Alppihiihto, Persoonat, Terveys

Sisulla ja sydämellä – Roosa Hirvonen palaa rinteeseen

Parikymppinen urheilija tuskin osaa kuvitella urallaan pahempaa vaihtoehtoa kuin pakkolepo. Vielä ankeammaksi tilanteen tekee tietämättömyys ongelman aiheuttajasta.

21-vuotias alppihiihtäjälupaus Roosa Hirvonen on kamppaillut kaksi vuotta vaikean vamman kanssa. Nyt vaivojen syy on saatu korjattua ja laskemisen estäneet polvivaivat ovat helpottaneet.

Roosan polvivaivat johtuivat lantion asentovirheestä

Roosa Hirvonen taustajoukkoineen haki puoli vuotta syytä mystisiin polvivaivoihin, jotka johtivat laskijan usempaan kertaan leikkauspöydällekin.

Vaivoista ja vastoinkäymisistä huolimatta PHS-Alppia edustava siilinjärveläinen nuori laskijalupaus ei kuitenkaan luovuttanut. Motivaatiosta tai etenkään sen puutteesta ei hänen kanssaaan tarvitse keskustella. Motivaatio alppihiihtoon nimittäin suorastaan pursuaa nuoresta naisesta, joka vietti lukiovuotensa erossa perheestään Tahkon ja Rukan alppilukioissa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Lopulta vaivojen syyksi paljastui lantion asentovirhe. Asentovirhe on nyt saatu korjattua ja harjoittelu on jälleen täydessä vauhdissa. Varsinainen ”comeback” osui 2013 joulukuulle ja jo tammikuussa Hirvonen laski ensimmäisissä kilpailuissaan pitkän tauon jälkeen.

– Jotenkin omituiseltahan se tuntui, mutta samaan aikaan teknisesti myös yllättävän luontevalta, Hirvonen muistelee kilpailemista tauon jälkeen.

Onnistunut paluu vaatii kehon tarkkaa kuuntelua

Harjoittelun ja lasku-uran lopettaminen ei Hirvoselle ole missään vaiheessa ollut vaihtoehto. Paluutaan hän kuvaa henkisesti yllättävänkin nopeaksi ja helpoksi. Varsinaisia mielikuvaharjoitteita hän ei pitkän kilpailu- ja harjoittelutaukonsa aikana ole käyttänyt, mutta kaikesta päätellen henkisesti hän on ollut koko ajan suksilla.

– Korvaavia harjoitteita on tehty uinnin, pyöräilyn ja kaikenlaisen polviystävällisen kuntotreenauksen muodossa. Yläkroppaa on saanut harjoitella kovempaakin ja nyt vihoitellut oikea polvi on jo 90%:sti kunnossa. Hyppyharjoituksia on lisätty asteittain ja kuormituksen kanssa ollaan edelleen liikkeellä ”herkällä korvalla”. Sitkeä vamma ja pitkä pakkolepo on opettanut kuuntelemaan kehoa entistä paremmin, Hirvonen kertoo.

Kehon kuuntelussa Hirvosta auttaa myös espoolainen coach4pro, jonka sovellukset helpottavat sekä urheilijan että taustaryhmän työtä. Työläät harjoituspäiväkirjat Roosa voi nimittäin jatkossa korvata älypuhelimella, joka taltioi kaikki urheilijan suoritteet, mittaustulokset ja tuntemukset sekä välittää ne valmentajan, fysioterapeutin, ravintoeksperttien ja muun taustaryhmän tietoon.

– Coach4pro on eräänlainen urheilijan musta laatikko, joka kerää ja välittää tietoa energiatasoista, keskittymisen asteesta sekä kivun määrästä. Urheilija voi sen avulla itse selvittää kunkin päivän vireystasonsa aamuisin tehtävällä ortostaattisella mittauksella. Joskus harjoitus on parempi jättää kokonaan väliin ja tieto tällaisesta tilanteesta voi auttaa välttämään isompia ongelmia jatkossa, vinkkaa coach4pron edustaja Mikko Koskela nykyteknologian tuomista mahdollisuuksista.

Tähtäin on erityisesti pujottelussa

Viisivuotiaana Siilinjärven Kasurilan maisemissa alkanut hiihtäjän ura on tällä hetkellä Roosan ajatuksissa päällimmäisenä. Seuraavat vuodet Roosa haluaa viettää täysipainoisen harjoittelun ja kilpailun merkeissä, leikkauspöytä ja pakkolepo ovat nimittäin tulleet viime vuosina liiankin tutuiksi.

– Parhaat tulokset tähän mennessä olen laskenut suurpujottelussa, mutta jatkossa tähtäin on asetettu nimenomaan pujotteluun. Suomalaiset perinteet, olosuhteet ja Levin pujottelucup painavat vaakakupissa enemmän, Hirvonen kertoo.

Laskemisen lisäksi kunnianhimoisen ja vastuuntuntoisen nuoren urheilijan elämässä on muitakin suunnitelmia. Lääkiksen pääsykokeet kuuluvat ensi vuoden suunnitelmiin ja manageri-isän kanssa yritetään hankkia myös uusia yhteistyökumppaneita. Nuorten maajoukkueaikoinaan Hirvonen sai välinetukea Atomicin tallista, mutta nyt välineetkin pitää hankkia itse.

Ski Sportin tasoryhmiä ja valmennusjärjestelmää uusitaan ja sen seurauksena moni asia on ollut Roosan näkökulmasta auki. Odottelun sijaan Roosa taustajoukkoineen on ollut perustamassa kolmen laskijan tiimiä, jolla on oma valmentaja ja sitä kautta paras mahdollinen valmennuskuvio nykytilanteessa. Kalle Palanderin ja Tanja Poutiaisen kaltaisilta aktiiviuransa päättäneiltä ikoneilta Hirvonen toivoo jatkossa apua nuorempien laskijoiden resurssipohjan vahvistamiseen.

Olympialaiset tavoitteena tulevaisuudessa

Itseensä uskovilla ja määrätietoisilla urheilijoilla harvoin on suuria esikuvia. Hirvonenkin miettii vastaustaan aika pitkään, mainitsee kuitenkin lopulta yhden nimen.

Ted Ligety, Torinon ja Sotshin talvikisojen olympiavoittaja. Ja olympiakisat ovat myös oma tavoitteeni, Hirvonen jatkaa.

Alppihiihdon, opiskelun ja kovan harjoittelun ohessa aikaa muulle toiminnalle jää melko vähän. Ei edes poikaystävälle. Musiikkia Hirvonen rentoutuessaan kuuntelee laidasta laitaan ja ruoanlaitostakin löytyy mieluisaa vastapainoa arjen ohjelmaan.

– Ystäväpiiri koostuu tällä hetkellä voittopuolisesti lajitovereista. Nyt heinäkuussakin matkustetaan porukalla lumille latvialaisen harjoitushallin rinteisiin, jatkaa fanaattinen alppihiihtäjä silmät lumen odotuksesta kimaltaen.

Mikäli silmien kimallus on enne tulevasta menestyksestä, on Roosa Hirvonen tulevaisuussa ilmiselvä moninkertainen olympiavoittaja.

Teksti: Eero Lehtinen /windX
Kuva: Joni Sandvall


Avainsanat:
, , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Sisulla ja sydämellä – Roosa Hirvonen palaa rinteeseen
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,56/5 - 9 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.