Kesälajit, Kohteet, Muut aktiviteetit, Yleinen

Suomen kansallispuistot – monipuolista tekemistä ja nähtävää

Kansallispuistot ovat suuria luonnonsuojelualueita, joiden tarkoituksena on turvata luonnon monimuotoisuutta ja tarjota virkistysmahdollisuuksia.

Suomessa on 39 kansallispuistoa, joiden yhteinen pinta-ala on lähes 10 000 neliökilometriä. Kansallispuistot ovat kasvattaneet suosiotaan luontoretkeilykohteina voimakkaasti viime vuosina, ja vuonna 2014 Suomen kansallispuistoissa vierailtiin jo reilusti yli 2 miljoonaa kertaa.

Kansallispuistot kattavat koko Suomen

Kansallispuistoja on joka puolella Suomea. Lukumäärällisesti niitä on eniten eteläisessä Suomessa, mutta pinta-alaltaan laajimmat puistot löytyvät pohjoisesta. Suurin ja pohjoisin puisto on Lemmenjoen kansallispuisto Pohjois-Lapissa ja eteläisin Tammisaaren saariston kansallispuisto.

Suomen ylivoimaisesti suosituin kansallispuisto on Länsi-Lapissa sijaitseva Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, jossa vierailee vuosittain noin puoli miljoonaa kävijää. Selkeästi nopeimmin suosiotaan taas on kasvattanut Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin alueilla sijaitseva Nuuksion kansallispuisto, jonka kävijämäärä kasvoi vuonna 2014 jopa 43 prosenttia.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Suomen kansallispuistojen luonto on monipuolista. Pohjoisen ja Lapin kansallispuistot ovat suuria, erämaisia alueita karuine tuntureineen ja laajoine soineen. Etelä-Suomen puistot taas ovat pinta-alaltaan pienempiä, mutta luonnoltaan hyvin monipuolisia alueita, jotka tarjoavat harvinaisen ehjiä luontokokonaisuuksia muuten jo hyvin tiheään rakennetussa ja asutetussa eteläisessä Suomessa.

Ensimmäiset kansallispuistot perustettiin 30-luvulla

Ensimmäiset kansallispuistot perustettiin Suomeen vuonna 1938. Toisen maailmansodan alueluovutusten jälkeen niistä jäivät jäljelle vain Pallas-Ounastunturin ja Pyhätunturin kansallispuistot. Vuonna 2005 molempien kansallispuistojen alueita laajennettiin ja nykyisin puistot tunnetaan nimillä Pallas-Yllästunturi ja Pyhä-Luosto.

Uusimmat kansallispuistot ovat 1.9.2014 perustettu Etelä-Konneveden kansallispuisto Keski-Suomen ja Pohjois-Savon maakuntien rajalla ja 1.1.2015 perustettu Teijon kansallispuisto Varsinais-Suomessa.

Mitä kansallispuistossa saa tehdä?

Kansallispuistoissa voi muun muassa patikoida ja vaeltaa, hiihtää, pyöräillä, veneillä, meloa sekä marjastaa ja sienestää. Retkeily, virkistäytyminen, luonnosta nauttiminen, kävely, vaellus ja luonnon tarkkailu ovat Metsähallituksen tekemän selvityksen perusteella kävijöiden mukaan tärkeimpiä aktiviteetteja kansallispuistoissa.

Kansallispuistoissa on mahdollista myös yöpyä, sillä niissä on tulentekopaikkoja ruoanlaittamista varten sekä telttailualueita ja yöpymiseen tarkoitettuja rakennuksia.

Suomen kansallispuistot tarjoavat hyvät mahdollisuudet esimerkiksi melonnan harrastamiseen.

Useiden kansallispuistojen yhteydessä on luontokeskus, joka tarjoaa retkeilyneuvontaa ja luonto-opastusta.

Jokamiehenoikeudet eivät sellaisenaan päde kansallispuistoissa. Kaikenlainen luontoa muuttava toiminta on kielletty ja muun muassa liikkumisesta ja leiriytymisestä määrätään puistokohtaisissa järjestyssäännöissä, joihin on hyvä tutustua ennen kansallispuistoon menoa.

Kansallispuiston kävijöiden tulisi muistaa aina kunnioittaa luonnonrauhaa ja liikkua jälkiä jättämättä ja eläimiä häiritsemättä.

Suomen kansallispuistot (suluissa kävijämäärät 2014)

Pallas-Yllästuntunturi  (514 800)

Suomen vanhimmat vaellusreitit, erinomaiset palvelut ja mahtavat maisemat Länsi-Lapissa. Soveltuu koko perheelle, aloitteleville ja kokeneille vaeltajille, patikoijille, hiihtäjille ja pyöräilijöille.

Pallas-Yllästunturi on Suomen vanhin ja suosituin kansallispuisto

Urho Kekkonen  (288 600)

Tunturitupien lämpöä vaeltajalle ja hiihtäjälle Pohjois- ja Itä-Lapissa. Soveltuu niin kokeneelle vaeltajalle kuin koko perheelle.

Urho Kekkosen kansallispuisto – erämaan tunnelmaa ja kauneinta suo- ja tunturiluontoa

Nuuksio (285 200)

Pääkaupunkiseudun kansallisaarre työpäivän jälkeen harrastaen tai perheen kanssa viikonloppuretkeillen. Soveltuu kaikille ja on myös hyvä kaupunkilomailijan kohde. Haukkalammen, Kattilan ja Haltian alueella pääsee liikkumaan pyörätuolilla.

Nuuksio on kaupunkilaisten lähipuisto

Oulanka (179 600)

Jääkauden muokkaamat jylhät ja ainutlaatuiset jokivarsimaisemat Pohjois-Pohjanmaalla ja Itä-Lapissa. Sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille ympäri vuoden esimerkiksi patikoiden, lumikenkäillen tai meloen.

Pieni Karhunkierros tutustuttaa retkeilijän Oulangan kansallispuiston eteläosiin.

Oulangan kansallispuistossa vaellat Karhunkierroksen upeissa koskimaisemissa

Koli (135 200)

Luonnossa liikkujien, vaeltajien ja taiteilijoiden rakastama jylhä maisema yli Pielisen Pohjois-Karjalassa. Sopii kaiken ikäisille ja kuntoisille patikoiden, ratsastaen, lumikenkäillen tai lasketellen, osin myös liikuntaesteisille.

Suomen tunnetuin kansallismaisema tarjoaa vaellusreittejä vaativaan makuun

Pyhä-Luosto (101 600)

Vanhat aarniometsät, metsäsaamelaisten pyhät kerot ja kurut helposti saavutettavissa Itä-Lapissa. Sopii hyvin koko perheelle ja päiväretkeilijöille.

Pyhä-Luoston kansallispuisto yhdistää kuuluisat tunturikeskukset

Repovesi (98 200)

Kirkkaiden lampien ja järvien sekä mahtavien mäkien ja kallioiden metsämaisema Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa. Sopii kaiken ikäisille vuoden ympäri ja osin myös liikuntaesteisille.

Repoveden kansallispuisto on patikoijien, melojien ja kiipeilijöiden suosiossa

Sipoonkorpi (75 200)

Vehmaan maaseudun tuntua sekä mainiota sieni- ja marjamaastoa vain lyhyen matkan päässä Helsingistä. Sopii kaiken ikäisille ympäri vuoden.

Kalkkiruukin luontopolku kulkee vaativassa maastossa. Laavu ja tulentekopaikka tarjoavat erinomaisen levähdyspaikan.

Saaristomeri (54 700)

Maailman kauneimmaksi kuvailtu saaristo Varsinais-Suomessa. Kansallispuistoon pääsy vaatii merimatkaa, joten vierailu edellyttää suunnittelua.

Selkämeri (48 000)

Selkämeren majakkasaaret ja Suomen puhtain merialue Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Soveltuu kaiken kuntoisille ja ikäisille läpi vuoden, saariin pääsy edellyttää merimatkaa. Porin Preiviikinlahdella on liikuntaesteisille soveltuvia luontolavoja. Mainio kohde myös sukeltajille ja snorklaajille.

Tammisaaren saaristo (48 000)

Suojaisaa sisäsaaristoa ja ulkomerta esittelevä kansallispuisto Uudellamaalla. Veneillen tai meloen saavutettava kesäkohde soveltuu kaikille meren ystäville.

Seitseminen (41 000)

Salomaiden menneisyyttä, vanhaa aarniometsää, soita ja harjuja Pirkanmaalla. Soveltuu kaikille ympäri vuoden, erityisesti koululaisryhmille ja osin myös liikuntaesteisille.

Kurjenrahka (36 600)

Kurkien kotisuo Turun kupeessa houkuttaa patikoimaa muutaman tunnin päiväretkelle tai viipymään yön yli. Soveltuu kaiken ikäisille ympäri vuoden, Kurjenpesän luontotuvan piha myös liikuntaesteisille.

Syöte (36 600)

Vaarametsät kutsuvat patikoimaan, maastopyöräilemään ja hiihtämään luonnon rauhaan Pohjois-Pohjanmaalle ja Etelä-Lappiin. Soveltuu koko perheelle sekä myös vauhdikkaammille aktiivilomailijoille ja osin myös liikuntaesteisille

Syötteen kansallispuistossa on vaaramaisemien lisäksi myös laajoja hilla- ja karpalosoita.

Linnansaari (30 500)

Avarat järvenselät, monet saaret ja rantakalliot ovat Saimaannorppien kotimaisemia Etelä-Savossa. Soveltuu kaiken kuntoisille ja ikäisille meloen ja veneillen kesällä ja talvella retkiluistellen.

Liesjärvi (28 600)

Paneudu entisajan metsänvartijan elämään komeissa Suomi-filmin maisemissa Kanta-Hämeessä. Korteniemen perinnetilalla voit osallistu myös tilan askareisiin. Soveltuu kaiken ikäisille ympäri vuoden, osin myös liikuntaesteisille avustajan kanssa.

Riisitunturi (22 400)

Talviretkeilijän taianomainen paratiisi tykkymetsineen Etelä-Lapissa. Kesällä pääset ihailemaan Euroopan suurinta lähdettä Kitkajärveä ja maanosan mahtavimpia rinnesoita. Soveltuu koko perheelle. Monipuolinen kohde niin hiihtäjille, lumikenkäilijöille, patikoijille, linturetkeilijöille kuin valokuvaajille.

Helvetinjärvi (18 900)

Ainutlaatuiset luonnonvoimien aikaansaamat rotkolaaksot ja maisemat Pirkanmaalla. Soveltuu kaiken ikäisille ympäri vuoden, vaikka reitit ovat paikoin vaativia korkeuserojen vuoksi. Kankimäki ja Haukanhiedan lähiympäristö soveltuvat myös avustajan kanssa liikkuville liikuntaesteisille.

Helvetinjärven jylhät rotkolaaksot ovat syntyneet maankuoren liikkeestä miljoonia vuosia sitten.

Petkeljärvi (18 800)

Sotahisroriaa, rajakarjalaista kulttuuria sekä hiljaisia harjulampia Pohjois-Karjalassa. Soveltuu ympäri vuoden kaiken ikäisille, Petkeljärven retkeilykeskus lähiympäristöineen myös liikuntaesteisille.

Rokua (17 800)

Karua hiekkamaata, ikivanhoja männikköjä, hopeisia jäkäliä, pieniä lampia sekä jääkauden muokkaamia rantadyynejä Oulun läänissä. Soveltuu hyvin koko perheelle. Pitkäjärven polku, kota ja kuivakäymälä soveltuvat myös liikuntaesteisille.

Pyhä-Häkki (15 900)

400 vuotta vanhoja ikihonkia ja mahtavaa aarniometsää Keski-Suomessa. Soveltuu kaiken ikäisille, helppo tulla.

Itäinen Suomenlahti (14 200)

Arktisten lintujen kevätmuuttoa sekä sotahistoriaa Kymenlaaksossa. Pääosin vaikeakulkuinen maasto soveltuu erityisesti veneilijöille sekä hyväkuntoisille retkeilijöille.

Salamajärvi (14 000)

Metsäpeuran eteläinen erämaa ja taimenen pyyntipaikka Keski-Pohjanmaalla. Soveltuu kaiken ikäisille ympäri vuoden, Koirasalmen alue myös liikuntaesteisille.

Päijänne (14 000)

Järvi-Suomen harjusaarien helminauhaa ja monipuolisia rantoja Päijät-Hämeessä. Soveltuu erityisesti vesiretkeilijöille.

Patvinsuo (13 000)

Karhun kotimaisemia, mahtavia aapasoita sekä silkkisiä hiekkarantoja Pohjois-Karjalassa. Soveltuu kaiken ikäisille ympäri vuoden. Suomun luontotuvalta pääsee Suomunjärven rannan tulentekopaikalle pyörätuolilla avustajan kanssa.

Suomunjärven monet hiekkarannat houkuttavat pulahtamaan ja nauttimaan kesästä.

Leivonmäki (12 900)

Päiväretkikohteeksi sopivaa luonnon moninaisuutta Keski-Suomessa. Turvalliset ja helppokulkuiset polut ja pitkospuureitit soveltuvat patikointiin kaiken ikäisille. Harjujärven puolikota ympäristöineen soveltuu liikuntaesteisille. Hyvät mahdollisuudet myös marjastukseen ja sienestykseen.

Isojärvi (12 300)

Entisaikojen tukkijätkien valtakunta on nykyisin majavien savottamaita Keski-Suomessa. Luontopolut soveltuvat kaiken ikäisille ympäri vuoden, maasto on osittain vaikeakulkuista.

Lemmenjoki (12 200)

Metsäerämaiden ja jylhien tuntureiden reunustama jokilaakso ja Suomen suurin kansallispuisto Pohjois-Lapissa. Soveltuu sekä päiväretkeilijälle että kokeneelle vaeltajalle

Torronsuo (12 000)

Suomen syvin suo lähellä etelän ihmistä Kanta-Hämeessä. Soveltuu päiväretkeilijöille ympäri vuoden. Alueella liikuntaesteisille soveltuva tulentekopaikka, levennettyjä pitkospuita ja näköalatasanne.

Torronsuo on Etelä-Suomen suurin keidassuo.

Lauhanvuori (11 000)

Länsi-Suomen korkein vuori ja huikea maisema Etelä-Pohjanmaalla ja Satakunnassa. Soveltuu kaiken ikäisille ympäri vuoden, Spitaalijärven keittokatos soveltuu myös liikuntaesteisille.

Valkmusa (10 800)

Harvojen tuntema rauhallinen suopuisto Kymijoen kainalossa Kymenlaaksossa. Soveltuu päiväretkikohteeksi kaiken ikäisille patikoiden tai hiihtäen sekä lintujen tarkkailuun.

Hiidenportti (10 200)

Alkuvoimainen rotkomaisema saloseudun sydämessä Kainuussa. Soveltuu omaa rauhaa etsiville retkeilijöille ja vaeltajille sekä kulttuurihistoriasta ja valokuvauksesta kiinnostuneille.

Kolovesi (10 200)

Jylhien maisemien Saimaa Etelä-Savossa. Sopii vain kesäaikaiseen retkeilyyn meloen ja patikoiden, osin myös liikuntaesteisille.

Perämeri (9 800)

Meriluontoa ja kalustusperinnettä Perämeren pohjukassa. Pääasiassa kesäkohde, joka soveltuu erityisesti veneilijöille ja retkeilijöille. Talvella lähimpiin saariin pääsee hiihtäen ja moottorikelkalla.

Etelä-Konnevesi (9 700)

Kirkkaiden vesien aavoja järvenselkiä ja sokkeloisia saaristoja sekä laakeita silokallioita ja pystysuoria kallioseinämiä Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa. Sopii sekä vesiretkeilijöille että veneettömille.

Tiilikkajärvi (8 400)

Hienoja hiekkarantoja, harjuniemiä sekä Täyssinän rauhan historiaa Pohjois-Savossa ja Kainuussa. Soveltuu luonnossa viihtyville omatoimisille retkeilijöille patikoiden, hiihtäen ja meloen.

Puurijärvi ja Isosuo (8 400)

Monipuolinen lintuparatiisi kulttuurimaiseman keskellä Satakunnassa ja Pirkanmaalla. Sopii kaiken ikäisille ympäri vuoden, Kärjenkallion katselulava soveltuu myös liikuntaesteisille.

Lintukosteikolla ja lähes luonnontilaisilla soilla voi bongata esimerkiksi kurjen tai harvinaisen euroopanmajavan.

Kauhaneva-Pohjankangas (7 200)

Keskiaikaisen tien varrella sijaitseva lintukeidas Etelä-Pohjanmaalla ja Satakunnassa. Sopii kaiken ikäisille ympäri vuoden.

Teijo (perustettu 2015)

Monipuolinen perhekohde ruukkikylien tuntumassa Varsinais-Suomessa. Soveltuu kaiken ikäisille ja kuntoisille ympäri vuoden, osin myös liikuntaesteisille.

> Tutustu tarkemmin Suomen kansallispuistoihin
> Lue lisää kansallispuistojen historiasta

Teksti: Veera Argillander
Kuvat: Outdoors Finland via Compfight cc, MiikaS via Compfight cc, timo_w2s via Compfight cc, Outdoors Finland via Compfight cc, saruwine via Compfight cc, Miguel Virkkunen Carvalho via Compfight cc, /kallu via Compfight cc, Outdoors Finland via Compfight cc, Leo-setä via Compfight cc

Mikä on sinun suosikkisi Suomen kansallispuistoista? Jätä vinkkisi kommentoimalla alle.


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Suomen kansallispuistot – monipuolista tekemistä ja nähtävää
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 3 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

  • marle sanoo:

    kiinnostavia kansallispuistoja.Saaristomeri kiinnostaa.

    Vastaa

  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.