Vinkit lapsen hiihtokouluun
Ajankohtaista, Lapset, Laskettelu, Yleinen

Lapsi lähdössä hiihtokouluun – neljä neuvoa vanhemmille

Hiihtokoulu asiantuntevan opettajan johdolla on lapselle hyvä tapa aloittaa mäenlasku. Millaisilla välineillä hiihtokouluun kannattaa lähteä? Mihin vanhemmat tunnin ajaksi? Lumipallon vinkeillä hiihtokoulu lähtee käyntiin sujuvasti lapsen ehdoilla.

1. Torju kylmää ja märkää oikeanlaisella pukeutumisella

Hiihtokoululaiset kaatuvat usein. Niinpä erityisesti takapuoli ja kädet ovat paljon kosketuksissa märän lumen kanssa. Laskuvaatteiden on siis kestettävä kosteutta.

Kylmä tulee yleensä ensimmäiseksi sormille ja varpaille. Hyvä idea onkin laittaa takin taskuun ylimääräiset alushanskat, jotka voi  tarvittaessa vaihtaa märkien tilalle.

Monoihin kannattaa valita sukat, joiden resorit eivät hierrä. Parhaita ovat pitkävartiset monosukat, mieluiten merinovillaiset. Perinteiset villasukat ovat lämpimät, mutta paksuutensa vuoksi yleensä huono valinta.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kaulaa ei pidä jättää paljaaksi, sillä rinteessä tuulee lähes aina. Lisäksi kaulahuivin saa tarpeen tullen nostettua kätevästi kasvojen suojaksi. Näppärä vaihtoehto on myös tuubimallinen kauluri. Vaatteiden ulkopuolelle jäävää irtonaista kaulaliinaa ei kannata turvallisuussyistä käyttää. Kaulaliina saattaa esimerkiksi hissistä poistuttaessa tarttua kapulaan ja jättää lapsen hissiin jumiin.

2. Välineet kuntoon

Usein lapsilla näkee isosiskon tai serkun vanhoja välineitä, jotka ovat joko vääränmittaiset tai liian vanhanaikaiset. Pikkuhiihtäjää ei kannata laittaa opettelemaan laskuhommia 20 vuotta vanhoilla lankuilla, sillä auraaminenkin sujuu paremmin nykykaikaisilla suksilla. Vuokraamoiden välineet ovat yleensä ajan tasalla ja hyvässä kunnossa.

Vuokravälineet myös säädetään pituuden ja painon suhteen juuri lapselle sopiviksi, ja näin taataan niiden turvallisuus. Siteistä säädetään DIN arvot, eli laukeamisherkkyys sekä takasiteen paine etusidettä kohti. Näin sukset irtoavat kaaduttaessa, mutta pysyvät turvallisesti jalassa laskun aikana. Omia välineitä käytettäessä tulee säädöt tarkistaa ennen hiihtokouluun lähtöä. Muista tarkistaa, että siteen dinit ovat kohdillaan lapsen painoon ja taitotasoon suhteutettuna.

Myös monojen säädöt kannattaa tarkistaa. Ensimmäisillä kerroilla monot saattavat helposti tuntua puristaville, mutta solkien kanssa saa olla tarkkana ettei niitä jätä liian löysällekään. Tasapainoinen laskuasento on huomattavasti helpompaa löytää kun monot ovat jalassa tarpeeksi tukevasti.

lapsi_lapsi

lapsi_sukset

3. Mihin vanhemmat hiihtotunnin ajaksi?

Se, missä huoltajan kannattaa viettää aikansa lapsen hiihtotunnin ajan, riippuu lapsesta. Usein lapset kuitenkin pärjäävät tunnilla paremmin, jos isä tai äiti ei ole mukana seuraamassa. Joku saattaa tietysti tarvita vanhemman mukaan, että uskaltaa hiihtokouluun ylipäätään lähteä, mutta tällöinkin kannattaa pitää huoli siitä, että ensisijainen huomio lasta kohtaan tulee hiihdonopettajalta. Tällöin lapsen keskittyminen kohdistuu tärkeimpään eli hiihdonopetukseen. Muuten käy helposti niin, että mukana oleva vanhempi vie vekaran huomion.

Joillakin lapsilla on lisäksi usein tapana heittäytyä ikäistään lapsellisemmiksi vanhemman ollessa vieressä. Ei jaksetakaan enää hiihtää itse tai nousta omin avuin kaatumisen jälkeen ylös.

Reippaasti mukana ollut hiihtokoululainen voi vaikka tunnin lopuksi näyttää vanhemmille, mitä on rinteessä oppinut.

4. Ei kannata hoppuilla

Kaikki eivät synny sukset jalassa. Jokaisen ei tarvitse oppia ensimmäisellä tunnilla laskemaan sujuvasti rinteen ylhäältä asti. Ensimmäiselle hiihtokoulutunnille ei tule asettaa liian korkeita tavoitteita, sillä tunnilla edetään lasten ehdoilla. Yksi saattaa mennä ensimmäisellä tunnilla sujuvia aurakäännöksiä, kun toinen vasta tunnustelee kuinka sukset ylipäänsä saadaan auraan. Myöhemmin isot erot oppimisessa tasoittuvat.

Hoppuilu on turhaa – saman hiihtokoulukurssin voi käydä kaksikin kertaa jos tarve vaatii.

Toisinaan into mäenlaskuun saattaa lopahtaa kesken opetuksen, eikä lasta silloin kannata turhaan patistella rinteeseen; laskemisen tulee ensisijaisesti olla kivaa. Jos väsähdys iskee kesken hiihtotunnin,  kannattaa käydä vähän huilaamassa ja koittaa myöhemmin uudestaan. Lepotauolla voi käydä vaikka kaakaolla tai lastenmaassa leikkimässä lumileikkejä.

Teksti: Saara Argillander
Kuvat: Jussi Ovaskainen, Venla Argillander

 > Katso myös Lumipallon vinkit hiihtoreissuun lapsen kanssa

 


Avainsanat:
,
Arvostele artikkeli:
Lapsi lähdössä hiihtokouluun – neljä neuvoa vanhemmille Vinkit lapsen hiihtokouluun
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,33/5 - 3 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.