Kohteet, Lappi, Maastohiihto, Yleinen

Lapin parhaat maastohiihtokohteet – viisi vinkkiä

Mistä löytyvät Lapin parhaat maastohiihtoladut? Lue Lumipallon vinkit.

Maastohiihto on suomalaisten talvinen suosikkilaji. Hiihtämään pääsee helposti lähes joka puolella Suomea, sillä latuja on runsaasti ja lumisina talvina kausi on pitkä. Parhaat hiihto-olosuhteet löytyvät kuitenkin Lapista, jossa ensimmäiset ladut avataan yleensä jo lokakuun lopussa ja hiihtämään pääsee jopa toukokuulle saakka. Lumipallon esittelyssä viisi Lapin maastohiihtokohdetta.

1. Ylläs

Monen mielestä Ylläs on Suomen paras maastohiihtokohde, eikä syyttä. Ylläkseltä löytyy Suomen laajin latuverkosto, huimat 330 kilometriä hiihtolatuja. Laaja latuverkosto tarjoaa hiihdettävää kaikentasoisille sivakoijille. Vaihtoehtoja ja vaativuutta riittää kovatasoisillekin murtsikan harrastajille. Luisteluhiihdon ystäville Ylläs on ykköspaikka, sillä kaikki alueen ladut soveltuvat perinteisen lisäksi luisteluhiihtoon. Myös koiran kanssa hiihtävät on otettu huomioon kolmella erityisesti koiravaljakoille suunnatulla reitillä. Ladut pidetään hyvässä kunnossa koko kauden alkutalvesta aina loppukevääseen saakka. Usein Ylläksellä pääsee hiihtämään jo lokakuussa ylhäällä tunturissa sijaitsevalla lämpöladulla.

2. Saariselkä

Myös Saariselkä on monen suosikkikohde. Saariselän alueella huollettuja latuja on 200 kilometriä, joista valaistuja peräti 34 kilometriä. Saariselän hiihtokausi on pitkä, perinteisesti se alkaa jo 10. lokakuuta säilölumella ja jatkuu toukokuulle saakka. Saariselällä viihtyvät erityisesti perinteisen hiihtotyylistä tykkäävät, sillä osa alueen laduista on vain perinteiseen tyyliin soveltuvia, tunturilla kulkevia luonnonlatuja. Suurin osa on kuitenkin myös luisteluhiihtoon käyviä leveitä reittejä, joilla pääsee hiihtämään molemmilla tyyleillä kumpaankin suuntaan. Yksi Saariselän valtti on sen vaihtelevat maastot. Kauniissa maisemissa kulkevien tunturilatujen lisäksi alueelta löytyy suojaisampia metsälatuja joille kannattaa suunata tuulisena päivänä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

3. Levi

Alppihiihdon maailmancupin aloituspaikkana tunnetulta Leviltä löytyy hyvien laskettelurinteiden lisäksi erinomaiset puitteet maastohiihtoon. 230 kilometriä huollettuja latuja takaa, että sopivia latuja löytyy niin harrastelijoille kuin kilpahiihtäjillekin. Valaistuja latuja Leviltä löytyy 28 kilometriä. Innokkaimmat pääsevät ladulle heti ensimmäisillä pakkasilla avattavalla yhdeksän kilometrin mittaisella ensilumen ladulla. Oikein kovan hiihtoinnostuksen iskiessä mahdollisuudet eivät rajoitu pelkästään Levin alueeseen, sillä Leviltä voi hiihtää päivässä jopa Ylläkselle saakka, josta avautuu hiihdettäväksi koko Pallas-Yllästunturin hiihtoalue.

4. Pyhä-Luosto

Pyhän ja Luoston tunturialueiden hiihtoladut ovat yhteydessä toisiinsa. Kaksi keskusta yhdistävällä alueella latuja on kaiken kaikkiaan 150 kilometriä, joten valinnanvaraa riittää. Yksi vaihtoehto on hiihtää esimerkiksi tunturilta toiselle. Paluumatkalla voi hypätä kätevästi keskusten välillä kulkevan skibussin kyytiin. Suurin osa Pyhä-Luoston laduista kulkee upeissa maisemissa kansallispuiston alueella ja lähes kaikilla hoidetuilla laduilla voi hiihtää sekä perinteisellä että luistelutyylillä.

5. Ruka

Ruka on yksi suomen suosituimmista hiihtokeskuksista laskettelun ja lautailun harrastajien keskuudessa, mutta myös maastohiihdon ystäville löytyy tekemistä. Rukan ja Kuusamon alueella on  yhteensä 152,5 kilometriä hiihtolatuja, joista valaistuja 33,5 kilometriä. Vaihtelevassa maastossa kiemurtelevat ladut tarjoavat kaiken tasoisille kiinnostavaa hiihdettävää. Hiihtokausi kestää Rukalla lokakuusta huhtikuulle saakka, ja ladut pidetään hyvässä kunnossa koko kauden ajan. Myös koiran kanssa hiihtäminen onnistuu, sillä kolme Kuusamon latureiteistä on suunnattu erityisesti siihen tarkoitukseen.

Teksti: Saara Argillander
Kuva: edweerdt via Compfight cc/p>

Tiedätkö hyvän maastohiihtokohteen Lapissa, joka mielestäsi kuuluisi tälle listalle? Jätä vinkkisi kommentoimalla alle.


Avainsanat:
, , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Lapin parhaat maastohiihtokohteet – viisi vinkkiä
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,60/5 - 20 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

 • Hiihtäjä sanoo:

  Kun Ruka ei ole lappia ja päässyt silti listalle, niin voisiko samalla mainita muitakin kohteita, jotka ei ole lapissa. Ukkohalla-Paljakka Ylä-Kainuussa 160 km latua. Hyvät ladut harrastehiihtäjälle huhtikuulle asti. Nyt maaliskuussa metri lunta.

  Vastaa

 • Ski Salla sanoo:

  Sallassa on latuja kaikkiaan 160 km, joista valaistuja latuja on 43 km.

  Vastaa

 • Tutkittu juttu sanoo:

  Sallan ladut ovat latujen aatelia; monipuoliset, eri vaativuusasteita ja hyvin hoidettu. Ainoa miinus, joka ei johdu laduista, on hiljainen iltaelämä. Salla on hyvä perhekohde

  Vastaa

 • Näytä kaikki kommentit (3)

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.