Terveys, Testi, Varusteet

Lumipallo testaa: Fitbit Charge –aktiivisuusranneke

Erilaiset aktiivisuusrannekkeet ovat lyöneet itsensä läpi myös suomalaisten kuntoilijoiden keskuudessa. Onko aktiivisuusrannekkeesta hyötyä laskijalle?

Käyttäjänsä aktiivisuutta erilaisin tavoin mittaavat aktiivisuusrannekkeet ovat tämän hetken liikunta- ja hyvinvointitrendin kuumimpia tuotteita. Lumipallon mielenkiinnon kohteena oli, kuinka hyvin Fitbit Charge –aktiivisuusranneke soveltuu laskijan tarpeisiin.

Aktiivisuusrannekkeilla kokonaisvaltaista hyvinvoinnin seurantaa

Sykemittarit ovat olleet jo kauan tavoitteellisesti harjoittelevien hyödyntämä apuväline kunnon kohotuksessa. Viime vuosina huimasti yleistyneet aktiivisuusrannekkeet eroavat perinteisistä sykemittareistä siinä, että ne mittaavat käyttäjänsä aktiivisuutta kaiken aikaa eli myös muulloin kuin varsinaisen, perinteisesti sykemittarilla seurattavan, liikuntasuorituksen aikana.

Useat suomalaiset harrastavat aktiivisesti liikuntaa useita kertoja viikossa, mutta muuten omaa arkiliikunnan ja aktiivisuuden tasoa on vaikeampi arvioida. Aktiivisuusrannekkeet soveltuvat erinomaisesti oman arkiliikunnan ja päivittäisen aktiivisuustason tekemisessä ”näkyväksi” ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin analysointiin ja seurantaan.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Esimerkiksi Fitbit Charge mittaa ja raportoi päivän aikana ottamasi askeleet, kulkemasi matkan, poltetut kalorit, noustut rappuset ja kerrosten määrän sekä liikkeellä olo ajan. Tämän lisäksi se seuraa myös unesi määrää ja laatua. Verkkopalvelun tai mobiilisovelluksen kautta on mahdollista manuaalisesti myös täydentää kerättyjä tietoja esimerkiksi ruokailun suhteen.

Fitbitin tavoitteena inspiroida terveelliseen ja aktiiviseen elämään

Fitbit on amerikkalainen yritys, joka tavoitteena on helpottaa ja inspiroida ihmisiä terveelliseen ja aktiiviseen elämään. Fitbitin taustalla on ajatus, että terveyteen ja liikuntaan liittyvien tavoitteiden saavuttaminen on todennäköisempää, jos niiden tavoittelu on helppoa, hauskaa ja mukavaa.

Fitbitin valikoimaan kuuluu Chargen lisäksi myös muita tuotteita. Lähtökohtaisesti nämä kaikki ovat varsin perusmallisia aktiivisuusrannekkeita erilaisine aktiivisuus- ja uniseurantoineen. Aktiivisuusrannekkeissa aktiivisuuden mittaaminen ja määrittäminen perustuu yleensä askelmittariin, joka mittaa päivittäistä aktiivisuutta otettujen askeleiden muodossa

Fitbit Chargessa lähtötavoitteena on saavuttaa 10 000 askelta päivässä. Tällä tasolla liikkuvaa voidaan pitää yleisesti tutkimustulosten perusteella aktiivisena. Kun päivässä askeleita on 7 500 – 10 000 välillä, henkilö on melko aktiivinen. Yli 12 000 askelta päivässä ottavia voidaan pitää liikunnallisesti hyvin aktiivisina. Alle 5 000 askelta päivässä tarkoittaa selkeää passiivisuutta liikunnan suhteen, suomeksi tällaista henkilöä kuvaa termi ”sohvaperuna”.

Aktiivisuusrannekkeet toimivat varsin hyvin askelten määrän mittaamisessa, mutta matkan ja energiankulutuksen mittaaminen on usein epätarkempaa ilman sykemittaria ja paikannusta. Aktiivisempaan menoon Fitbitiltä löytyy myös sykemittarilla varustettu Charge HR –versio. Monipuolisimpana kärkituotteena löytyy mallinimellä Surge kulkeva laite, jossa on sykemittarin lisäksi myös GPS.

Fitbit Chargen käyttöönotto

Fitbit Chargen myyntipakkaukseen kuuluu itse aktiivisuusranneke, USB-liitäntäinen latauskaapeli sekä niin ikään tietokoneen USB-porttiin sopiva langattoman synkronoinnin vastaanotin. Fyysisten tarvikkeiden lisäksi kokonaisuus muodostuu verkkopalvelusta ja mobiilisovelluksesta, joiden avulla on mahdollista seurata omaa aktiivisuutta tarkemmin.

Fitbit Chargen lataus onnistuu helposti ja nopeasti. Halutessaan oman laitteen lataustarpeesta saa kätevästi muistuksen sähköpostilla. 

Ennen ensimmäistä käyttökertaa tulee aktiivisuusranneke ladata. Tämä onnistuu helposti ja nopeasti mukana tulevalla tietokoneeseen liitettävällä latauskaapelilla.

Myös ennen ensimmäistä käyttökertaa omalle tietokoneelle on hyvä ladata tarvittava ilmainen ohjelmisto, jonka avulla aktiivisuusranneke synkronoi käyttäjältä keräämäänsä dataa Fitbitin verkkopalveluun. Varsinainen synkronointi tapahtuu automaattisesti aina, kun aktiivisuusranneke on riittävän lähellä tietokoneen USB-porttiin asennettua langattoman synkronoinnin vastaanotinta.

Ennen ensimmäistä käyttökertaa on hyvä luoda myös itselleen käyttäjätunnus Fitbitin verkkopalveluun sekä täyttää tarvittavat perustiedot. Tällaisia tietoja ovat muun muassa pituus ja paino, ikä ja sukupuoli sekä sähköpostitse tai kännykkäsovellukseen saatavien notifikaatioiden määrittäminen. Vakioasetuksia muuttamalla voidaan päivittäisen 10 000 askeleen sijaan ottaa myös muita aktiivisuustavoitteita. Asetusten kautta voidaan ottaa käyttöön myös Fitbitin ”hiljainen herätys” –toiminto.

Halutessaan ennen ensimmäistä käyttökertaa voi itselleen ladata myös älykännykässä toimivan helppokäyttöisen ja visuaalisen mobiilisovelluksen. Tällöin oman aktiivisuuden seuranta onnistuu helposti omalta kännykältä.

Näiden valmistavien toimien jälkeen Fitbit Charge on toimintavalmis eli aktiivisuusranneke vain kiinni ranteeseen ja menoksi.

Käyttökokemukset Fitbit Chargesta

Lumipallon testattavana olleen Fitbit Chargen avulla oli tarkoitus selvittää aktiivisuusrannekkeen soveltuvuutta erityisesti talvisten rinneaktiviteettien seurannassa. Tavoitteena oli saada käyttökokemuksia laitteesta laajemmin myös muissa aktiviteeteissa ja arkisissa askareissa.

Ensivaikutelma Fitbit Charge –aktiivisuusrannekkeesta ja sen käytöstä oli postitiivinen – siro ranneke kulki helposti kädessä mukana päivästä toiseen ja seurasi automaattisesti käyttäjänsä aktiivisuustasoa. Käyttöönotto koettiin erittäin helpoksi. Laitteen keräämät ja näyttämät tiedot tsemppasivat käyttäjäänsä näkemään hieman ylimääräistä vaivaa arkisissa askareissa päivittäiseksi tavoitteeksi asetetun 10 000 askeleen saavuttamisessa.

Itse aktiivisuusranneke on yksinkertainen ja helppokäyttöinen kapistus. Nimestään huolimatta Fitbit Charge –aktiivisuusranneke oli normaalikäytössä varsin passiivinen. Kumimaisessa rannekkeessa on yksi ainoa toimintaa ohjaava nappi sekä pieni näyttö. OLED-näyttö on normaalisti pimeänä ja napin painalluksella se kertoo kellonajan ja päivämäärän sekä kuluneen vuorokauden aktiivisuutesi. Nappia pidempään painamalla käynnistyy ja sammuu treeni-tila. Tällöin harjoituksen aikana kerätty statistiikka on nähtävissä omina tietoinaan erillään päivän muusta yleisestä aktiivisuudesta. Lisää aktiivisuutta rannakkeeseen olisi ollut mahdollista saada synkronoimalla sen näyttämään myös älypuhelimeen saapuvat puhelut.

Ranneke ei ole vesitiivis, mutta kuitenkin roiskesuojattu, joten käyttö onnistui ongelmitta myös kuluneen talven välillä sangen vetisissäkin olosuhteissa. Akun kestoksi luvatttin seitsemän päivää. Testikokemusten mukaan tämä piti paikkansa.

Kerätyt tiedot päivittyivät verkkopalveluun ja mobiilisovellukseen helposti, lisäksi kerätty data oli visualisoitu helposti luettavaan ja ymmärrettävään muotoon.

Fitbit Chargen keräämät tiedot synkronoituvat verkkopalveluun, jossa niiden tarkempi tutkiminen on erittäin helppoa.  

Lähtökohtaisesti Fitbit Charge toimi ongelmitta koko testin ajan. Pienoiseksi pettymykseksi muodostui kuitenkin, ettei se juurikaan soveltunut laskemisen seurantaan. Chargessa aktiivisuutta mitataan nimenomaan askeleiden mukaan, eikä suksilla tai laudalla laskeminen tai hississä vietetty aika muistuta liikeradoiltaan juurikaan kävelyä – tämän vuoksi aktiivinen päivä rinteessä ei rekisteröitynyt kovinkaan aktiivisena päivänä Fitbitiin.

Sama ongelma koski oikeastaan kaikkea muuta liikuntaa kuin kävelyä tai juoksua. Esimerkiksi kuntosaliharjoittelu ei taltioitunut Chargeen kummoisenakaan aktiivisuutena. Hitaan vauhdin murtomaahiihto perinteisellä tyylillä oli lähes ainoa laji, jossa liikerata muistuttaa kävelyä siinä määrin, että tekeminen tallentui kilometreinä kutakuinkin oikeanlaisena aktiivisuusrannekkeeseen. Vertailukohtana testin yhteydessä käytettiin GPS:llä ja sykemittarilla varustetun urheilukellon keräämää dataa.

Fitbit Charge soveltuu puolestaan erinomaisesti arjen aktiivisuuden seurantaan ja oman hyvinvoinnin kokonaisvaltaisempaan hahmottamiseen. Usein ajatellaan, että tunti liikuntaa päivässä 3 – 5 kertaa viikossa riittää pitämään meidät terveenä ja hyvässä kunnossa, kun todellisuudessa tämä jättää vuorokaudesta edelleenkin 23 tuntia aikaa passiiviselle tekemättömyydelle. Fitbit Charge tuo hyvin näkyviin arjen hyötyliikunnan määrän ja erityisesti sen vähyyden. Esimerkiksi etätyöpäivä kotona rokotti rajusti päivittäistä aktiviteettitasoa, kun pakolliset kävelyt työmatkan molemmissa päissä jäivät täysin pois.

Samoin aktiivisuusranneke arvioitiin hyödylliseksi unen määrän ja laadun seurannassa.

Fitbit Chargen arvioidut plussat ja miinukset

+ Helppokäyttöisyys
+ Monipuolinen verkkosivusto ja mobiilisovellus, visuaalisesti samalla helppokäyttöinen ja informatiivinen kokonaisuus
+ Akun kesto ja lataamisen nopeus, lisäksi kätevä sähköpostimuistutus akun lataamistarpeesta
+ Miellyttävän tuntuinen ranneke ja laitteen siro koko
+ Tuo konkreettisesti näkyväksi terveyden ja hyvinvoinnin osa-alueet: varsinainen liikunta, muu aktiivisuus uni, ruokailu ja motivoi parantamaan näistä jokaista
+ Motivoi erityisesti joka päiväiseen hyötyliikuntaan
+ Unen keston ja laadun seuranta
+ Maksullinen premium-jäsenyys: monipuolisemmat analyysit ja raportit, yksilölliset kunto-ohjelmat

– Tietojen näkyminen aktiivisuusrannekkeesta vaatii aina napin painalluksen
– Ei sovellu ainoaksi laitteeksi laskemisen seurantaa tai yleisemminkään muun kuin suoraan kävelyä mittaavan aktiivisuuden seurantaan
– Sykemittarin ja paikkatiedon puute
– Helposti rikkoutuva langattoman synkronoinnin liitin

Yhteenveto

Fitbit Charge ei sovellu sellaisenaan rinnepäivän tai takamaastoretken tallentamiseen ja mittaamiseen, vaan tähän on toimivampia välineitä monilta valmistajilta. Laskijan tarpeisiin mielenkiintoisimmalta Fitbitin tuotteista vaikuttaa sykemittarilla ja GPS.llä varustettu Surge. Noin 125 – 140 eurolla myytävä Charge on puolestaan harkitsemisen arvoinen hankinta omasta arkisesta aktiivisuudestaan ja laajemmin omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneille.

> Tutustu tarkemmin Fitbit Chargeen valmistajan kotisivuilla

Teksit ja kuvat: Lumipallo.fi


Avainsanat:
, , , , ,
Arvostele artikkeli:
Lumipallo testaa: Fitbit Charge –aktiivisuusranneke
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,17/5 - 6 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.