Euroopan hiihtokeskuksista löytyy mukavaa laskettavaa jokaiseen makuun. Ovatko nämä rinteet jo sinulle tuttuja?
Hiihtokeskukset, Kohteet, Lumimatkat

Euroopan 20 parasta rinnettä?

Euroopan hiihtokeskuksista löytyy mukavaa laskettavaa jokaiseen makuun. Ovatko nämä rinteet jo sinulle tuttuja?

CNN listasi maailman 100 parasta rinnettä, alle näistä on koottu 20 Euroopasta löytyvää laskua. Mukana on niin jyrkkiä offareita kuin helppoja koko perheen laskuja. Tutustu tarkemmin!

1. The Stash – Avoriaz, Ranska

Avoriazissa sijaitseva The Stash on osittain metsäinen rinne ja osittain parkki. Burton Snowboardsin perustaja Jake Burton on ollut mukana suunnittelemassa tätä uudenlaista parkkirinnettä. Ammattilaiset ovat kehuneet rinteen luonnollista ympäristöä, hyvää fiilistä ja puisia elementtejä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

2. Ventina – Cervinia, Italia

Cervinia on koko perheelle sopiva hiihtokeskus Italiassa. Ventino on kokeilemisen arvoinen rinne kaikille keskuksessa vieraileville, kyseessä on nimittäin yksi Italian pisimmistä rinteistä. Lasku alkaa 3480 metrin korkeudesta ja päättyy Cervinian kylään 2006 metrin korkeudessa, joten korkeuseroa laskulle tulee lähes 1500 metriä. Vaikeustasoltaan punaiseksi merkitty Ventino soveltuu pituudestaan huolimatta hyvin myös vähemmän laskeneille.

3. Grand Solleit – Sainte Foy, Ranska

Idyllisestä Sainte Foyn keskuksesta löytyvä Grand Solleit –rinne yllättää laskijan usein positiivisesti. Rinnekarttaa tutkittaessa, vaatimattomalta vaikuttava sininen rinne ei nosta odotuksia kovin korkealle. Rinteessä pääsee kuitenkin nauttimaan toden teolla, sillä rinne on usein täysin tyhjä, vauhti kiihtyy huomaamatta varsin korkeaksi ja laskiessa tuntuu kuin rinne ei loppuisi koskaan. Grand Solleitin vierustalla on joissain kohdissa mahdollisuus myös offarilaskemiseen.

4. Olympia – Cortina, Italia

Olympia on todella nopeavauhtinen rinne, joka on legendaarinen alppihiihdon vauhtilajien ammattilaisten keskuudessa. Se on World Cup –tasoinen rinne mahtavissa maisemissa Italian Dolomiiteilla sijaitsevassa Cortinassa.

5. Piste No. 6 – Parsenn, Sveitsi

Sveitsin Davosissa olevan Parsennin on kerrottu olevan alppihiihdon synnyinpaikka. Piste No. 6 on puurajan yläpuolelta alkava pitkä ja luonnonkaunis rinne aina laakson pohjalle asti. Iso osa laskusta on helppoa sinistä, loppuosan muuttuessa mustaksi kyläänlaskuksi.

6. Vallée Blanche – Chamonix, Ranska

Vallée Blanche on yksi Euroopan kuuluisimmista offareista. Chamonixin hiihtokeskuksessa sijaitsevan laskun useista reiteistä voi valita itselleen mieluisen, pituutta laskulle tulee parhaimmillaan lähes 20 kilometriä. Alueen tuntevan oppaan käyttö on suositeltavaa reitillä.

7. Rotegg – Engelberg, Sveitsi

Rotegg on Sveitsin Engelbergin Titliksen alueella sijaitseva hoitamaton rinne. Se on jyrkkä rinne, joka yhdistää korkealla sijaitsevan Titliksen jäätikön muuhun rinnealueeseen. Jyrkkyyden lisäksi haastetta tuo usein varsin töyssyinen lumi.

8. Gränsängarna – Riksgränsen, Ruotsi

Hyvistä offari-mahdollisuuksistaan tunnettu Riksgränsenin laskettelukeskus sijaitsee pohjoisimmassa Ruotsissa, aivan Norjan rajan tuntumassa. Gränsängarna-reitti tarjoaakin mahdollisuuden pikavisiitille Norjan puolelle. Pohjoisen sijainnin ja pitkälle jatkuvan kauden ansiosta laskemaan pääsee ajoittain myös keskiyön auringon alla.

9. Couloirs des Fréaux – La Grave, Ranska

Couloirs des Fréaux on yksi La Graven vaikeista laskuista. Se on 800 pitkä ja erittäin kapea kuluaari huipulla sijaitsevan La Graven pääasemalta, Vachier-järven ohi kapeaan rotkoon. Rinteen loppupäässä häämöttää Les Freuxin kylä. Couloirs des Fréaux on lumivyöryaltis ja tarkoitettu vain erittäin kokeneille laskijoille.

10. Harakiri – Mayrhofen, Itävalta

Harakiri on Itävallan jyrkin hoidettu rinne. Itävallan Zillertalissa, tarkemmin ottaen Mayrhofenissa sijaitseva rinne on niin jyrkkä, että rinteen ajoa varten rinnekone on kiinnitettävä vinssiin. Yksi rinteen jyrkimmistä kohdista sijaitsee aivan rinteen lopussa, mutta tilaa on onneksi tarpeeksi vauhdin hiljentämiseen. Rinnettä pitkin liukuvat, kaatuneet lakettelijat ja lumilautailijat ovat yleinen näky Harakirissä.

11. Gran Pista – Trentino, Italia

Trentinon Gran Pista on mukavan vauhdikas punainen rinne, jossa vuorottelevat reisiä hapottavat jyrkät osuudet sekä palautumisen mahdollistavat leveämmät ja tasaisemmat jaksot. Gran Pistan loppuosa kulkee kauniin metsäisen alueen läpi.

12. Sache – Tignes, Ranska

Sache sijaitsee Tignesissä, kuuluisan Aguille Perceen, toiselta nimeltään neulansilmän, vieressä. Tämän seitsemän kilometriä pitkän mustan rinteen ensimmäinen puolisko on jyrkkä ja siinä on usein paljon isoja kumpareita, jotka saattavat aiheuttaa haasteita lumilautailijoille. Loppupää on helpompi ja väylä mutkittelee perille Tignes le Brevieresiin.

13. Cosmiques Couloir – Chamonix, Rans ka

Cosmiques Couloir on vaativa offari-lasku Ranskan Chamonixissa. 800 metriä pitkä kuluaari on alussa jyrkkyydeltään noin 50 astetta, jonka jälkeen se loivenee noin 45 asteeseen. Reitti kulkee jäätikön halki, laskijan on osattava navigoida lopulta itsensä takaisin Chamonixiin.

14. Ciampac – Canazei, Italia

Tätä Dolomiiteille sijaitsevaa mustaa rinnettä käytetään usein kansainvälisissä alppihiihdon vauhtilajien kilpailuissa, erityisesti supersuurpujottelussa ja naisten suurpujottelussa. 660 metrin korkeusero takaa vauhdikkaan laskun, rinteen useat jyrkät kohdat vaativat hyvää laskutaitoa sekä rautaisia hermoja.

15. Bernadein – Garmisch-Partenkirchen, Saksa

Saksan Baijerissa, Itävallan rajalla olevan Garmisch-Partenkirchenin Bernadein on loistava lämmittelyrinne päivän laskuja varten. Varjoisa ja korkea sijainti Hochalmilla takaavat, että Bernedein on lähes aina hyvässä kunnossa. Hienot maisemat tekevät tämän rinteen laskemisesta mahtavan kokemuksen.

16. Casserousse – Chamrousse, Ranska

Casserousse sijaitsee 1700 metriä merenpinnan yläpuolella, piilossa pienen ranskalaisen hiihtokeskuksen ruuhkilta. Sijainti vuoren pohjoispuolella takaa pitkälle laskulle yleensä hyvän kunnon. Casserousse tarjoilee kaikkea, mitä laskija voi toivoa: puita, kumpareita sekä jyrkkiä että loivempia osuuksia.

http://www.youtube.com/watch?v=ldF6PD9cI-o

17. The Hahnenkamm – Kitzbühel, Itävalta

Tätä itävaltalaista, Kitzbühelissä sijaitsevaa, rinnettä pidetään yhtenä maailman vaikeimmista kisarinteistä. Se on lähes joka vuosi mukana syösylaskun maailmancupissa. Kolmen kilometrin pituinen rinne ei ole niin pelottava kuin voisi luulla. Rinne on sen verran leveä, että vaikeimmat ja jyrkimmät kohdat voi tarvittaessa kiertää.

18. Grand Couloir – Courchevel, Ranska

Pelkästään pääseminen Courchevelin Grand Couloirille on jo haaste. Hissimatkan jälkeen täytyy vielä laskea tai kävellä 200 metriä jäistä harjannetta pitkin. Varsinainen lasku koostuu erittäin jyrkästä rännistä ja sen jälkeen kumpareisesta, usein puuterilumen peittämästä kentästä.

19. No 60 – Laax, Sveitsi

Tämän sveitsiläisen freestyle-rinteen erinomaisuus perustuu sen pituuteen ja monipuolisiin elementteihin – pituutta rinteellä on kilometri ja erilaisia obstaakkeleita ja hyppyreitä siinä kaiken kaikkiaan noin 30. Rinne on vauhdikas ja hauska laskettava. Rinne sijaitsee laadukkaista parkeistaan tunnetussa Laaxissa Curniuksen alueella.

20. Sella Ronda – Dolomiiti, Italia

Tämä Dolomiiteilla sijaitseva hiihtoreitti muistuttaa enemmän pitkää maisemareittiä, kuin yksittäistä laskettelurinnettä. Reilun 40 kilometrin pituinen Sella Ronda kulkee vaikuttavien kalkkikivisten kielekkeiden ali, aukeiden alueiden ja alppikylien läpi. Sella Ronda on mahdollista kiertää joko myötä- tai vastapäivään. Reitin kiertämiseen on hyvä varata koko päivä.

Lähde: CNN
Kuva: /kallu via Compfight cc

Oletko laskenut jonkun artikkelin rinteistä? Puuttuuko listauksesta joku mielestäsi hyvä rinne? Kerro kokemuksistasi kommentoimalla alle.


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Euroopan 20 parasta rinnettä? Euroopan hiihtokeskuksista löytyy mukavaa laskettavaa jokaiseen makuun. Ovatko nämä rinteet jo sinulle tuttuja?
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,80/5 - 5 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

 • arik sanoo:

  Moi ! Kiitos jutuistanne. Pieni korjaus juttuunne 20 euroopan parasta rinnettä. Sella ronda on pituudeltaan noin 42 km eikä 16 km kuten jutussanne mainittiin. Elikkä reitin kiertämiseen on varattava lähes koko päivä. Ystävällisin terveisin. Ari Kousa

  Vastaa

 • anttihurskainen sanoo:

  Moi Ari, kiitokset kommentista, virhe korjattu artikkeliin. Sella Ronda on tosiaan kokonaisuudessaan huomattavasti pidempi kuin 16km, tämä on hisseillä kuljettava reitin pituus, kun Sella Rondaa kierretään vastapäivään.

  Vastaa

 • Po111 sanoo:

  Rinteistä (tai reiteistä) laskettu 2,4,6,14,17 ja 20. Paras rinne on tietysti makuasia, mutta oma suosikkini on La Thuilen musta kyläänlasku, joka oli mahtavan hyvässä kunnossa vielä klo 16.
  Yksi kauneimmista on sitten Gasteinin H1 + H2. Piti ihan pysähtyä ihailemaan maisemia ja erityisesti hiljaisuutta.

  Vastaa

 • Näytä kaikki kommentit (4)

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.