Terveys, Testi, Varusteet

Lumipallo testaa: Kokeiltavana FootBalance Ski Sport –pohjalliset

FootBalancen laskijoille suunnatut pohjalliset lupaavat nautinnollisempaa laskemista. Lumipallo selvitti, onko lupaukselle katetta.

Puristavat ja huonosti istuvat monot ovat varsin yleinen vaiva laskijoiden keskuudessa. Suomalainen FootBalance on tuonut markkinoille yksilölliset, erityisesti laskijoille suunnatut Ski Sport –pohjalliset, joiden avulla on mahdollista räätälöidä monot omaan jalkaan paremmin istuviksi.

FootBalance-pohjalliset tukevat jalkojen oikeaa asentoa

Maailmalla mainetta niittynyt FootBalance on suomalainen yritys, joka tuottaa jalkojen virheasentoja korjaavia yksilöllisiä pohjallisia. Käyttäjänsä mukaan räätälöitävät pohjalliset tukevat jalkojen oikeaa asentoa ja toimintaa sekä ehkäisevät jalkojen asentovirheiden aiheuttamia haittoja ja kipuja. FootBalancen pohjallisten ideana on aktivoida ja ohjata jalkoja oikeaan asentoon.

”Virheasennot ja pohjalliset, eivät kosketa minua millään lailla”, saattaa moni ajatella omista jaloistaan, mutta todellisuudessa erittäin iso osa suomalaisista kärsii jonkinlaisista jalkojen asentovirheistä. Yli- tai alipronaatio ja eripituiset jalat ovat esimerkkejä yleisistä vaivoista, jotka oireilevat jalkojen lisäksi myös monin tavoin muualle kroppaan – alaselän ja lonkkaseudun vaivat ovat usein seurausta edellä mainituista jalkojen asentovirheistä. Asentovirheet korjaamalla parannetaan siten myös kokonaisvaltaisemmin terveyttä ja hyvinvointia.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

FootBalancen esitteen mukaan jopa 75 %:lla väestöstä on jonkinasteinen jalan virheasento.

FootBalancen pohjalliset ovat ehkä parhaiten tunnettuja juoksijoiden keskuudessa. Jalkojen oikean asentojen myötä juoksijan nivelet ja lihakset jaksavat paremmin ja usein myös juoksusta johtuvat rasitusvammat vähenevät.

Laskijoille FootBalancella on kaksi erillistä pohjallismallia

FootBalancen laskijoita varten kehittämistä Ski Sport –pohjallisista on saatavissa kahta erillistä mallia. Ski Sport Race on kaupassa muokattava ”ammattilaismalli”, kun taas Ski Sport Quick Fit on kaupasta hyllytuotteena ostettava ja helposti kotona muokattava malli. Race-pohjalliset ovat Quick Fit –pohjallisia hieman jämäkämmät ja jäykemmät.

Vaikka mallinimet viittaavat enemmän suksi- kuin lautapuoleen, soveltuvat pohjalliset laskettelijoiden lisäksi erinomaisesti myös lumilautailijoille. Pitkät päivät suksien tai laudan päällä rasittavat molemmat jalkoja ja selkää, pohjalliset ohjaavat laskijan jalkaa oikeaan asentoon sekä parantavat monojen mukavuutta ja istuvuutta lajista riippumatta.

Pohjallisten räätälöinti on helppoa

Mallista riippumatta on pohjallisten räätälöinti nopeaa ja helppoa.

Race-pohjallisten muokkaus omaan jalkaan sopivaksi tehdään paikan päällä kaupassa. Muokkausprosessi kestää kokonaisuudessaan vajaat kymmenen minuuttia. Toimitus alkaa jalkojen tietokone-analyysillä, jossa jalkojen anylysointilaite kuvaa nilkkojen asennon sekä podoskoopilla (jalkapohjien kuormittumisen tutkimusväline) tutkitaan peilipöydältä jalkojen kaaret. Analyysin aikana seisotaan laitteen päällä ensin liikkumatta, nostellaan varpaita sekä tehdään muutama kyykkyliike ohjeiden mukaan. Näitten pohjalta tulostuu yhteenvetoraportti omista jaloista sekä niiden mahdollisista asentovirheistä.

FootBalancen jalka-analyysi onnistuu helposti pohjallisia myyvässä kaupassa.

Jalkojen analysoinnin jälkeen on vuorossa pohjallisten muokkaus. Sopivat pohjalliset lämmitetään laitteessa, oman jalan mukaiseksi ne muokkautuvat seisomalla hetken aikaa ohjeiden mukaisesti niiden päällä. Lopputuloksena on omien jalkojen mukaisesti räätälöidyt käyttövalmiit pohjalliset.

Quick Fit –pohjallisten muokkaus kestää samoin vajaat kymmenen minuuttia ja onnistuu helposti kotona. Pohjalliset laitetaan hetkeksi 80-asteiseen uuniin ja otetaan pois, kun lämpötilaan reagoiva tarra muuttaa väriä. Tämän jälkeen lämmitetyt pohjalliset asetetaan monojen normaalien pohjallisten tilalle, jalat sujautetaan monoihin ja monot kiristetään omiin jalkoihin sopiviksi. Noin viiden minuutin seisoskelun ja pienimuotoisen kävelyn jälkeen pohjalliset ovat muokkautuneet omaan jalkaan sopiviksi.

Quick Fit –pohjalliset on mahdollista ottaa käyttöön myös ilman uunissa tehtävää esilämmitystä. Pohjalliset nimittäin muokkautuvat hieman myös käytössä.

Käyttökokemukset FootBalance-pohjallisista

Testattavana oli pohjallisista sekä Race että Quick Fit –mallit. Pohjallisia käytettiin niin laskettelu- kuin telemark-monoissa sekä lumilautakengissä, mutta myös muuten liikunnan yhteydessä sekä yleisemminkin arkisessa käytössä.

Ensimmäinen silmäänpistävä huomio FootBalance-pohjallisista oli niiden voimakas muotoilu verrattuna monojen ja monien muiden jalkineiden omiin alkuperäisiin ”littanoihin” pohjallisiin. FootBalance-pohjallisilla moni arkijalkine muuttui ainakin astetta ellei pariakin tukevammaksi ja myös mukavammaksi käyttää.

FootBalancen Quick Fit –pohjalliset ja maastohiihtomonojen vakiopohjalliset – ero on huomattava.

Valmistajan mukaan ”Ski Sport –pohjalliset mahdollistavat monojen räätälöinnin täydellisen istuviksi. Pohjallisten ansiosta paino jakautuu tasaisesti koko jalkapohjalle, mikä ehkäisee rasitusvammoja ja vähentää kudoksille ja nivelille aiheutuvaa rasitusta. Pohjalliset parantavat myös laskijan tasapainoa ja kestävyyttä”.

Testiryhmän kokemusten mukaan pohjalliset paransivat sekä monojen istuvuutta että laskutuntumaa. Samoin jaksaminen rinteessä parani, erityisesti jalkapohjan ja jalkapöydän pienten lihasten väsyminen ja kipeytyminen loistivat FootBalance-pohjallisten myötä poissa olollaan.

Ensi vaiheessa osalla testaajista aiemmin hyvin istuneet omat monot ja lautailukengät muuttuivat turhankin tyköistuviksi, jonka vuoksi laskupäivää piti tauottaa tavallista enemmän jalkojen lepuuttamiseksi. Ongelma poistui riittävän sisäänajokauden jälkeen.

FootBalancen mukaan uusiin pohjallisiin kannattaa totuttautua vähitellen. Mikäli pohjalliset aiheuttavat epämielyttäviä tuntemuksia tai vaivoja, niin pohjalliset on hyvä ottaa pois jalkineista ja jatkaa loppupäivä vanhoilla pohjallisilla. Samoin vinkkinä mainittiin, että jos on aikeissa hankkia uudet lämpömuokattavat monot, niin monot olisi hyvä muokata yhteensopiviksi omien FootBalance-pohjallisten kanssa. Tällöin varmistetaan monojen paras mahdollinen istuvuus.

FootBalancen pohjalliset soveltuvat käytettäväksi kaikenlaisissa monoissa.

Lumipallon testiryhmässä pohjalliset keräsivät muun muassa seuraavanlaisia kommentteja.

  • Pohjallinen sujahti helposti monoon sisään, kun sisäkengän irroitti ensin. Pohjallinen ei vaatinut erillistä leikkausta muotoon minun monossa.
  • Mono oli aiemmin pystysuunnassa liian väljä joistakin kohdista jalkaa. Pohjallinen täytti nämä väljät kohdat siten, että mono puristi tasaisemmin koko jalkaa.
  • Ensimmäisenä päivänä piti pitää solkia löysemmällä, jotta jalka tottui tiukemmin puristuvaan monoon.
  • Tuntui, että pohjallinen helpottaa tasapainoisen laskuasennon löytämistä ja tekee tuntumasta tarkemman.
  • Uudet lautakengät puristivat ikävästi FootBalancen pohjallisilla. Muutaman päivän käytön jälkeen myös FootBalancen pohjalliset istuivat ongelmitta.
  • Tosi hyvä, kun pohjalliset sai niin helposti muotoiltua omiin jalkoihin sopiviksi.
  • Omat jalat on vähän vaikeat, jonka vuoksi muotoillut pohjalliset on jo entuudestaan tuttuja. Nämä oli kivaa vaihtelua nahkaisiin muotoiltuihin pohjallisiin, koska ovat paljon kevyemmät. Lisäksi tuntui, etteivät kengät hionneet ihan niin paljoa kuin joissain muissa pohjallisissa.
  • Pohjalliset toi mukavasti istuvuutta kenkiin. Eniten olivat käytössä erilaisissa tennareissa ja lenkkareissa, ja pohjalliset tekivät niistä paljon tukevammat.

Race-mallia pidettiin hyvänä nimenomaan laskukäyttöön, kun taas Quick Fit –malli arvioitiin joustavampana / pehmeämpänä monikäyttöisemmäksi ja helpommin myös muihin jalkineisiin soveltuvaksi.

FootBalance-pohjallisten arvioidut plussat ja miinukset

+ Helppo ja nopea käyttöönotto.
+ Soveltuvat monojen lisäksi käytettäväksi myös muissa jalkineissa.
+ Paremmin istuvat monot.
+ Ei enää monoissa kipeytyviä jalkapohjan tai jalkapöydän lihaksia.
+ Tarkempi tuntuma sukseen tai lumilautaan myös löysemmäksi kiristetyllä monolla.
+ Arkikäytössä aiemmin vaivanneet selkäkivut ja ajoittaiset polvivaivat loistaneet poissaolollaan.
+ Sähköpostiin saatava jalka-analyysi helpottaa itselle sopivien jalkineiden hankintaa.
+ Pohjallisten myötä konkretisoitui jalkojen merkitys omalla hyvinvoinnille.

– Totuttautuminen pohjallisiin vie jonkin verran aikaa.
– Uusien pohjallisten käyttöönoton myötä monot voivat alussa puristaa aiempaa enemmän.
– Aiemmin napakasti istuneet monot, lautakengät ja muut jalkineet voivat muuttua uusilla pohjallisilla liian pieniksi.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan 40 – 60 euron hintaiset pohjalliset arvioitiin kannattavaksi sijoitukseksi ja hyödylliseksi hankinnaksi paitsi aktiiviselle laskijalle myös muille aktiivista elämää viettäville. Erityiskiitosta pohjalliset saivat niiden hyvästä soveltuvuudesta myös muuhun käyttöön – moni laskiessakin vaivaava vika tai kipu on nimittäin seurausta huonoista jalkineista tai jalkojen virheasennoista arkielämässä.

Lumipallon bloggaajien kokemuksia FootBalance-pohjallisista:

Tutustu tarkemmin FootBalance-pohjallisiin

Teksti ja kuvat: Lumipallo.fi


Avainsanat:
, , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Lumipallo testaa: Kokeiltavana FootBalance Ski Sport –pohjalliset
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,75/5 - 4 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.