläppiä vasten ja että seisot keskellä monoa. Tällöin paino jakautuu automaattisesti tasaisemmin ja käännöksen tekeminen helpottuu.

2. Käännös jää kesken

Rinteessä ammattilaisen erottaa usein aloittelijasta käännöksen loppuun viemisestä ja suksen kuormittamisesta, joka tarkoittaa suksen ja lumen välisen paineen säätelyä. Kun käännöksen paineen tekee loppuun asti kuormittamalla suksea, tulee laskuun urheilullisuutta ja tehoa. Paineen säätely on haastavaa ja sen oppimiseksi on laskettava paljon ja tunnusteltava omaa laskua.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Hyvä harjoite käännöksen viimeistelyyn on ns. ongenkoukku. Suorituspaikaksi kannattaa valita tarpeeksi viettävä kohta rinteestä. Aloita harjoite oikolaskusta ja lähde tekemään käännöstä siirtämällä painoa eteenpäin kohti suksen kärkiä. Sivuttaisuunnassa painoa tulee siirtää ulommalle sukselle. Vie käännös kuormittamalla suksea niin pitkälle, että vauhti pysähtyy ja suksen kärjet osoittavat jo lähes ylämäkeen. Lumeen piirtyy tällöin ongenkoukun mallinen ura.

3. Paketti ei pysy kasassa

Ensimmäisinä laskukertoina voi olla hankalaa hahmottaa sitä, kuinka ylä-, ala- ja keskivartalon tulisi toimia yhteistyössä. Hyvä laskuasento on paralleeli, eli yhdensuuntainen, aina suksen kärjistä polviin, lantioon ja hartioihin asti. Paralleelissa asennossa koko paketti on samassa linjassa, eikä vartalossa ole turhia kiertoja.

Paralleelisuutta harjoiteltaessa hyvä apuväline on sauva. Aseta sauva niskan taakse tai peukalot ylöspäin ojennettujen käsien varaan vaakatasoon. Tarkkaile, että sauva pysyy linjassa käännöksen suuntaisesti ja että myös lantio, polvet ja suksen kärjet mukailevat samaa linjaa.

4. Liian kapea asento ja eripariset polvet

Aloittelevan laskijan näkee usein mallaavan ”old school” tyyliä; polvet ovat yhdessä ja suksia yritetään kääntää yksin ylävartalon avulla. Käännöksessä apuna tulisi kuitenkin käyttää sekä kääntämisliikettä, että suksen leikkausta. Tämä tarkoittaa polvien aktiivista käyttämistä. Kun suksien asentoa levittää hieman, kasvaa tukipinta-ala ja polville jää tilaa toimia. Kullekin sopivassa asennon leveydessä on yksilöllisiä eroja, mutta yleensä noin lantion levyinen suksien väli on hyvä.

Kädet polvissa on hyvä harjoite sekä suksien, että polvien parina toimimisen opetteluun. Jätä sauvat pois ja laita kädet polvillesi. Pidä kädet polvilla koko käännöksen ja laskun ajan ja kiinnitä huomiota siihen, että polvet toimivat parina ja että niiden välinen etäisyys säilyy koko ajan samana.

5. Liian kova vauhti

Suurin osa rinteessä tapahtuvista onnettomuuksista sattuu, kun vauhti karkaa ja kontrolli pettää. Omaan taitotasoon nähden liian kovaa laskettaessa keskittyminen menee vauhdin hallintaan, eikä tekniikka pysy perässä. Vauhdinhallinta ja kontrolloitu pysäyttäminen ovatkin ensimmäisiä opeteltavia asioita.

Teksti: Veera Argillander
Kuva: Simo Vunneli


Avainsanat:
,
Arvostele artikkeli:
Aloittelevan laskettelijan tekniikka – viisi yleisintä virhettä ja vinkit korjaamiseen
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,30/5 - 20 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.