Hiihtokeskukset, Kohteet, Lappi, Persoonat

Sallan hiihtokoulu – Vinkit tulevaan talveen!

Millaisin tunnelmin valmistautuu hiihtokoulu tulevaan talveen? Kuinka laskija saa kaudesta eniten irti? Selvitimme asiaa Sallan hiihtokoulusta.

Sallan hiihtokoulu on saanut paljon kehuja palveluhenkisyydestään ja henkilökohtaisesta otteesta opetustyöhän.

”Ei mopolla mahdottomia heti alkuun”

Syksyn myötä monen aktiivisen laskijan mieli täyttyy jo kihelmöivästä talven ja lumen odotuksesta. Mutta millaisin vinkein tulevasta talvesta saa eniten irti?

– Vaikka talvi antaa odottaa vielä itseään saa tulevasta kaudesta selvästi enemmän irti, kun valmistautuu siihen riittävän ajoissa. Esimerkiksi pieni kuntoilu nyt syksyllä ei takuulla ole pahasta. Välineet ja varusteet on myös hyvä huolehtia kuntoon jo ennen laskukauden avausta. Nykyaikaisilla ja hyvin huolletuilla välineillä on sitten mahtavaa suunnata ensimmäisille laskuille rinteeseen. Yksi oleellinen vinkki rinteiden avauduttua on aloittaa kausi varovasti muistelemalla homman jujua eli ei lähdetä kokeilemaan heti ensi alkuun niin sanotusti mopolla täysin mahdottomia, neuvoo Sallan hiihtokoulun johtaja Kaisa Korkeasalo mäkeen jo haikailevia laskijoita.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Hiihtokoulun oppiin hakeutuminen ei ole mikään itsestään selvyys meille suomalaisille. Vallalla on edelleen paikoitellen käsitys, että hiihtokoulu on vain lapsia ja aloittelijoita varten.

– Monesti aikuisilla on sellainen harhakuva, että hiihtokoulu on tarkoitettu vain lapsille. Tämä pätee varsinkin suomalaisiin aikuisiin. Ulkomaalaiset aloittavat laskettelun pääsääntöisesti hiihtokoulun kautta. Meillä tyypillinen hiihtokoulun asiakas on aloittelija tai pitkän tauon jälkeen rinteeseen palaava. Aloittelijat haluavat oppia uuden lajin ja muistelijat ovat joskus lasketelleet ja haluavat hiihtokoulun kautta aloittaa harrastuksen uudelleen, Kaisa kertoo.

”Kausi on hyvä aloittaa hiihtokoulun kautta”

Hiihtokouluun kannattaa hakeutua, jos haluaa palata jälleen suksilleen tai aloittaa täysin uuden harrastuksen, olipa se sitten laskettelu, lumilautailu tai telemark. Uudesta lajista saa paljon enemmän ja helpommin hauskuuden irti, kun joku kertoo, mitä pitää tehdä ja erityisesti, mitä ei kannata tehdä.

– Hiihtokoulussa säästää kyllä voimiaan ja ennen kaikkea hermojaan uutta asiaa opetellessa. Kausi on hyvä aloittaa hiihtokoulun kautta, varsinkin jos on vasta lajin aloittanut. Muutenkin hiihtokoulussa kannattaa käydä parin vuoden välein. Hiihtokoulu auttaa myös, jos tuntuu ettei laji enää anna mitään. Silloin hiihdonopettaja voi antaa vinkkejä ja neuvoja uusiin juttuihin, Kaisa opastaa.

”Välineet muuttuu, mutta minä en” -ajatusmaailma istuu edelleen sitkeästi pitkän linjan laskijoidenkin keskuudessa. Pitkältä tauolta palanneet tosin tuntuvat tiedostavan uusien välineiden erilaiset vaatimukset laskutekniikalle jopa paremmin, kuin laskemista tauotta harrastaneet.

– Usein muistelijat ovat laskeneet aikaisemmin vanhan tyyppisillä suksilla, joten suksipäivitys tulee luontevasti sitten samalla, kun palataan uudelleen harrastuksen pariin vuosien tauon jälkeen.

”Parasta on ehdottomasti ihmiset ja työkaverit”

Kaisan itsensä tarina on varsin perinteinen eli kerran Sallassa käytyään on veri vetänyt aitoon tunturierämaahan sitten pysyvästi.

– Olen itse kotoisin Haukiputaalta, nykyisestä Oulusta. Vanhempani toivat asuntovaununsa ensimmäisen kerran Sallatunturin juurelle 90-luvun lopussa ja kuulivat, että hiihtokoulu kaipasi uutta verta. Olin tuolloin juuri kurssin käynyt ja niinpä tulinkin sitten vuonna 1999 harjoittelijaksi hiihtokoululle. Kävin vuosittain lasten teon välillä opettamassa viikon tai pari täällä. Vuonna 2008 Sallan hiihtokeskuksen vetäjä Koskimaan Kari sitten sai houkuteltua koko perheen yhdeksi kaudeksi Sallaan. Niinpä koko perhe, mies ja neljä lasta, muutti Sallaan. Nyt käynnistyy jo seitsemäs kausi täällä sen yhdeksi suunnitellun sijaan, muistelee Kaisa hymyssä suin.

Työnsä parhaat puolet tiivistyvät Kaisan mukaan ihmisiin, monipuoliseen työhön ja asiakkailta saatuun positiiviseen palautteeseen. Hiihtokoulun johtajan työtehtävät ovat vaihtelevia eikä samanlaisia päiviä tule vastaan.

– Työssäni Sallassa parasta on ehdottomasti ihmiset ja työkaverit. Työnkuvani on erittäin monipuolinen, kun siihen kuuluu hiihtokoulun suunnittelu ja markkinointi, hiihdonopetus, lipunmyynti sekä lisäksi myös sport shop ja kahviopalvelut. Meillä panostetaan aidosti asiakaspalveluun joka työpisteellä. Se on kyllä sellainen seikka, josta sitten kiitostakin tulee. Pienenä keskuksena voimme palvella asiakkaita hyvin myös muissa asioissa kuin hiihtokoulua koskevissa. Sallassa yleensäkin on sellainen tapa, että kaikki yrittäjät neuvovat ja ohjaavat asiakkaita ihan kaikissa asioissa. Aina otetaan selvää asiakasta askarruttavissa asioissa, kertoo Kaisa.

”Salla on paras lapsiperheille ja rauhallisuutta arvostaville”

Kaisan mielestä hiihtokeskuksena Salla on paras lapsiperheille ja rauhallisuutta arvostaville. Rinteistä löytyy kuitenkin haastetta kaiken tasoisille laskijoille.

– Lapsille ja aloittelijoille meillä on Eturinteen vieressä helppo Perherinne, jossa on laskuharrastuksen alkuun pääsemiseksi myös helppo sompahissi. Seuraavaksi aloittelijoiden kannattaa siirtyä loiville ja mukaville Itärinteille. Itärinteiltä löytyy myös koko rinteen pituinen parkki. Kovan luokan menijät voivat nautiskella Eturinteen vauhdikkaasta profiilista tai vielä vaativammasta mustasta rinteestä EP:ssä eli Nopeuslaskurinteestä. Offareitakin meiltä löytyy useampaan vaatimustasoon, paljastaa Kaisa Sallan saloja.

Normaalisti kausi Sallassa alkaa pakkasista ja lumitilanteesta riippuen marras-joulukuun vaihteessa ja päättyy keväällä pääsiäisen jälkeen. Viime talvena vaihtelevat sääolot koettelivat myös Sallaa, mutta tulevaan kauteen ja ”oikea aikaiseen” lumen tuloon uskotaan vahvasti.

Tekemistä hiihtokoulu tarjoaa läpi kauden. Myös tulevan talven palveluissa on erityisesti huomioitu lapsiperheiden tarpeet.

– Viime vuonna meille muuttanut Sasu-karhu aikoo vierailla tulevana talvena täällä useammin ja sitä pyritään tuomaan lasten hiihtokouluissa enemmän esiin. Sasulla on omat viikkokisat meillä eli jokaisesta viikon kisasta saa Sasu-passiin leiman. Viikkokisoja ovat esim. Dumle Stiga -kisa, lasten Dumle-pujottelukisa, Wuuuf-pulkkakisa ja Dumle nopeuslasku -kisa. Myös hiihtokoulusta saa passiin leiman. Ja kolmella kerätyllä leimalla toimintaa osallistunut lapsi saa sitten erityispalkinnon, vinkkaa Kaisa.

”Hiihdonopettaja on ensisijaisesti asiakaspalvelija”

Suurin osa Sallan hiihtokeskuksen työntekijöistä on paikallisia. Hiihtokoulussa kattaus on tosin melko kansainvälinen, Kaisan lisäksi hiihtokoulussa on vakituisena venäläinen Vladimir, espanjalais-suomalainen Javier sekä ensimmäistä kauttaan tekevä sallalainen Noora. Viikko-opettajina on myös muutamia vierailijoita ympäri Suomea.

– Hiihdonopettajalta vaaditaan pätevyyden lisäksi ulospäin suuntautuneisuutta, iloisuutta ja valmiutta tehdä monenlaisia töitä, mutta ennen kaikkea asiakaspalveluhenkisyyttä. Hiihdonopettaja on ensisijaisesti asiakaspalvelija eli asiakkaat pitää saada viihtymään. Tyytyväinen asiakas on meille kunnia-asia, lopettaa Kaisa.

Salla Ski Resort -hiihtokoulu

Salla Ski Resort -hiihtokoulun opeilla pääset nauttimaan talvisesta harrastuksesta entistä enemmän. Tarjonnasta löytyy yksityistuntien lisäksi erilaisia kursseja niin lapsille kuin aikuisillekin, kaikilla taitotasoilla, kaikissa lumiliikunnan lajeissa: laskettelu, lumilautailu, telemark, sekä maastohiihto.

Innostavaa ja turvallista opetusta on tarjolla talvikaudella joka päivä kello 10.00 -17.00 välisenä aikana. Salla Ski Resort -hiihtokoulu on Suomen Hiihdonopettajat ry:n suosittelema hiihtokoulu.

Varaukset ja tiedustelut: p. 016 – 837 711 tai ski@salla.fi

> Lisätietoa Sallan hiihtokoulusta

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Salla

Lisätietoa aiheesta:
Kuntoiluvinkit lumilajien harrastajille
Välinehuollon muistilista
Vinkit alkukauden laskuihin

Tutustu Sallan hiihtokeskukseen


Avainsanat:
, ,
Arvostele artikkeli:
Sallan hiihtokoulu – Vinkit tulevaan talveen!
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,88/5 - 8 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.