Kohteet, Muut aktiviteetit, Yleinen

Aktiviteetteja alkusyksyyn – Vaeltaminen ja retkeily

Jos mietit luonnon läheistä aktiviteettia, kannattaa tutustua kotimaisiin vaellus- ja retkeilykohteisiin. Suomessa on paljon erityyppistä maastoa saaristosta pohjoisimman Lapin erämaahan.

Lappi on aktiivisen ja luonnonläheisen henkilön ykköskohde Suomessa. Monet kauniit kansallispuistomme tarjoavat puolestaan mahdollisuuksia myös lyhyisiin päiväretkiin tai pidemmille vaelluksille. Saariston luonnon kulttuurimaisema tarjoaa mieleenpainuvia luontoelämyksiä. Löydä itsellesi sopiva luontokohde ja katso, mitä kannattaa ottaa mukaan!

Vaeltamaan Lapin karunkauniisiin maisemiin

Lapin luonnon rauhallinen maasto on otollista vaeltamiseen ja retkeilyyn. Parhaat retkeilymaastot sijaitsevat yleensä kansallispuistojen alueilla ja esimerkiksi Pallas-Ounastunturin ja Ylläs-Aakenus-Levitunturin vaellusreitit ovat suosittuja.

Yli yön kestäviä retkiä helpottavat Lapin retkeilymaaston noin 200 autiotupaa. Ne sijaitsevat useimmiten teiden ulottumattomissa. Metsähallituksen omistamat tuvat ovat omatoimisten retkeilijöiden käytettävissä vuoden ympäri. Niissä voi majoittua veloituksetta yön tai pari, mutta joillain kohteilla on käytössä varaus- ja vuokrauskäytäntö. Osa tuvista on päivätupia, jotka on tarkoitettu levähdyspaikoiksi päivisin.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Todellisesta erämaasta pääsee nauttimaan aivan pohjoisimmassa Lapissa. Omia polkuja voi vaellella päiväkausia ilman, että törmää muihin ihmisiin alueella. Erämaa-alueet vaativat erinomaista fyysistä ja henkistä kestävyyttä, joten niille kannattaa suunnata vasta vaelluskokemuksen kartuttua.

> Lisätietoja Lapin suosituista vaellusreiteistä
Tutustu Lapin hiihtokeskusten kesämahdollisuuksiin 

Retkeilyä Itä-Suomen kansallispuistoissa

Itä-Suomen kansallispuistot tarjoavat unohtumattomia luontoelämyksiä hienoissa maisemissa. Kansallispuistoissa voi viettää leppoista retkeilypäivää perheen kesken tai haastaa oman fyysisen kunnon pidemmällä vaelluksella.

Koloveden kansallispuisto suojelee Saimaan aluetta ja saimaannorpan elinympäristöä. Koloveden maiseman tunnuspiirteisiin kuuluvat vedestä nousevat pystysuorat kallionjyrkänteet. Maisema on viimeisimmän jääkauden peruja.

Kolin kansallispuistosta löytyy jylhien vaarojen maisemaa. Seikkailemaan pääsee Pielisen erämaaluontoon valkoisille kvartsiittikallioille. Koli on ainutlaatuinen luontokohde ja todellinen luonnon aarreaitta.

> Katso kaikki Suomen kansallispuistot

Saaristossa saarelta toiselle

Saariston vaellusreitit kutsuvat kulkijaa ainutlaatuisten luontoelämysten äärelle. Luonnon tunnelma ja kulttuurimaiseman kiehtovat tarinat luovat jokaiselle unohtumattomia kokemuksia. Saaristomerellä pääset kokemaan jääkauden muovaaman maiseman ja Itämeren kauneuden.

Vaikka luontopolut saarilla ovat melko lyhyitä, voi pidemmän vaelluksen muodostaa käymällä useammalla saarella. Saaristomeren kansallispuisto kuuluu Euroopan kansallispuistojen PAN-Parks verkostoon. PAN-Parks sertifikaatti kertoo kohteen erämaisuudesta, poikkeuksellisesta luontoarvosta ja korkealaatuisista virkistyspalveluista.

> Lisätietoja saariston vaelluksista

Varusteet vaellukselle

Ensimäistä kertaa vaellukselle lähtevälle voi olla vaikeaa jättää ylimääräisiä tavaroita pakkaamatta. ”Varmuuden vuoksi” tulee otettua turhaa tavaraa helposti mukaan, mutta se aiheuttaa vain tarpeettomia lisäkiloja rinkkaan. Tärkeät tavarat täytyy kuitenkin saada mahtumaan mukaan.

Rinkan koko kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. 60-70 litran rinkka on yleisesti ottaen sopiva moneen tilanteeseen. Isompaa rinkkaa saattaa tarvita yli viikon mittaisella yksinvaelluksella. Istuvuus on rinkan tärkein ominaisuus. Sitä tulisi sovittaa, kuten kenkää ostettaessa ja sovitus kannattaa tehdä painolastin kanssa. Jos sinusta tuntuu, että pystyt kantamaan rinkkaa useamman tunnin päivässä, olet löytänyt itsellesi sopivan.

Painavimmat varusteet kannatta pakata hartioiden korkeudelle, selän lähelle. Näin paino ei rasita ristiselkää. Kevyet tavarat kannattaa pakata rinkan alaosaan, uloimpiin osiin ja yläläppään. Pohjatasku sopii hyvin makuupussille ja ylätaskuun on hyvä laittaa pieniä tavaroita, kuten kamera ja otsalamppu.

Teksti: Laura Haro
Kuvat: wstryder via Compfight cc, victorsounds via Compfight cc ja villoks via Compfight cc


Avainsanat:
, , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Aktiviteetteja alkusyksyyn – Vaeltaminen ja retkeily
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,80/5 - 5 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

 • eski rahatiniz olmayacak sanoo:

  yandanxvurulmus.c0VdgTK2x7ac

  Vastaa

 • properest sanoo:

  xyandanxvurulmus.IKZvwwR1Ch38

  Vastaa

 • aortographies sanoo:

  xbunedirloooo.tzIaKzaR945P

  Vastaa

 • Näytä kaikki kommentit (34)

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.