Kesälajit, Muut aktiviteetit, Yleinen

Oulangan kansallispuistossa vaellat Karhunkierroksen upeissa koskimaisemissa

Vuonna 1965 perustettu Oulangan kansallispuisto sijaitsee Kuusamon ja Sallan kuntien alueilla.

Kulje Suomen suosituin vaellusreitti Karhunkierros ja ylitä kuuluisa Oulankajoki riippusiltoja pitkin Oulangan kansallispuistossa, jonka myös Brittilehti Guardian on valinnut Euroopan kymmenen parhaan tuntemattoman kansallispuiston joukkoon.

Maisemaa hallitsevat jylhät vaarat ja kuohuvat kosket

Oulangan kansallipuiston maisemaa hallitsevat jylhät vaarat, kuohuvat kosket ja mäntymetsät sekä omaleimaiset lehdot, suot ja lähteet. Alueen korkeimmat vaarat kohoavat merenpinnasta 380 metriin.

Alueelta löytyy lukuisa määrä lintulajeja ja harvinaisia kasveja. Idässä puisto rajoittuu Venäjän rajaan ja rajan takaiseen Paanajärven kansallispuistoon. Kansallispuistossa vieraili vuonna 2014 179 600 kävijää.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Puiston läpi kulkevat vapaana virtaavat Oulankajoki ja Kitkajoki, jotka patikoija voi ylittää yhdeksän riippusillan avulla. Erityisesti 135 kilometriä pitkä Oulankajoki on kansallispuiston tunnusmerkki ja sen luonnon- ja kulttuurimaisemat on valittu yhdeksi Suomen 27:stä kansallismaisemasta.

Kansallispuiston mahtavimmat kosket ovat 325 metrin mittainen Oulankajoen Kiutaköngäs ja putouskorkeudeltaan 9 metrinen Kitkajoen Jyrävä. Kiutakankaan koski on helposti saavutettavissa, sillä se sijaitsee vain kilometrin päässä lähimmältä parkkipaikalta. Jyrävän saavuttaminen on haastavampaa maaston korkeuserojen vuoksi.

Puistossa virtaa myös lukuisia sivujokia ja monia pieniä puroja.

Monipuolinen reitistö tarjoaa patikoitavaa koko perheelle

Vaativuustasoltaan vaihtelevien reittiensä ansiosta Oulangan kansallispuisto soveltuu sekä aloitteleville että kokeneille vaeltajille ja koko perheelle päiväretkeilyyn ja pidemmille vaelluksille.

Oulangan kansallispuiston taukopaikat palvelevat sekä päiväretkeilijöitä että usemman päivän vaeltajia.

Lyhyitä polkuja ovat esimerkiksi Kiutakönkään polku (2 km) ja Könkään kuohu (150 m), joka on esteetön.

Päiväretkeilyyn sopivat myös rengasreitit, kuten Pieni karhunkierros (12 km), Kanjonin kurkkaus (6 km) ja Hiiden hurmos (5 km).

Kansallispuiston alueella kulkee myös pyöräilyreitti. Lisää pyöräiltävää löytyy lähialueilta.

Karhunkierros on Suomen suosituin vaellusreitti

Oulangan ja koko Suomen suosituin vaellusreitti on Karhunkierros (80 km), joka kulkee kansallispuiston upeimmissa maisemissa. Matkan varrella ylitetään muun muassa kuusi riippusiltaa ja kuljetaan pitkoksia, siltoja ja maaportaita pitkin.

Suomen suosituin vaellusreitti Karhunkierros kiertää Oulangan mahtavissa maisemissa.

Karhunkierrokselle voi lähteä joko Karhunkierroksen luontokeskuksesta tai Kuusamon pohjoisosasta Ristikalliolta. Reitti päättyy Rukatunturin hiihtokeskukseen. Vaellus kestää keskimäärin 3–7 päivää. Yöpymistä varten matkan varrella on useita autiotupia ja Oulangan leirintäalue.

Lyhyitten reittivaihtoehtojensa (18-31 km) ansiosta Karhunkierros sopii myös päiväretkeilyyn.

Oulankajoki sopii loistavasti melontaan ja koskenlaskuun

Oulangan kansallispuistossa kannattaa retkeillä myös vesiteitä pitkin. Puistossa on loistavat puitteet esimerkiksi melontaan.

Oulankajoen melontareitti on jaettu kahteen, vaativuudeltaan eri tasoiseen osuuteen ja sopii siksi sekä aloittelevalle että haasteita hakevalla melojalle. Joen yläosa on koskiosuuksien vuoksi vaativampi ja alaosa rauhallisuutensa ansiosta helpompi melontakohde.

Oulankajoki on myös suosittua kalastusaluetta. Melontaretkeen voikin kätevästi yhdistää kalastuksen.

Kuusamossa ja Sallassa on useita ohjelmapalveluyrityksiä, jotka järjestävät opastettuja melonta-, koskenlasku- ja patikkaretkiä.

Oulangan kansallispuiston monet kosket soveltuvat myös ensikertalaiselle –  koskenlasku on takuulla mieleenpainuva elämys!

Monipuolista tekemistä myös talvella

Oulangan kansallispuisto soveltuu hyvin ympärivuotiseen retkeilyyn. Talvella puistossa voi esimerkiksi hiihtää ja lumikenkäillä. Rukan hiihtokeskus sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Oulangasta, joten hyvä idea on yhdistää lasketteluloma kansallispuistossa vierailuun. Kansallispuiston lähellä sijaitsee myös Sallan hiihtokeskus.

Oulangan kansallispuiston palvelut

Oulangan kansallispuistossa on kaksi luontokeskusta, Oulangan luontokeskus ja Karhunkierroksen luontokeskus, joista saa tietoa siitä, mitä voi ja kannattaa tehdä ja nähdä. Myös Kuusamon palvelupiste Karhuntassu palvelee kansallispuiston kävijöitä.

YöpymiseenOulangan kansallispuistossa on 7 autiotupaa ja kymmeniä telttailualueita. Majoitusta on myös lähikylissä Käylässä ja Juumassa sekä erityisesti noin 20 kilometrin päässä Rukan hiihtokeskuksen ympäristössä. Kuusamon keskustasta puistoon on noin 60 km, Sallasta noin 40 km.

> Perehdy tarkemmin Oulangan kansallispuistoon
> Tutustu alueella toimiviin ohjelmapalveluyrittäjiin

Teksti: Veera Argillander
Kuvat: timo_w2s via Compfight cc, ninara via Compfight cc, RukaKuusamo.com via Compfight cc, timo_w2s via Compfight cc

Kansallispuistot ovat suuria luonnonsuojelualueita, joiden tarkoituksena on turvata luonnon monimuotoisuutta ja tarjota virkistysmahdollisuuksia. Suomessa on 39 kansallispuistoa, joissa vuonna 2014 vieraili yli 2 miljoonaa ihmistä. Lumipallo esittelee Suomen kansallispuistoista suosituimmat.

Tutustu tarkemmin Suomen kansallispuistoihin


Avainsanat:
, , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Oulangan kansallispuistossa vaellat Karhunkierroksen upeissa koskimaisemissa
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,83/5 - 6 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.