Kesälajit, Muut aktiviteetit, Yleinen

Mönkijäsafari – Moottoroitu luontopolku

Suomen hiihtokeskuksista löytyy kesäisin monenlaista tekemistä niin rentoutumisen kuin urheilunkin ympäriltä. Mönkijäsafarit ovat moottoriurheilijan luontopolkuja, joissa kaksi maailmaa kohtaavat.

Mönkijät sopivat englanninkielisen nimensä (ATV tai all terrain vehicle) mukaisesti loistavasti maastoajoon, eivätkä vaadi juurikaan aikaisempaa ajokokemusta. Useimmat mönkijät ovat neli- tai takavetoisia ja automaattivaihteisia, mikä tekee niistä todella helposti hallittavia vaikeassakin maastossa.

Monipuoliset mönkijäsafarit

Mönkijäsafarit ovat yleensä opastettuja ajoretkiä maastoon ja räätälöitävissä ryhmän toiveiden mukaan. Useimmissa paikoissa tarjolla on sekä helppoja retkiä luonnonhelmaan metsäteillä, että todella vaativia reittejä haastavassa offroad-maastossa.

Mönkijäsafarit sopivat sekä miehille että naisille ja ovat erittäin suosittuja etenkin useamman hengen porukoiden keskuudessa. Harrastus ei kysy kovaa kuntoa, vaikka haastavassa ajomaastossa lihaksissa takuulla tuntuukin rasitusta. Mönkijöiden ikäraja maastoajossa on 15, ja tieliikenteessä tarvitaan vähintään B-luokan ajokortti, jota osa mönkijäsafareistakin edellyttää.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Mönkijäsafarit Suomessa

Suomesta mönkijäsafareita löytyy niin pääkaupunkiseudun ja etelän suurten kaupunkien kupeesta, kuin pohjoisen hiihtokeskuksistakin. Merkittäviä kesäkauden mönkimiskohteita ovat mm. Vuokatti, Messilä, Tahko ja Levi.

Valtaosa hiihtokeskuksista ja safareista ei vuokraa mönkijöitä, vaan lainavälineiden käyttö rajoittuu ohjattuihin safareihin. Safarireittien käyttö omalla mönkijällä on monissa paikoissa lupamaksujen varassa.

Mönkijäsafareiden hinnat ja varusteet

Tyypillinen mönkijäsafari kestää muutamasta tunnista puoleen päivään ja maksaa noin 100 – 225 euroa hengeltä. Hintaan sisältyy yleensä mönkijän käyttö, ajovaatteet, polttoaine, opas ja käyttökoulutus. Kotoa mukaan kannattaa safarille lähtiessä pakata ainakin lämmintä ulkoiluvaatetta ja kestävät, tarvittaessa vedenpitävät kengät.

Tyypillinen ryhmäkoko mönkijäsafarilla on neljästä kymmeneen henkeä, mikä kannattaa pitää mielessä varatessa palvelua. Pienempiäkin ryhmiä palvellaan, mutta hinta muodostuu usein selvästi korkeammaksi.

Mönkijäsafarit kaveriporukoille ja polttareihin

Safariajeluun voi monessa paikassa yhdistää helposti saunomista, uintia, kalastusta, makkaranpaistoa tai paintballia ajopaikan tarjonnan mukaan. Monipuoliset ja tarvittaessa hurjat mönkijäsafarit ovatkin hyvä vaihtoehto esimerkiksi polttariporukoille.

Unohtaa ei toiminnan keskellä kuitenkaan sovi, ettei mönkijöitä saa missään nimessä ajaa alkoholin vaikutuksen alaisena. Osassa safareita kuljettajat puhallutetaankin ennen ajon alkua.

Teksti: Valtteri Pastila
Kuvat: Visit Lakeland via Compfight cc ja Visit Lakeland via Compfight cc


Avainsanat:
, , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Mönkijäsafari – Moottoroitu luontopolku
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 4 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.