Kesälajit, Muut aktiviteetit, Terveys, Yleinen

Kohota kuntoasi työmatkapyöräillen – poimi vinkit!

Pyöräily on erinomaista kuntoilua myös laskijalle. Lämmin elokuu tarjoaa hyvät olosuhteet aloittaa työmatkapyöräily.

Työmatkapyöräily kannattaa aloittaa viimeistään nyt

Elokuun myötä kesälomat ovat pääsääntöisesti ohi ja on aika palata arkeen. Kun perheen juniorit suuntaavat fillarilla kouluun, kannattaa perheen vanhempienkin hypätä satulaan.

Ainakin näistä syistä kannattaa aloittaa työmatkapyöräily:

  • Pyöräily on tehokasta terveysliikuntaa, joka hellii tärähdyksille herkkien jalkojen niveliä. Se kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, auttaa painonhallinnassa, parantaa lihasvoimaa ja liikkuvuutta, kehittää tasapainoa ja koordinaatiota. Pyöräillessä jalkojen suuret lihasryhmät työskentelevät tehokkaasti, joten energiaa kuluu runsaasti, ja sydän ja verenkiertoelimistö vahvistuvat.
  • Pyöräily on ekologista, sillä se ei tuota käytännössä lainkaan päästöjä. Liikenteen ympäristöhaitoista peräti 70–90 prosenttia aiheutuu tieliikenteestä. Mitä useampi siirtyy ratin takaa satulan päälle sitä pienemmät ovat liikenteen päästöt.
  • Pyöräillen olet pian perillä. Liikennevälineenä pyörä on kaupungissä nopein kulkupeli alle seitsemän kilometrin matkoilla.
  • Muutkin pyöräilevät. Pyöräily on Suomessa toiseksi harrastetuin liikuntamuoto kävelyn jälkeen. Harrastajien määrä hipoo jo miljoonaa.

Huolla pyöräsi säännöllisesti ja muista kypärä

Työmatkapyöräilijän tärkein varuste on tietenkin pyörä, joka kannattaa pitää kunnossa ja huollattaa säännöllisesti. Rengaspaineet on hyvä tarkistaa päivittäin aina ennen matkaan lähtöä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Työmatkapyörästä tulisi löytyä turvallisuutta lisäävät heijastimet, etuvalaisin sekä soittokello. Lisäksi pyöräilijän olisi hyvä käyttää aina kypärää. Pidemmälle matkalle on suositeltavaa ottaa mukaan myös pumppu, varasisäkumi, paikkarasia ja rengasraudat.

Säädä pyöräsi oikein

Oikein säädetyllä pyörällä matkanteko on mukavaa, kun ajoasento on oikea ja kehon paino jakautuu tasaisesti. Väärästä asennosta voi aiheutua selkä- tai jalkavaivoja ja polkeminen on tehotonta.

Satulan korkeuden ja asennon sekä ohjaustangon asennon saa itselleen sopivaksi kokeilemalla. Mikäli ajotuntumaa ei saa mukavaksi säätämällä, pyörään kannattaa vaihdattaa osia, kuten erilevyinen satula tai erimittainen ohjainkannatin. Oman osaamisen loppuessa pyörän säätämisessä opastaa esimerkiksi asiansa osaava erikoisliike.

Satulan korkeus on oikea, kun…

  • satulassa istuen yletät molemmilla jaloilla nilkat suorina juuri ja juuri varpaillaan maahan
  • yletyt polkemaan kantapäillä eikä polvi jää polkiessa koukkuun
  • pysyt hyvin satulassa eikä lantio keinu
  • satulalla on hyvä istua, kun se on vaakatasossa

Ohjaintanko on oikeassa asennossa, kun…

  • paino jakautuu tasaisesti sekä istuimelle että ohjaustangolle
  • ranteiden asento on luonnollinen
  • kyynärpäät ovat hieman koukussa ja hartiat rentona

Lähde ja kuva: Suomen Latu


Avainsanat:
, , ,
Arvostele artikkeli:
Kohota kuntoasi työmatkapyöräillen – poimi vinkit!
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,33/5 - 3 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.