Ruuhkattomat rinteet, aurinkoiset terassit ja offarihiihto tiivistävät hyvin Lapin kevätkauden parhaita puolia.
Hiihtokeskukset, Kohteet, Lappi

Kevättalvi on parasta laskuaikaa Lapissa

Etelä- ja Keski-Suomen poikkeuksellisen lauhasta ja vähälumisesta talvesta huolimatta Lapissa lunta riittää. Laskukausi jatkuu pohjoisessa normaaliin tapaan aina toukokuulle saakka.

Lumipallo selvitti millaisissa tunnelmissa kausi jatkuu Lapin hiihtokeskuksissa.

Lapin kohteissa kevät näyttää aurinkoiselta

Lapland Hotels pyörittää Lapissa neljää hiihtokeskusta. Kokonaisuutena kausi on mennyt Oloksella, Pallaksella, Ylläksellä ja Luostolla myynnillisesti edelliskauden tasolla. Talouden alavire ei ole vaikuttanut keskusten kävijämääriin. Etelä-Suomen huono sää on osaltaan muistuttanut laskettelijoita ja lumilautailijoita, että nauttiakseen lumesta tänä talvena, on matkustettava riittävän pohjoiseen.

Myös Levillä kausi on sujunut mukavasti ja hyvissä merkeissä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

– Meillä erityisesti kansainvälisten asiakkaiden määrä on kasvussa. Kokonaismyynnissä olemme hieman jäljessä verrattuna edelliseen kauteen, mutta vasta huhtikuun loppupuolella oleva pääsiäinen tasoittanee vielä tilannetta, kertoo matkailuneuvontapäällikkö Maija Palosaari Levin matkailuneuvonnasta.

Loppukauden osalta tilanne Lapissa näyttää aurinkoiselta.

– Tällä hetkellä laskettelusäät ovat Lapissa aivan upeat! Jo toista viikkoa jatkuva korkeapaine hellii niin laskijoita kuin murtomaahiihtäjiä. Joulun jälkeen sää oli aina hiihtolomien loppuun saakka poikkeuksellisen matalapaineista, harmaa säätyyppi jäi tällöin Lapin ylle poikkeuksellisen pitkäksi aikaa. Toivottavasti tämä korkeapaineinen, hyvä säätyyppi jatkuu koko loppukevään ajan, avaa Lapland Hotelsin rinnetoimenjohtaja Tuomo Poukkanen pohjoisessa tällä hetkellä vallitsevaa tilannetta.

Lunta riittää hyvin – laskemaan pääsee aina toukokuulle saakka

Lapissa lunta riittää, esimerkiksi Ylläksellä on tällä hetkellä luonnonlunta 70 senttiä. Levillä lunta on tätäkin enemmän.

– Meillä on nyt luonnonlunta 80 senttiä, viime vuonna vastaavaan aikaan oli metrin verran lunta. Tänä vuonna sää on ollut poikkeuksellisen lämmintä myös meillä Lapissa, kertoo Palosaari.

Laskijan näkökulmasta loppukevät on hiihtokeskuksissa parasta aikaa, runsaan lumen ja aurinkoisen sään vuoksi kaikki hissit ja rinteet ovat yleensä auki – lisäksi laskijaa hellitään usein ruuhkattomilla rinteillä.

– Lumettomassa Etelä-Suomessa tulee nyt helposti mieleen, että mäkeen ei enää kannata lähteä. Täällä pohjoisessa lunta on kuitenkin jokaisessa kohteessamme aivan normaalisti eli etelän näkökulmasta jopa todella paljon. Laskijan kannalta koko loppukevät näyttää oikeastaan todella hyvältä, sillä maaliskuun yöpakkaset myös pitävät huolen, että lunta riittää normaaliin tapaan koko loppukauden ajaksi, kertoo Poukkanen.

Runsas lumi ja yöpakkaset pitävät huolen, että laskettelemaan ja lumilautailemaan Lapisssa päästään vappuun saakka – ja vielä sen jälkeenkin.

– Keskuksistamme Luostolla kausi päätetään 27.4., mutta esimerkiksi Ylläksellä kausi jatkuu vapun yli toukokuun puolelle, kertoo Poukkanen.

– Levillä laskettelukausi jatkuu aina äitienpäivään saakka eli 11.5 saakka. Moottorikelkkailu ja hiihtäminen täällä jatkuu niin kauan kuin keliä riittää. Tällä hetkellä olosuhteet ovat erinomaiset kaikille lajeille, avaa Palosaari Levin tilannetta.

Kelien lisäksi Lapissa nautitaan keväisin myös monenlaisesta ohjelmasta

Kevät on Lapin kävijöille oikeaa kulta-aikaa, hyvien kelien ja ulkoiluun otollisten olosuhteiden lisäksi Lapin keskuksissa järjestetään monenlaista ohjelmaa ja tapahtumaa.

– Esimerkiksi Ylläksellä meillä on parhaillaan menossa Tellut Allas – taivas Ylläs telemark-leiri, jossa tutustutaan alueen monipuolisiin mahdollisuuksiin sekä rinteissä että erityisesti niiden ulkopuolella. Vilkkaan pääsiäisen lisäksi kausi päättyy perinteiseen, vapun aikana pidettävään, Master of Ylläs – tapahtumaan. Ohjelmat ja tapahtumat eivät rajoitu pelkästään Ylläkselle, vaan myös muissa keskuksissa on erilaisia yksittäisiä päivän mittaisia rinnetapahtumia, jatkaa Poukkanen.

– Meillä on monenlaista ohjelmaa ja tapahtumaa nyt kevään aikana, esimerkkinä snowcrossin SM-finaali, Levi Wellness Week ja Levin Kevätsoitot huhtikuussa perinteisten pääsiäisen ja vapun lisäksi. Uutuutena järjestämme pääsiäisen aikaan bussikuljetuksia Rovaniemen lentokentältä suoraan Leville, joten tänne on todella helppo tulla myös ilman omaa autoa, kertoo Palosaari.

Kevään lomakaudella Lapin keskuksissa pääsiäistä lukuun ottamatta ei yleensä tarvitse viettää aikaansa ruuhkissa jonottaen. Tilaa on paljon ja keskusten riittävä hissikapasiteetti takaa, ettei jonoja häiritsevästi muodostu.

– Keväällä pääsiäisen aikaan tunturissa on erityisesti edustettuina perheet ja kaveriporukat, arkiviikkoisin rinteillä ja laduilla liikkuu myös yritysasiakkaita. Keväällä Lapissa kaikille vieraille riittää ongelmitta omaa tilaa olla ja hengittää – hiihtokeskuksissamme vierailee säännöllisesti useitakin julkisuudesta tuttuja henkilöitä, mutta täällä he saavat viettää vapaa-aikaansa rauhassa aivan kuten kaikki muutkin vieraamme, kertoo Poukkanen.

Myös Levillä kevät houkuttelee tunturiin laajalla skaalalla lumesta ja auringosta pitäviä.

– Loppukauden aikana vierainamme on muun muassa yrityksiä omien vieraidensa kanssa, monenlaisia ystäväporukoita ja yleensäkin hiihdosta, laskettelusta ja lumilautailusta pitäviä ihmisiä. Levi on monipuolinen keskus ja meillä käy paljon erilaisia asiakkaita. Aurinkoinen kevättalvi houkuttelee hyvin myös naapurimaiden kansalaisia, erityisesti norjalaisia ja ruotsalaisia sekä myös venäläisiä, valottaa Palosaari Levin asiakaskuntaa.

Millaisen neuvon sitten puolestaan saa laskettelija tai lumilautailija, joka vielä miettii kannattaako Lappiin enää tänä keväänä tulla?

– Kevät on ehdottomasti parasta aikaa vierailla Lapissa  – kävijää täällä odottaa ihana auringonpaiste, loistavat hiihtokelit sekä murtomaahiihdon että rinnelaskun suhteen. Voisipa sanoa, että kiva rusketus on taattu Lapin kävijälle, tiivistää Palosaari Lapin kevään hyviä puolia.

– Tuntureiden kaikilla vuodenajoilla on omat vetovoimaiset piirteensä, mutta kyllähän kevät on kaiken kruunu. Valoa ja lunta riittää ja sääolosuhteet ovat muutenkin yleensä kaikkein otollisimmat tunturiliikuntaan. Keväällä myös kaikki mahdolliset alueen palvelut ovat varmasti saatavilla. Eikä tietenkään kannata unohtaa jo itsessään koukuttavaa aidon Lapin tunnelmaa, summaa puolestaan Poukkanen.

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Simo Vunneli ja Rinnemies / Ylläs-Ski Oy

Tutustu Pohjois-Suomen hiihtokeskuksiin
Kevään tapahtumia Suomen hiihtokeskuksissa


Avainsanat:
, , , , ,
Arvostele artikkeli:
Kevättalvi on parasta laskuaikaa Lapissa Ruuhkattomat rinteet, aurinkoiset terassit ja offarihiihto tiivistävät hyvin Lapin kevätkauden parhaita puolia.
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 3 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.