Kesälajit, Muut aktiviteetit, Yleinen

Reippailua upeissa maisemissa – Alppipatikoinnin alkeet

Patikointi on harrastus, joka sopii lähes kaikille iästä ja kuntotasosta riippumatta. Alppien upeat maisemat ja pitkät reitit tarjoavat harrastukselle kesällä upeat puitteet.

Neljä suurta alppimaata – Italia, Sveitsi, Itävalta ja Ranska sopivat kesäisin loistavasti patikointiin. Alpeilla on tarjota loputtamasti sekä helppoja maisemapolkuja että haastavia useiden päivien mittaisia reittejä.

Alpeille patikoimaan

Suomalaisille ajatus patikoinnista loma-aktiviteettina tuo usein mieleen Lapin erämaat, retkimuonan ja telttailun. Alpeilla harrastukseen liittyvät kuitenkin todennäköisemmin merkityt reitit, mökeissä yöpyminen ja hyvät ravintolat.

Alpeilla patikoidessa luonto ei ole pelkkää vuorta, metsää tai niittyä, vaan maisemat muuttuvat lyhyelläkin matkalla nopeasti, etenkin jos omalta reitiltä löytyy suuri korkeusero. Kovin urheilullista patikoinnin ei kuitenkaan tarvitse olla, ellei itse niin valitse. Monille tärkeintä kävellessä onkin kuntoilun sijaan luonnosta nauttiminen ja kavereiden kanssa jutustelu.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Monipuolisia vaellusreittejä

Alppien hiihtokeskukset toimivat kesäisin patikoijien päämajoina. Hiihtohissit vievät korkeuksiin ilman rasitusta, ravintolat tarjoavat taukopaikkoja ja infopisteet hyödyllisiä reittikarttoja. Tyypilliset patikointireitit ovat neljässä suuressa alppimaassa melko lyhyitä, alle kymmenen kilometrin tai neljän tunnin mittaisia. Vaikeustaso vaihtelee suurissa hiihtokeskuksissa helposta haastavaan.

Tarjolla on myös huomattavasti pidempiä usean päivän mittaisia ja yleensä opaspalveluita vaativia reittejä. Tunnetuin näistä lienee 170 kilometrin mittainen Tour du Mont Blanc, joka kulkee Sveitsin, Ranskan ja Italian alueella ja kiertää nimensä mukaisesti Mont Blancin.

Alpeilla patikoivan varusteet

Alpeilla patikoiva tarvitsee mukaansa oletuksena vain melko keveän varustuksen, ellei tähtäimessä sitten ole Tour du Mont Blancin kaltainen usean päivän seikkailu. Hyvillä kävelykengillä, alueen kartalla, vesipullolla ja säähän sopivalla vaatetuksella pääsee jo pitkälle.

Huomioida kannattaa kuitenkin, että vertikaalimetrejä vaeltaessa lämpötilat vaihtuvat yllättävän voimakkaasti. Lämpimämpää vaatetusta kannattaakin olla Alpeilla patikoidessa aina mukana.

Usean päivänkään patikoinneissa telttaa tarvitsee harvemmin roudata mukana. Kun suunnittelee reittinsä kartan kanssa järkevästi, onnistuu yöpyminen majataloissa matkan varrella oikeastaan joka yö. Oma makuupussi kannattaa silti pakata aina matkaan, koska majoituksen taso vaihtelee vahvasti, eikä kaikissa paikoissa ole peittoja.

Parhaat paikat alppipatikointiin

Sveitsi on luultavasti patikointikohteista suosituin ja vetää kesäisin paikalle turisteja kaikkialta maailmasta. Upean, mutta kalliin maan kuuluisimmat reitit ovatkin usein ruuhkaisia ja nokkela harrastaja etsii rauhallisempia paikkoja Italiasta, Ranskasta tai Itävallasta. Alla Lumipallon kohdetärpit neljän suuren alppimaan parhaisiin patikointikohteisiin.

Sveitsi

 • Zermatt – Todella suosittu ja kansainvälinen kohde Matterhornin varjossa. Sopii hienosti alle 20 kilometrin mittaisiin patikointiretkiin.
 • Jungfraun alueLauterbrunnenin laakso ja postikorttimaisen kaunis Grindelwaldin kylä. Patikointireittien varrella 1800-luvun lopun puisia alppijunia ja Euroopan suurimpia vesiputouksia Lauterbrunnenissa.
 • Verbier – Soveltuu päivän mittaisiin patikointeihin Mont Blancin maisemissa. Valikoimassa on myös haastavia usean päivän reittejä, jotka vaativat randoilutaitoja.

Italia

 • Arabba – Monipuolisin valikoima Etelä-Tirolin ja Dolomiittien patikointireittejä löytyy Arabbasta ja Marmoladan alueelta. Tarjolla on helppoja polkuja sekä haastavia Via Ferrata –kiipeilyosuuksiin yhdistyviä reittejä.
 • Seiser Alm / Alpe di Siusi – Toinen Dolomiittien upeista patikointikohteista. Seiser Almin reittitarjonta vaihtelee korkeista vuorista valtaviin laaksoihin.

Ranska

 • Chamonix – Yhteensä 350 kilometrin verran reittejä. Alemmat osuudet sopivat koko perheen yhteiseen patikointiin, mutta Mont Blancin varjossa on monipuolisesti valinnanvaraa.
 • Les Arcs – Monipuolinen reittivalikoima patikointiin Vanoisen kansallispuiston ja Savoijin kauniissa maisemissa.
 • La GraveLa Meijen talvisin haastava off-piste –kohde muuttuu kesäisin yllättävän rauhalliseksi ja todella kauniiksi patikointipaikaksi.

Itävalta

 • Innsbruck – Suurkaupungin palveluita, keskiaikaisia rakennuksia ja luonnonsuojelualueen viehätystä. Nopea pääsy laajaan patikointireittien verkostoon.
 • Seefeld – Tirolin charmia, useita muutaman tunnin mittaisia patikointireittejä ja runsaasti taukopaikkoja seudun kauniissa pikkukylissä.
 • Zell am See – Alhaalla alppijärvien täydellistämää väriloistoa ja yläosissa Kitzteinhornin jäätikkö. Reittien pituus vaihtelee parista tunnista koko päivän mittaisiin ja patikointiin voi halutessaan yhdistää vuorikiipeilyä.

Teksti: Valtteri Pastila
Kuvat: Francesco Sisti via Compfight cc ja Theodore via Compfight cc


Avainsanat:
Arvostele artikkeli:
Reippailua upeissa maisemissa – Alppipatikoinnin alkeet
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,75/5 - 4 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.