Kesälajit, Muut aktiviteetit, Yleinen

Polkujuoksu – Kuntoelämyksiä upeissa paikoissa

Lumipallo tutustui polkujuoksun kiehtovaan maailmaan. Laji sopii erinomaisesti myös laskijan harjoitusmuodoksi.

Muutaman viimeisen vuoden aikana satunnainen kulkija on metsään suunnatessaan törmännyt yhä useammin poluilla viilettäviin juoksijoihin. Mistä polkujuoksussa on tarkemmin ottaen kyse?

Polkujuoksu johdattaa löytöretkelle lähiluontoon

Laita lenkkarit jalkaan ja suuntaa lähimetsään. Seuraile luonnon omaa reittiverkostoa polkuja pitkin. Pidä halutessasi tauko ja ihastele ympäröivää luontoa. Tästä on tiivistetysti kyse polkujuoksussa – ainutlaatuisia kunto- ja luontoelämyksiä, itsellesi sopivina annoksina ja tahdissa.

– Hienointa polkujuoksussa on ympäröivän luonnon tarjoamat elämykset ja mahdollisuus vierailla aivan mahtavissa paikoissa! Rakennetut ulkoilureitit tai pyöräilytiet kulkevat harvoin luonnon upeimpiin paikkoihin, kun taas pienempiä polkuja pitkin pääsee oikeastaan kaikkialle, kuvaa Suomen vanhimman polkujuoksuseuran Samba Trail Running Clubin Eetu Nordman lajin viehätystä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Polkujuoksun harrastajamäärä on kasvanut maailmalla viime vuosina huimasti. Pelkästään Amerikassa oli jo vuonna 2012 yli 6 miljoonaa harrastajaa ja tämän jälkeen harrastajamäärä on räjähtänyt kymmeniin miljooniin. Samansuuntainen kehitys on ollut nähtävissä myös Suomessa.

Harrastajamäärien kasvu näkyy erityiseesti polkujuoksukisoissa.

Rukan läheisyydessä sijaitseva Karhunkierros soveltuu mainiosti myös polkujuoksuun.

– Kolme vuotta sitten Suomessa oli käytännössä kaksi polkujuoksukisaa eli Vaarojen Maraton Kolilla ja Nuuksio Classic Espoossa. Tämä vuonna on ainakin 70 erimittaista kilpailua muutaman kilometrin matkoista 160 kilometrin Karhunkierrokseen ja kisoja ilmestynee lisää kalenteriin vielä ennen syksyä. Hurjasta suosiosta kertoo, että Suomessa osa kisoista myydään loppuun vuorokaudessa ja monet perinteiset maastojuoksut ovat muuttaneet muotoaan polkujuoksuksi, kertoo Nordman.

Elämyksellisyys iso osa polkujuoksun viehätystä

Polkujuoksun suosion kasvuun on olemassa useita syitä. Luontoliikunta kasvattaa suosiotaan kaikkialla maailmassa ja samaan aikaan myös voimakas kestävyysurheilubuumi tuo uusia harrastajia polkujuoksun pariin.

Iso osa lajin viehätystä ja vetovoimaa on kuitenkin luonto ja sen tarjoamat ainutlaatuiset elämykset.

– Polkujuoksu on onnistunut markkinoimaan itseään hienoissa puitteissa harrastettavana fyysisesti kovana lajina, mielikuvissa ei juosta pelkästään 100 kilometriä, vaan kierrettiin lisäksi legendaarinen Mt. Blanc! Ihmiset haluavat harrastusten kautta irrottautua arjesta ja siihen ei pelkkä Töölönlahden kiertäminen kaikille elämyksenä riitä. Selkeästi on myös havaittavissa, että polkujuoksun suosiota kasvattaa lajin onnistunut markkinointi, on muodikasta pukea päälle kompressiosukat sekä juomareppu ja lähteä polkulenkille, jatkaa Nordman.

Polkujuoksijalle ympäröivä luonto on oleellinen osa harrastuksen tuottamaa nautintoa.

Lajin parissa näkee harrastajia laidasta laitaan. Maailmalla kisoja kiertää useita yli 70-vuotiaita pariskuntia. Kotimaassa puolestaan kisoissa on nähty useita alle kymmenvuotiaita osallistujia.

– Polkujuoksu sopii harrastuksena periaatteessa kaikille, harrastaa voi täysin omalla tavalla ja tasolla. Monelle kilpailut ovat elämäntapa, kun taas toisille polkujuoksu on kiva harrastus muiden joukossa. Luonto ja polkujen korkeuserot ovat lihaksille vaativia, mutta jatkuvasti muuttuva suunta, askelpituus ja alusta tuovat vaihtelevuutta. Todennäköisesti rasitusvammojen määrä on polkujuoksussa pienempi kuin tasaisella juostessa. Tämän vuoksi laji sopii usein myös sellaisille, jotka eivät pysty juoksemaan asfaltilla.

Eetun itsensä tarina polkujuoksun parissa on varsin tavanomainen. Ensimmäinen kokeilu vei täysin mennessään.

– Itsellä on urheilutaustaa nuoruudessa jalkapallosta ja hiihdosta, mutta armeijan jälkeen tuli vuosia taukoa. Keväällä 2013 kävin tutustumassa avovaimoni kanssa Nuuksioon ja innostuin kerralla lapsenomaisesti lajista. Ensimmäinen ajatus oli, eihän tämä ole juoksua. Samalla reissulla joku ulkomaalainen tuli kysymään, että olenko valmistautumassa Nuuksio Classiciin. Siihen aikaan posket näyttivät lähinnä siltä, että olin valmistautumassa makkaranpaistoon. Kotiin googlamaan, että mikäs se Classic oikein on ja 2013 syyskuussa olikin edessä ensimmäinen polkumaraton, muistelee Nordman kosketustaan lajin parissa.

Suomessa on erinomaiset mahdollisuudet polkujuoksuun

Suomessa lähimpään metsään ja sen poluille on yleensä vain muutaman kilometrin matka. Polkujuoksijalle oikeastaan vain oma mielikuvitus on rajana, mihin seuraavan lenkin haluaa suunnata. Lähimetsien lisäksi erinomaisesti harrastuspaikoiksi sopivat myös maamme monet kansallispuistot sekä hiihtokeskuksien ympäristö.

Lähes kaikkialla Suomessa on erinomaiset mahdollisuudet polkujuoksun harrastamiseen.

– Suomessa on aivan erinomaiset polkuverkostot. Etelän helmi on tietenkin Nuuksio Espoossa, joka on mahtava paikka polkujuoksijalle – valtava merkattu polkuverkosto ja ajan kanssa löytyy myös paljon karttaan merkitsemättömiä polkuja. Messilässä pääsee nousemaan noin 110 metriä vertikaalia mukavilla poluilla. Pohjoisemmasta löytyy esimerkiksi Kolin reitit ja Vuokatista UKK-reitti. Lapissa Ylläs-Hetta -reitti on mahtava. Kannattaa myös testata UKK-reittejä Saariselältä, vinkkaa Nordman.

Euroopan vuoristot, kuten Alpit ovat täynnä merkattuja vaellusreittejä, jotka soveltuvat hyvin polkujuoksun harrastamiseen. Myös lähempää löytyy erinomaisia mahdollisuuksia lajin parissa.

– Ruotsin Åressa on erinomaiset polut, jos haluaa vähän mukavampaa mökkiä loman oheen järven rannalta. Norjaa ei voi oikeastaan edes kuvailla, on maailman hienoin paikka, joka on itse koettava! Suosittelen erityisesti Romdals- ja Sunmörsalpenen alueita, jos haluaa tutustua Norjan ainutlaatuisiin mahdollisuuksiin.

Polkujuoksussa tarvittavat välineet – kengät keskeisessä osassa

Polkujuoksun aloittaminen on helppoa, sillä lajia voi harrastaa täysin itselle sopivalla tasolla ja tavalla, eikä alkuun pääsy vaadi suurempia hankintoja.

– Harrastuksen aloittaminen on helpompaa kuin luullaan. Kokeiluun riittää aivan hyvin tavalliset lenkkarit ja verkkarit, paikkana lähimetsä tai ulkoilualue toimivat hyvin. Helppo tapa ensikertalaiselle on etsiä sopiva rengasreitti, joka alkaa ja päättyy samaan paikkaan, niin ei ole eksymisenkään vaaraa. Esimerkiksi Nuuksiossa merkitty 7 kilometrin Korpin kierros Haukkalammelta lähtien on kiva. Mukaan kabanossit reppuun ja lenkin jälkeen on mukava nauttia ansaitut eväät kodalla, vinkkaa Nordman.

Erityiset polkujuoksukengät on hyvä ostaa, jos laji alkaa kiehtoa enemmän. Pitävien pohjiensa vuoksi niillä on turvallisempi edetä märillä poluilla ja kivillä.

Vaihteleva maasto asettaa omat vaatimuksensa polkujuoksijan varusteille.

– Polkujuoksukengässä istuvuus on vielä tärkeämmässä osassa kuin katukengissä – kengän pitää antaa sopivasti tilaa varpaille, mutta kuitenkin istua kuin sukka jalkapöydän kohdalta, jotta tekniset alamäet luonnistuvat. Ensimmäisiä polkujuoksukenkiä hankkiessa onkin hyvä kokeilla eri malleja liikkeessä, koska polkujuoksukenkien lestit ovat erilaisia. Perinteisesti hyviä polkujuoksukenkiä ovat valmistaneet muun muassa Inov-8, Salomon, Scott ja La Sportiva, neuvoo Nordman ensimmäistä kenkähankintaansa suunnittelevia.

Kenkien lisäksi lajin erityispiirteet on huomioitu myös muissa varusteissa.

– Pienillä poluilla säärystimet tai pitkät sukat voivat olla mukavuustekijä. Hyvin istuva juomareppu tai –liivi on oleellinen hankinta puolestaan useamman tunnin reissuille. Uusissa gps-sykemittareissa voi etukäteen ladata polkureitin ja lähteä vain seuraamaan reittiä. Kellojen navigointi opastaa eksyttäessä myös takaisin autolle. Sama toki hoituu kännykälläkin, opastaa Nordman.

Eetun vinkit lajin pariin

Killian Jornet ja Emelie Forsberg

–  Maailman suurin tähti lajissa on Espanjan Kilian Jornet. Puoli miljoonaa seuraajaa Facebookissa, oma tv-sarja, elokuvat. Asunut elämänsä vuorilla ja voittanut lajissa lähes kaiken. Kannattaa seurata jo ihan vain huikeiden maisemien ja tarinoiden takia, joita hänen some-kanavistaan tulee joka viikko. Naimisissa ruotsalaisen polkujuoksutähden, Emelie Forsbergin kanssa. Ovat todella suuri julkkispariskunta Euroopassa, vinkkaa Eetu.

Samba Trail Running Club

Samba lähti itämään kaveriporukan ideasta osallistua Kolin Vaarojen Maratonille 2013. Suurempi sykäys tuli saman henkisten ”hullujen” pikkujouluissa Sysikallio100-vuoriultrasimulaatiossa 2013.  Paikalla oli paljon nykyistä polkujuoksun kärkeä ja aloimme hahmotella ensimmäistä polkujuoksuseuraa Suomeen. Ajatuksena oli nimenomaan, että seuran tulisi edistää kilpailukulttuuria ja tuoda esille keinoja, jolla Suomesta voitaisiin päästä lähemmäs maailman kärkeä.

Tutustu polkujuoksun viehätykseen Emelie Forsbergin kertomana:

Tutustu Eetun harjoitusvinkkeihin

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: akunamatata via Compfight cc, Samba Trail Running Club / Eetu Nordman, Antti Hurskainen


Avainsanat:
, , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Polkujuoksu – Kuntoelämyksiä upeissa paikoissa
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,88/5 - 8 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.