Maastohiihto Alpeilla
Kohteet, Lumimatkat, Maastohiihto, Yleinen

Alppien parhaat maastohiihtokohteet – viisi vinkkiä

Mihin Alpeille kannattaa suunnata hiihtämään murtsikkaa? Lue Lumipallon vinkit.

Mitä jos pakkaisitkin seuraavalle alppireissulle laskettelusuksien sijasta mukaan maastohiihtovälineet? Maastohiihtoa Alppien upeissa maisemissa kannattaa kokeilla. Lumipallon esittelyssä viisi varteenotettavaa kohdetta.

1. Seefeld – Itävalta

Itävallan Seefeldiä pidetään Alppien parhaana maastohiihtokohteena. Talviolympialaisten, hiihdon MM-kisojen sekä lukuisten maailmancupin osakilpailujen järjestäjänä tunnetussa Seefeldissä on yhteensä huikeat 279 kilometriä latuja, joten hiihdettävää löytyy varmasti kaikentasoisille sivakoijille.

Vaikeusasteeltaan monen eritasoisten ja -tyyppisten latujen lisäksi alueella on muun muassa moderni ampumahiihtorata, sekä koiran kanssa hiihtäville suunniteltu leveämpi, 1,5 kilometrin mittainen hiihtolatu. Seefeldin idyllisimmät hiihtoreitit löytyvät Leutaschin laakson alueelta, jossa ladut  kiemurtelevat viehättävien pikkukylien läpi.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

2. Serfaus – Itävalta

Itävallan Tirolissa sijaitseva Serfaus tarjoaa erinomaiset puitteet sekä lasketteluun että maastohiihtoon. Yli 200 rinnekilometrin lisäksi alueelta löytyy hiihtolatuja arvostettavan 116 kilometrin verran. Serfaus tunnetaan erittäin lumivarmana kohteena. Lumisadepäiviä on vuodessa keskimäärin sata, mikä takaa hyvät hiihto-olosuhteet pitkälle kevättalveen. Innokkaimmat hiihtäjät voivat jatkaa sivakointia huhtikuulle saakka alueen korkeimmalla, yli  2000 metrissä sijaitsevalla ladulla.

Osa Serfauksen hiihtoladuista sijaitsee vuorella ja niille siirtymisessä käytetään hiihtohissiä. Mikäli ei halua hankkia viikon laskettelulippua, myydään hissin ala-asemalla kertanousuja. Muita latumaksuja Serfauksessa ei ole.

3. Ramsau-Dachstein – Itävalta

Dachsteinin vuoristoalueella sijaitseva Ramsau voidaan myös listata Itävallan parhaiden maastohiihtokohteiden joukkoon. Alueelta löytyy noin 200 kilometriä hiihdettävää. Ladut sijaitsevat korkealla, 1100–2700 metrissä, joten Ramsaussakin hiihtokausi on pitkä. Lisäksi Ramsaussa on otettu huomioon myös pienemmät hiihtäjät: lapsille löytyy oma hiihtoparkki ja asiantuntevat hiihtokoulut tarjoavat hyvää palvelua.

Myös aikuiset pääsevät omaan parkkiinsa temppuilemaan. Uudessa Nordic X –maastohiihtoparkissa on pieniä hyppyreitä, pujotteluratoja ja muuta hauskaa. Maisemia kannattaa käydä ihastelemassa 2700 metrin korkeudessa kulkevalla Dachstein Panorama –ladulla.  Noin 15 kilometrin mittaiselta ladulta aukeaa upeat näkymät ympäröiville vuorille.

4. Toblach – Italia

Toblach on maastohiihtokohteena Italian parhaimmistoa. Tour de Skin osakilpailuista tutusta Toblachista löytyy MM-tason kisalatuja, mutta alueen 200 latukilometrissä riittää hiihdettävää aloittelevillekin harrastelijalle. Myös Toblach on hyvin lumivarma kohde, sillä suurin osa laduista sijaitsee yli 1200 metrin korkeudessa.

Liikkeelle kannattaa lähteä Toblachin hiihtoareenalta, sillä suurin osa laduista starttaa sieltä. Hiihtämisen arvoinen on ainakin Toblachista Cortinaan vievä, 30 kilometrin mittainen klassinen reitti.  Upeissa maisemissa kiemurtelevalla ladulla voi hiihtää vapaata tai perinteistä, ja reitillä myös hiihdetään kilpaa kaikille avoimessa kisassa aina helmikuun alussa.

5. St. Moritz – Sveitsi

St. Moritz tunnetaan korkeatasoisena laskettelukeskuksena, mutta se on myös yksi Alppien parhaista maastohiihtokohteista. Hiihtolatuja alueella on jopa 180 kilometrin verran. St. Moritzissa riittää lunta hyvin koko hiihtokauden, sillä ladut sijaitsevat 1700–2000 metrin korkeudessa. Hyvin hoidettuja latuja löytyy kaiken tasoisille hiihtäjille.

St. Moritziin hiihtoreissuun suuntaavan kannattaa ehdottomasti testata kuntoaan kuuluisalla Engadin laakson maraton -hiihtoladulla. 42 kilometrin mittainen reitti kulkee Malojasta St. Moritzin kautta S-chanfiin. Ladulla kisaillaan vuosittain kovatasoisessa Engadin Skimarathon -hiihtokilpailussa.

Teksti: Saara Argillander
Kuva: MEINE HEIMAT [Chiemgau] via Compfight cc/

Tiedätkö hyvän maastohiihtokohteen Alpeilla, joka mielestäsi kuuluisi tälle listalle? Jätä vinkkisi kommentoimalla alle.

Edit. 2.3.2015 klo 22:30 korjattu virheellinen tieto Serfauksen esittelyssä.


Avainsanat:
, , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Alppien parhaat maastohiihtokohteet – viisi vinkkiä Maastohiihto Alpeilla
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,40/5 - 10 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

 • Hiihtoniilo sanoo:

  Serfauksessa ei ole hiihdetty MM-kisoja. C1 World Cup XC sensijaan löytyy Seefeldistä, samoin Gaistal. MM-kisatkin ovat olleet vain kerran, 2019 uudestaan. Olympialaisten pohjoismaisia lajeja on Seefeldissä kisattu kahdesti.

  Vastaa

 • saara sanoo:

  Hiihtoniilo on aivan oikeassa, virheellinen tieto korjattu artikkelissa.

  Vastaa

 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.