Kesälajit, Muut aktiviteetit, Terveys

Kesälomakauden kuntoiluvinkit – viiden liikkeen tehotreeni

Sisältyykö kesääsi enemmän makoilua ja makkaranpaistoa kuin liikuntaa ja ulkoilua?

Kesä on hyvää aikaa yhdistää rento ulkoilu ja kunnon ylläpito ilman turhaa stressiä.

Pysy kunnossa ja nauti kesästä

– On tärkeää nauttia kesästä ja osata ottaa välillä myös rennosti ilman jatkuvaa hampaat irvessä treenaamista, kesä on siinä mielessä mainio aika ladata sekä fyysisiä että henkisiä akkuja. Mikäs sen mukavampaa kuin esimerkiksi pyöräillä kauniilla kelillä kauppaan ja takaisin auton sijasta. Tai mökillä soutaa vaikka kalaan ilman moottorin pärinää. Pienillä valinnoilla saa mukavasti miellyttävää hyötyliikuntaa jokaiseen lomapäivään, ohjeistaa personal trainer Laura Peippo kesäajan treenaamista.

Jotta kesä ei kuitenkaan menisi pelkäksi makoiluksi, on selkeä aktiivisuus hyvästä myös lomakaudella.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

– Kuntoa tulee ylläpitää läpi vuoden, jotta talven tultua laskettelu- tai lumilautailuharrastusta voi jatkaa jälleen riittävän hyvässä kunnossa. Kunto pysyy kyllä yllä pienemmälläkin treenaamisella. Jos haluaa hieman hikoilla lenkkipolulla ja saada grilliruokaa palamaan, niin 2 – 3 harjoituskertaa viikossa esimerkiksi 40 – 60 minuuttia kerrallaan riittää oikein hyvin pitämään peruskunnon yllä sekä olon virkeänä, jatkaa Laura.

Ulkoilijan kesätreeni

Luonto tarjoaa kesällä lähes rajattomat mahdollisuudet monipuoliseen kuntoiluun. Oheinen Lauran suunnittelema kesäajan treeni on helppo toteuttaa lähes missä tahansa ulkona. Ennen liikkeiden tekoa on hyvä lämmitellä ja valmistautua tarvittavalla välineistöllä.

– Lämmittele ensi alkuun vaikka kevyellä hölkällä 10 – 20 minuuttia ja etsi samalla sopiva treenipaikka lenkkipolkusi varrelta. Kun olet valinnut sopivan paikan treenillesi, on aika etsiä sopiva harjoitusväline. Treenipainoksi käy hyvin esimerkiksi sopivan kokoinen ja muotoinen kivi taikka puupölli. Näinen valmistelujen jälkeen olet valmit varsinaiseen treeniin, ohjeistaa Laura.

1. Kyykky kiven kanssa: 2 – 3 X 20 toistoa

–  Asetu seisomaan lantiota leveämpään haara-asentoon ja tarkista, että polvet ja varpaat ovat samansuuntaisesti hieman ulospäin. ”Istu” taakse niin alas kuin pystyt. Vedä napaa hieman kohti selkärankaa ja pidä huoli, että selkä pysyy suorassa sekä keskivartalossa on hyvä tuki. Kiven voit pitää joko rinnalla tai nostaa aina alas mennessä pään yläpuolelle, jolloin saat yläkropalle treeniä samassa.

Lisää haastetta: Lisää kyykkyyn räjähtävä hyppy kohti taivasta ylös noustessasi. Vaihtoehtoisesti voit aina yläasennossa nostaa kiven suorille käsille ja laskea sen hallitusti pään taakse, jolloin liike tehoaa myös käsien ojentajalihaksiin (artikkelin pääkuva).

2. Etunojapunnerrus jalannostolla: 2-3 x 20 toistoa

– Etunojapunnerruksen voit tehdä joko polviltaan tai varpailtaan omaa kuntoasi kuunnellen. Aseta kädet hartioita leveämmälle ja sormet eteenpäin. Tuo rintaa kohti maata taittaen kyynärpäitä sivuille. Pidä huoli keskivartalon tuesta. Tee punnerrus esimerkiksi kiveä tai tukkia vasten, jolloin saat uudenlaista ärsykettä lihaksille.

Lisää haastetta: Tee punnerrus varpailtaan ja lisää aina jalan nosto alas mennessä.

3. Askelkyykky: 3 x 20 toistoa

– Seiso jalat hartioiden leveydellä, hae hyvä keskivartalon tuki ja astu vuorojaloin eteen. Pidä huoli, että varpaat ovat polvien kanssa saman suuntaisesti. Mieti, että molemmat jalat astuvat omille laduilleen eteen vieden liike suoraan alapäin niin, että polvet menevät noin 90-asteen kulmaan. Jos haluat nappaa kivi tai pölli syliin lisäpainoksi ja aseta jalka kiven, kannon tai mättään päälle, jolloin saat lihakset taas uudella lailla töihin.

Lisää haastetta: Tee askelkyykky hypyllä.

4. Mittarimato: 3 x 20 toistoa

– Muista pitää mittarimadossa jalat yhdessä ja polvet suorassa. Liike lähtee hartioista ja kävelet käsillä eteenpäin. Keskivartalossa tulee olla hyvä tuki. Vie kädet mahdollisimman pitkälle, jolloin saat kaiken tehon irti treenistä.

Lisää haastetta: Lisää punnerrus kun olet ihan alhaalla.

5. Kierrot kohti taivasta: 3 x 20 toistoa

– Asetu kylkilankkuun ja tarkista, että ranne on suoraan olkapään alapuolella. Lähde kiertämään toista kättä vartalon alle ja avaa takaisin kohti taivasta. Voit tehdä tämän myös niin, että kyynärpää on kiinni maassa.

Lisää haastetta: Ota käteen pieni kivi lisäpainoksi!

Levillä loistavat mahdollisuudet kuntoilla läpi vuoden

Laura asuu ja työskentelee LevilläLevi Wellness Clubin armottomana piiskurina tunnettu Laura treenaa itse monipuolisesti kesällä ja hyödyntää usein omassa harjoittelussaan ympäröivän tunturiluonnon monipuolisia mahdollisuuksia.

– Levillä on loistavat mahdollisuudet treenata ja harjoitella monipuolisesti läpi vuoden. Nautin suunnattomasti olla ulkona melkeinpä säällä kuin säällä. Jalkapallo näyttelee isoa osaa kesätreeneissä, mutta kaikista parasta on kuitenkin monipuolinen koko kroppaa kuormittava treeni ulkona, jossa käytän apuna kiviä, tukkeja tai vaikkapa lenkkikaveria, paljastaa Laura.

Levin kävijät pääsevät halutessaan kokeilemaan Lauran järjestämää ulkotreeniä esimerkiksi Arctic Challenge –haasteottelussa heinäkuun lopulla. Ympäri tunturia kuljettava reitti testaa osallistujien fyysisiä ja henkisiä voimia monin tavoin.

Rauhallisempaa kesämenoa ja uusia elämyksiä Levillä kaipaaville Lauralla on antaa puolestaan seuraava vinkki.

– Jos olet lomalla täällä kesäaikaan, niin lähde kokeilemaan sup-lautailua Immeljärvelle! Kinos Motors vuokraa nykyisin täällä lautoja ja kuumalla kelillä on taatusti ainutlaatuinen kokemus suppailla Levitunturin ja Kätkätunturin välissä, kertoo Laura.

Levin monipuolisiin mahdollisuuksiin tutustuttaa Levi Outdoor Fest 29.7. – 2.8.2015

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Levi Wellness Club / Laura Peippo


Avainsanat:
, , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Kesälomakauden kuntoiluvinkit – viiden liikkeen tehotreeni
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,50/5 - 6 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.