Kesälajit, Muut aktiviteetit, Terveys

Loma, helle ja liikunta – vesi ei riitä juomaksi

Monet odottavat kunnon lomahelteitä ja mahdollisuutta liikkua kunnolla. Lämpimässä liikkumiseen liittyy kuitenkin terveydellisiä riskejä.

Kuka tahansa kovia fyysisiä suorituksia kuumalla ilmalla tekevä saa helposti ainakin suonenvetoja ja myös väsyy nopeammin.

Lämpöhalvaus vaarana kuumalla kelillä

Kuumalla ilmalla yli 38 asteen kehon lämpötila tarkoittaa ylikuumenemista eli kansan kielellä lämpöhalvausta.

– Kyse ei ole vain liikunnasta tai urheilusta. Jos kuumalla ilmalla on töissä ulkona, pää on hyvä suojata. Kannattaa myös pitää taukoja ja hakeutua niiden aikana varjoon. Esimerkiksi asfalttimiehillä tätä voi pitää ihan työturvallisuuskysymyksenä, muistuttaa kardiologi Kirsi Korpi Diacorista.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Diacor Urheilulääketieteen vastuulääkärinä toimiva Korpi kehottaa myös liikunnanharrastajia miettimään, kannattaako varsinkaan kovimpia harjoituksia tehdä auringon paistaessa keskellä päivää.

–  Lämpöhalvauksen tyyppioireita ovat heikotus, ripuli ja pahimmassa tapauksessa sekavuus. Ensioireita ovat vilunväreet, päänsärky ja ärtymys. Jos lämpöhalvaus iskee, kehoa pitää jäähdyttää. Iholle ja päähän voi valella kylmää vettä ja myös viileä juoma auttaa. Tuuletusta tulee lisätä ja potilaan voi myös kietoa viileisiin kääreisiin. Viileään veteenkin voi pulahtaa, neuvoo Korpi.

Kuumalla oikeanlainen nesteytys tärkeää

Korpi muistuttaa myös riittävästä ja oikeasta juomisesta. Vesi on mainio juoma, mutta pelkästään sen nauttiminen tarkoittaa elimistön laimentamista: tällöin elektrolyytit – kuten natrium, kalium ja magnesium – häviävät kehosta. Siksi on juotava nesteitä, joissa on suoloja. Suolan puute näkyy tyypillisesti huonovointisuutena, väsymyksenä, päänsärkynä ja lihaskramppeina.

– Valmiit urheilujuomat ja perinteiset kivennäisvedet ovat hyviä tähän tarkoitukseen. Myös maito on varsinkin palautusjuomana ihan yllättävän hyvä. Vanha suositus on, että pitkän harjoituksen aikana pitää juoda 0,4 – 0,8 litraa tunnissa. Lisäksi on hyvä juoda enemmän jo 1-2 tuntia ennen kuin lähtee pitkälle lenkille. Kuumassa ilmassa tavallinen ihminen hikoilee helposti 1,5 litraa tunnissa.

Sydäntautien erikoislääkäri Korpi muistuttaa toisaalta myös iän ja perussairauksien merkityksestä. Esimerkiksi sydämen tai munuaisten vajaatoiminnasta kärsivien henkilöiden ei pidä ylinesteyttää itseään.

– Ylipäätään voidaan sanoa, että maltti on valttia tässäkin asiassa. Pukeudu oikein hengittäviin vaatteisiin, juo säännöllisesti ja suojaudu auringolta. Näillä ohjeilla pääsee jo aika pitkälle, kertoo Korpi.

Lähde: Diacor
Kuva: smith_cl9 via Compfight cc


Avainsanat:
, , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Loma, helle ja liikunta – vesi ei riitä juomaksi
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,50/5 - 2 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.