Hiihtokuvaus, Testi, Varusteet

Action-kamerat: TomTom Bandit

Suomessa navigaattoreistaan ja urheilukelloistaan tuttu TomTom on tuonut markkinoille täysin uudenlaisen actionkameran. Banditiksi nimetyssä kamerassa on monia ainutlaatuisia innovaatioita ja käyttömahdollisuuksia.

Käyttäjälle uusi TomTom Bandit lupaa erityisesti entistä helpompaa ja nopeampaa kuvien ja videoiden editointia ja jakamista. Täysin uudelleen mietityssä actionkamerassa on myös koko joukko ainutlaatuisia oivalluksia ja ominaisuuksia.

Videokooste päivän kohokohdista pelkällä käden heilautuksella

Tuntuuko tutulta – takana on mahtava päivä mäessä laskien ja huippuhetkiä taltioiden, mutta kerätyn materiaalin läpikäyminen ja koostaminen esitys- ja jakamiskuntoon vaikuttaa ylitsepääsemättömältä urakalta?

Juuri tähän perinteisesti työlääseen videoiden editoinnin ja jakamisen problematiikkaan tähtää TomTom uudella kamerallaan. Helpoimmillaan kooste päivän taltioiduista kohokohdista nimittäin syntyy käden käänteessä ilman tuntien materiaalien läpikäyntiä ja tiedonsiirtoa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

– Suurin actionkameroihin liittyvä päänsärky on editointiin kuluva aika. Bandit-kameralla olemme saaneet typistettyä tämän ajan minuutteihin. Jopa pelkkä puhelimen heilautus riittää, sanoo TomTomin kuluttajatuotteista vastaava toimitusjohtaja Corinne Vigreux.

Sisäinen mediapalvelin mahdollistaa nopean editoinnin ja tiedonsiirron

TomTomin Bandit on ensimmäinen sisäänrakennetulla mediapalvelimella varustettu actionkamera. Mediapalvelin mahdollistaa aineiston nopean muokkauksen ja editoinnin, koska kuvattua materiaalia ei ole tarvetta ladata toiselle laitteelle.

– Aikaisemmin actionkameran käyttäjän on ensin pitänyt siirtää gigatavuittain aineistoa tietokoneelle. Tämän jälkeen on pitänyt metsästää kohokohdat, rakentaa tarina ja ryhtyä muokkaamaan. Otimme tähän aivan uuden näkökulman ja suunnittelimme actionkameran, joka pystyy prosessoimaan videomateriaalia itse, kertoo puolestaan TomTomin pääsuunnittelija Slobodan Stanisic.

TomTom Banditilla videoiden editointi ja jakaminen on helppoa.

Editointitilassa pelkkä älypuhelimen ravistus tekee koosteen päivän videoista. Muutosten teko, sopivan musiikin ja erilaisten mittareiden lisäys sekä valmiin videon jakaminen onnistuvat vaivatta. Ja kaikki tämä helposti Bandit-kameran, kännykkäsovelluksen ja wifi-yhteyden avulla.

TomTom Banditissa monia ainutlaatuisia ominaisuuksia

Sisäisen mediapalvelimen lisäksi Banditissa on myös monia muita mielenkiintoisia ja ainutlaatuisia ominaisuuksia, kuten GPS- ja liikeanturit sekä lisävarusteena mahdollisuus seurata sykettä.

Antureiden avulla kamera tallentaa automaattisesti ylös päivän kohokohdat, kuten huippunopeuden, korkeimman kohdan ja korkeuserot, kiihtyvyys- ja jarrutustiedot sekä G-voimat. Kohokohtia on helppo ”tägätä” myös itse kameran painikkeella tai lisävaruste-kaukosäätimellä.

Bandit-actionkamera on vesitiivis. Lataaminen ja materiaalin siirto onnistuu helposti akun yhteydessä olevalla suoralla USB-liittimellä ilman erillisiä johtoja. Kamera tuottaa 4k-HD –materiaalia laajakulmalinssillä ja siinä on tehokas prosessori sekä 16 megapikselin CCD-kenno. Bandit-kamerassa on lisäksi vakiovarusteena sovitin GoPro-kiinnikkeisiin.

Tutustu TomTom Banditin videoesittelyyn:

Lisätietoa TomTom Bandit –kamerasta

  • Videotallennuksen resoluutiot: 1080p/30, 1080p/60, 720p/60, 720p/120
  • Huipputarkat kuvaustilat: 2.7k/30, 4k/15
  • Intervallikuvaus: 4k/30, 1080p/30 (valittavissa erilaisia intervalleja)
  • Hidastettu kuvaus: 1080p x2, 720p x4, WVGA x6
  • Still-kuvat: 16 MP, 10/s
  • Wifi, Bluetooth Smart ja USB 3.0
  • Lisävarusteet: sykemittari, kauko-ohjain, 40 metrin sukellukseen sopiva linssisuoja ym.
  • Älypuhelinsovellus iOS- ja Android-puhelimille
  • Suositushinta 429 euroa

Ensikokemukset TomTom-actionkamerasta

Lumipallolla oli mahdollisuus testata TomTom Banditia heti kameran julkistuksen jälkeen lehdistötilaisuudessa Ranskan Tignesissä. Päällimmäisenä kokeilusta jäi mieleen käytön helppous ja mukavuus. Kameran koekäyttöä jatkettiin kesällä.

Tiivistetysti Bandit on yksinkertainen kamera. Kokonaisuus muodostuu ”putkirungosta”, etuosan linssistä, takaosaan liitettävästä akusta sekä erillisistä käynnistys ja pysäytys-napeista. Oleellinen lisäke on myös kameran kiinnitysmekanismi kypärään, selfie-keppiin ja muihin kohteisiin.

Bandit-kameran testivideo – vaellus:

Kameran käyttö on todella helppoa, käynnistys tapahtuu kameran takaosassa olevasta napista ja sammutus etupuolella olevasta napista. Kameran toiminnallisuuksia puolestaan pääsee käyttämään ja vaihtamaan erillisellä valikkonäppäimellä. Tällä hoituu näppärästi erilaiset kuvaustilojen valinnat sekä yhdistäminen puhelimeen ja langattomaan verkkoon.

Myös kameran lataaminen ja videoiden sekä kuvien siirtäminen tietokoneelle on todella mutkatonta. Kameran akku irrotetaan vain laitteesta ja sen toisessa päässä oleva USB-liitäntä tökätään suoraan tietokoneeseen. Akussa oleva latauksen merkkivalo ilmoittaa, milloin homma on valmis. Kuvat ja videot voi kopioida samalla suoraan tietokoneelle, kaikki tämä hoituu yhdellä kertaa ilman erillisiä johtoja.

TomTom Banditilla otettu valokuva.

TomTomin kulma action-kameroihin on nopea ja helppo editointi. Banditissa päivän video-otoksista syntyy automaattinen kooste, jota voi jakaa esimerkiksi sosiaalisen median palveluihin suoraan rinteestä, kunhan vain käytettävissä on kameran lisäksi siihen yhdistetty älypuhelinsovellus ja langaton verkko. Kooste päivän kohokohdista (suurin nopeus, kiihtyvyys, g-voimat, jarrutukset) syntyy yksinkertaisesti vain kännykkää heiluttamalla, jolloin kameran prosessori pilkkoo kohokohtia kuuden sekunnin videopätkiksi ja liittää nämä toisiinsa ”valmiiksi” videoksi. Näitä kuuden sekunnin videopätkien paikkaa voi vaihdella helposti myös manuaalisesti. Näin syntyneisiin videoihin on mahdollista liittää myös omasta puhelimesta löytyvää musiikkia rytmittämään videoita.

Bandit-kameralla otettu testivideo – vesitiiviys:

Banditissa on omanlaisensa kiinnitysmekanismi, jolla kameran saa kiinni kypärään , fillarin ohjaustankoon, selfie-keppiin ja moniin muihin mahdollisiin kohteisiin. Fiksuutta osoittaa, että kameran mukana tulee myös GoPro-sovitin, jolla Banditin saa helposti kiinnitettyä myös tämän hetkisen markkinajohtajan kiinnitysjärjestelmään.

Lisävarusteena Banditiin on saatavissa muun muassa erillinen ranteeseen kiinnitettävä ”kaukosäädin”, jolla kameran ja kuvauksen käynnistys ja sammutus hoituvat usein helpommin, kuin kypärään sijoitettua kameraa tavoittelemalla. Lisävarusteena on saatavissa myös erilaisia kiinnikkeitä sekä muita käyttöä helpottavia tarvikkeita.

Banditin testailua rinteessä:

Yhteenveto

TomTom Bandit on tarkemman tutustumisen arvoinen uutuus kypäräkameraa tarvitseville ja harkitseville. Testin alkuvaiheessa Banditin älypuhellisovellus Androidille oli vielä osittain keskeneräinen, mutta uusimman versiopäivityksen myötä paikoitellen esiintyneet bugit videoiden jakamiseen liittyen on saatu poistettua. Kaiken kaikkiaan mukavan helppo ja yksinkertainen tuote.

Testikokemusten perusteella Bandit keräsi seuraavia plussia ja miinuksia.

+ Käyttäjälähtöisyys, erittäin helppo käyttää
+ Käynnistys ja sammutus eri napeista, estää pahimmat ”ei nauhoittanutkaan” -vahinkotilanteet
+ Selkeät kameran käynnistymisen, kuvauksen ja sammumisen äänimerkit
+ Kohokohtien merkkaaminen automaattisesti ja manuaalisesti
+ Kuvan laatu sekä videona että kuvina
+ Helppo ja nopea editointi ja jakaminen
+ Ei tarvetta erillisille johdoille
+ Toimiva kaukosäädin ja muut lisävarusteet
+ Vesitiivis 40 metrin syvyyteen saakka saavutetaan ainoastaan linssiä vaihtamalla

– Kova vauhti tai tuulinen sää tarttuvat helposti mikrofoniin ja nauhoittuvat voimakkaana hälynä. Kameran käyttö ”käsivaralta” ilman erillistä keppiä tai kiinnikettä oli osittain myös hankalaa, kun mikrofoni ei toiminut tällöin kunnolla.
– Kameran kestävyys arvoitus

> Tutustu tarkemmin kameraan valmistajan sivuilla

Lähde: TomTom
Teksti ja kuvat: Antti Hurskainen


Avainsanat:
, , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Action-kamerat: TomTom Bandit
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,67/5 - 6 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.