Kesälajit, Muut aktiviteetit, Yleinen

Pyhä-Luoston kansallispuisto yhdistää kuuluisat tunturikeskukset

Vapaalaskijan suosikkikohde on vierailemisen arvoinen myös kesäisin.

Itä-Lapissa Sodankylän, Pelkosenniemen ja Kemijärven kuntien alueilla sijaitseva Pyhä-Luoston kansallispuisto perustettiin vuonna 2005 yhdistämällä Suomen vanhimpaan vuonna 1938 perustettuun Pyhätunturin kansallispuistoon Luoston alue. Puiston pinta-ala on nyt 142 neliökilometriä.

Pyhä-Luoston näkymää hallitsevat komeat tunturimaisemat

Pyhä-Luoston kansallispuiston maisemaa hallitsevat syvät kurut ja komeat kerot sekä 12 huipun tunturijono. Tunturit ja niitä erottavat kurut ovat jääkauden sulamisvesien muovaamia.

Puiston komein kuru on 220 metriä syvä Isokuru ja korkeimmat tunturit, Noitatunturi ja Ukkoluosto, kohoavat yli 500 metriin merenpinnasta.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Reittejä sekä aloittelijoille että haasteita kaipaaville retkeilijöille

Pyhä-Luoston kansallispuistossa on noin 75 kilometriä päiväretkeilyyn sopivia kesäreittejä sekä tunturikeskukset yhdistävä pitkä vaellusreitti (47 km). Reitit ovat vaatimustasoltaan vaihtelevia ja jokaisen vaeltajan kunto- ja taitotasolle löytyy sopivia vaihtoehtoja.

Pyhä-Luoston kansallispuistolle luonteenomaisia ovat syvät kurut ja komeat kerot.

Päiväretkeilevälle aloittelijalle tai perheelle sopivat esimerkiksi Poropolku (7 km) ja Rykimäkurun reitti (12 km), jotka on luokiteltu vaativuustasoiltaan helpoiksi. Poropolku lähtee kätevästi aivan luontokeskus Naavan läheisyydestä kulkien kuivassa kangasmetsässä muun muassa vanhan tukkikämpän raunioiden ja Pyhä-Kallion paliskunnan poroerotusaidan ohitse. Rykimäkurun reitti taas kiertää helppokulkuisten männikkökankaiden ja vanhojen metsien maisemissa. Reitin varrelle jää esimerkiksi Rykimäkurun komea rotkolaakso ja ametistikaivos, jossa on mahdollista vierailla.

Haasteita kaipaava päiväretkeilijä voi suunnistaa Noitatunturin valloitukselle (13 km), joka on raskaiden kiipeämisosuutensa vuoksi luokiteltu vaikeaksi. 540 metrin korkeuteen kurkottavan Noitatunturin laelta avautuvat mahtavat maisemat palkitsevat kuitenkin vaivan.

Puiston pisin reitti, Pyhä-Luoston vaellusreitti (47 km), yhdistää Pyhän ja Luoston tunturikeskukset. Reitillä pääset näkemään koko tunturiketjun, hienoja keroja ja kuruja sekä muinaisten saamelaisten pyhiä paikkoja.

Reitti on vaativuudeltaan keskitasoa, mutta sopii hyvin myös aloittelevalle vaeltajalle selkeiden opasteidensa ja useiden taukopaikkojensa ansiosta. Vaellukseen on hyvä varata aikaa 3–4 päivää.

Pyhä-Luoston alue on talvisin vapaalaskijoiden suosiossa

Laskija suuntaa Pyhä-Luoston alueelle mielellään myös talvisin. Pyhän ja Luoston hiihtokeskukset tarjoavat hyväkuntoisia, hoidettuja rinteitä, jotka sopivat vaihtelevan vaativuustasonsa ansiosta koko perheelle. Tunturit, joiden huipuilta avautuvat hienot maisemat kansallispuiston aapasoille ja ikimetsiin ovat kuitenkin myös vapaalaskijoiden suosikkikohteita.

Esimerkiksi Luostolla suosittu off-piste alue on Aurinkokuru ja Pyhällä offareille pääsee suoraan hissistä. Kannattaa tosin muistaa, että vapaalasku on kielletty Isokurun rajoitusalueella.

Pyhä-Luoston maisemissa viihtyy hyvin myös talviaikaan.

Kansallispuiston maisemissa on myös yhteensä yli 150 kilometriä huollettuja latuja. Tunturikeskusten ladut ovat yhteydessä toisiinsa ja laduille lähtö on helppoa.

Tunturikeskusten ympäristössä palvelut ovat monipuoliset

Pyhätunturin ja Luoston alueelta löytyy runsaasti palveluita ympäri vuoden. Tunturikeskusten ansiosta tarjolla on muun muassa monipuolisesti majoitus- ja matkailupalveluita sekä kauppoja, ravintoloita ja ohjattuja aktiviteetteja.

Alueella toimii useita ohjelmapalveluyrityksiä, jotka vuokraavat retkeilyvälineitä ja järjestävät opastettuja retkiä kansallispuistoon patikoiden, hiihtäen ja lumikenkäillen, meloen tai pyöräillen ja ratsastaen.

Kansallispuiston tuntumassa matkailijoita palvelee myös Pyhä-Luoston luontokeskus Naava. Luoston opastuspiste sijaitsee Lapland Hotel Luostotunturissa.

> Perehdy tarkemmin Pyhä-Luoston kansallispuistoon
> Tutustu alueella toimiviin ohjelmapalveluyrittäjiin
> Lue lisää alueen matkailupalveluista Lapin matkailuportaalista

Teksti: Veera Argillander
Kuvat:timo_w2s via Compfight cc, timo_w2s via Compfight cc, rayoplateado via Compfight cc

Kansallispuistot ovat suuria luonnonsuojelualueita, joiden tarkoituksena on turvata luonnon monimuotoisuutta ja tarjota virkistysmahdollisuuksia. Suomessa on 39 kansallispuistoa, joissa vuonna 2014 vieraili yli 2 miljoonaa ihmistä. Lumipallo esittelee Suomen kansallispuistoista suosituimmat.

Tutustu tarkemmin Suomen kansallispuistoihin


Avainsanat:
, , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Pyhä-Luoston kansallispuisto yhdistää kuuluisat tunturikeskukset
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,22/5 - 9 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.