Alppihiihto, Hiihtokeskukset, Kohteet

Alppijäätiköt – esittelyssä neljä kohdetta

Alppien jäätikkökohteet tarjoavat usein erinomaiset puitteet laskemiseen jo alkukaudesta. Katso vinkit, jos mielesi tekee jo lumille!

Kolme jäätikkökohdetta Itävallasta sekä yksi Saksasta – näissä keskuksissa lasket yleensä hyvissä olosuhteissa läpi kauden, usein myöhäiseen kevääseen ja kauden aurinkoiseen päätökseen saakka.

1. Pitztal

Itävallan korkeimmalla sijaitseva jäätikkö Pitztal tunnetaan Benjamin Reichin kotikeskuksena. Suomalaisten keskuudessa rauhallinen keskus ei ole tosin kovin tunnettu, vaikka se sijaitseekin maassamme hyvin tunnetun Söldenin vieressä. Pitztal on varsin helposti saavutettavissa esimerkiksi Münchenin lentokentältä, josta matkaa keskukseen on noin 200 kilometriä.

Kulku jäätikölle tapahtuu vuoren sisällä kulkevalla Gletscherexpress-junalla. Pääpiirteissään punaisista rinteistä koostuva jäätikköalue tarjoaa mukavan vauhdikasta laskettavaa. Rinteet ovat leveitä ja viettäviä, hissit nopeita ja nykyaikaisia, eikä ruuhkista ole tietoakaan.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Korkeusero: 751 metriä (2 689 – 3 440 m.)
Lumipallon vinkki: Vauhdikkaista laskuista kiinnostuneiden kannattaa kokeille erityisesti Miittelbergbahnilta lähteviä rinteitä nro 36 + 37  sekä Brunnenkogelin ankkurihissien vierestä löytyvää rinnettä nro 20.

Katso videoesittely Piztalista:

Tutustu tarkemmin Pitztaliin

2. Kitzsteinhorn

Nimenä Kitzsteinhorn ei välttämättä soita suuremmin kelloja suomalaisille, vaikka alue muuten onkin Alppien kävijöille sangen tuttu – lumivarma jäätikkö on nimittäin osa postikorttimaisemistaan tunnettua Zell am Seen ja Kaprunin hiihtoaluetta. Hyvän sijaintinsa vuoksi alue on suosittu keskieurooppalaisten keskuudessa.

Jäätikkö tarjoaa laskettavaa sekä rinteillä että niiden ulkopuolella, Kitzsteinhorn on profiloitunut viime vuosina voimakkaasti erityisesti vapaalaskuun sopivana jäätikkönä. Jäätiköllä on ajantasaista infoa lumiolosuhteista- ja turvallisuudesta sekä viisi X1 – X5 tyyliin merkattua ”vapaalaskurinnettä”.

Korkeusero: 1 053 metriä (1 976 – 3 029 m.)
Lumipallon vinkki: Ole aikaisin liikkeellä, sillä hissit aukeavat jo kello 8:15. Kulku jäätikölle ruuhkautuu paikoittelen ja saattaa viedä yllättävän paljon aikaa.

Katso videoesittely Kitzsteinhornista:

Tutustu tarkemmin Zell am Seehen, Kapruniin ja Kitzteinhorniin

3. Hintertux

Tirolin sydämessä sijaitseva Hintertux on perinteinen ja tunnettu monen kilpalaskijan harjoittelupaikka ennen ja jälkeen kisakauden. Korkealla sijaitseva lumivarma jäätikkökohde on hyvin tunnettu myös suomalaisten keskuudessa, kuten myös laajemminkin ympäröivä Zillertalin alue.

Jäätiköllä hissit nostavat laskijat parhammillaan 3 250 metrin korkeuteen, ylhäältä hyvällä ilmalla avautuvat maisemat häikäisevät kilpaa auringon kanssa. Laskeminen on vauhdikasta ja tilaa on paljon.

Korkeusero: 1 150 metriä (2 100 – 3 250 m.)
Lumipallon vinkki: Hintertux on Itävallan ainoa läpi vuoden auki oleva jäätikkökohde, joten kesähiihdosta haaveileville kohde on takuulla tutustumisen arvoinen.

Katso videoesittely Hintertuxista:

Tutustu tarkemmin Zillertalin alueeseen ja Hintertuxiin

4. Zugspitze

Zugspitze on paitsi maansa korkein ja ylväin vuori, mutta myös toimiva jäätikkökohde Saksan Baijerissa. Aivan Itävallan rajalla sijaitseva Garmisch-Partenkirchen hiihtoalueineen on suomalaisille tuttu lähinnä ohikulkureittinä Itävaltaan tai muualle Alpeille mentäessä. Helpon saavutettavuuden vuoksi alue on kuitenkin itsessään kelpo vierailukohde esimerkiksi viikonlopun laskureissulle.

Puitteet lasketteluun ja lumilautailuun Zugspitzen jäätiköllä ovat kohdillaan ja fiilis hyvällä säällä hieno. Maisemallisesti on upea elämys nousta huipulle yhdellä, korkealla menevällä nostolla. Varsinaisia laskullisia haasteita ei ole juuri tarjolla, rinteiden ollessa jäätiköllä mukavan ruuhkattomia sinisiä ja punaisia laskuja.

Korkeusero: 905 metriä (2 057 – 2 962 m.)
Lumipallon vinkki: Muista myös varustetäydennykset, sillä Garmisch-Partenkirchenissä sijaitsee nettikaupastaan tunnetun Sport Conradin laaja kivijalkamyymälä.

Katso videoesittely Zugspitzestä:

Tutustu tarkemmin Garmisch-Partenkircheniin ja Zugspitzeen

Teksti ja kuva: Antti Hurskainen


Avainsanat:
, , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Alppijäätiköt – esittelyssä neljä kohdetta
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,75/5 - 4 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.