Hiihtokeskukset, Kohteet, Lumimatkat, Yleinen

Ruotsin hiihtokeskukset – muutakin kuin Åre

Ruotsin hiihtokeskukset jäävät usein suuren Åren varjoon. Suomea mäkisemmän länsinaapurin keskustarjonta on kuitenkin paljon muutakin.

Ohessa Lumipallon poimintoja länsinaapurin monipuolisesta hiihtokeskustarjonnasta. Plussaa Ruotsiin suuntaavalla lomailijalla on, että keskuksiin on usein sangen vaivatonta matkata vaikka omalla autolla.

Hemavan-Tärnaby

Tornon korkeudella Norjan rajan tuntumassa sijaitseva Hemavan-Tärnaby koostuu yhden hissilipun takana olevista Hemavanin ja Tärnabyn laskettelukeskuksista. Vajaan kahdenkymmenen kilometrin päässä toisistaan sijaitsevat keskukset eivät ole hissi- tai laskuyhteydessä toisiinsa, mutta alueella liikkuminen on helppoa paikallisten hiihtobussien avulla.

Perheystävällinen Hemavan-Tärnaby on Pohjois-Ruotsin suurin hiihtoalue. Korkeuseroa on vajaa 700 metriä ja 45 rinnettä tarjoaa laskettavaa kaikentasoisille.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Etäisyyttä Tukholmasta on noin 900 kilometriä. Hemavanissa on myös lentoasema aivan keskuksen kupeessa, Ruotsin Lappi on myös vaivattomasti saavutettavissa.

Sekä Hemavan että Tärnäby tarjoavat hyvät mahdollisuudet myös rinteiden ulkopuolella.

Sälen

Neljästä hiihtokeskuksesta koostuva Sälen sijaitsee neljän tunnin päässä Tukholmasta, joten se soveltuu myös lyhyemmälle visiitille.

Alueelta löytyy yli 150 rinnettä ja liki yhtä paljon laskettavaa kilometreissä. Määrällisesti laaja rinnetarjonta kuitenkin kallistuu selkeästi lasten ja aloittelevampien miellyttämiseen. Haastavampien rinteiden määrä on vähäisempää ja maasto on melko loivaa.

Sälenin neljästä hiihtokeskuksesta eniten haastavia mustia rinteitä tarjoaa Hundfjälletin itäinen naapuri Tandådalen. Tandådalenissa on myös useampia parkkeja, jotka kilpailevat Åren kanssa Ruotsin parhaimpien parkkien maineesta.

Sälenistä löytyy pohjoismaisittain valtava hiihtoalue, yhteensä 150 rinnettä ja 100 hissiä.

Vemdalen

Ruotsissa on isompiin keskuksiin usein siedettävän lyhyt matka. Tästä käy kiittäminen Skandien vuoristoa, jonka vuoksi maasto on mäkistä jo melko etelässä.

Tukholmasta noin viiden tunnin päässä sijaitseva Vemdalen on Ruotsin kolmanneksi suurin hiihtokeskuskeskittymä. Kolmesta keskuksesta koostuva kokonaisuus tarjoaa laskettavaa 55 rinteen verran.

Kaikentasoiselle laskijalle löytyy jotain, mutta jyrkkää laskettavaa on kuitenkin melko vähän. Korkeuseroa on parhaimmillaan lähes 500 metriä.

Vemdalenin kolme hiihtokeskusta sijaitsevat lähellä toisiaan ja jokainen tarjoaa hieman erilaista laskumaastoa.

Nuolja Offpist

Eksoottinen ja luonnontilainen Nuolja Offpist on omaa rauhaa arvostavan laskijan kohde. Kaukana Ruotsin Lapissa sijaitseva keskus on omalaatuinen, sillä se on luonnontilainen.

Maasto on monipuolista ja vaativaa. Yläosa tunturista on paljasta ja jyrkkää, kun taas alempana lasketaan vaihtelevassa tunturikoivikossa. Ruuhkasta ei tarvitse välittää, sillä keskivertopäivänä keskuksessa käy laskijoita vain viitisentoista.

Pitkän kaamosajan vuoksi keskus avataan vasta helmikuussa.

Luonnontilainen Nuolja Offpist on eksoottinen hiihtokeskus Ruotsin Lapissa.

Riksgränsen

Nuoljasta vähän matkan päässä on myös kattavampien palvelujen keskus Riksgränsen, joka pitää maailman pohjoisimman hiihtokeskuksen titteliä.

Riksgränsenin rinteet ovat pääasiassa punaisia ja joukossa on vain muutama helpompi lasku. Riksgränsenin rinteistä eniten nauttiikin hyvä ja edistynyt laskija. Alueella on myös mainiot mahdollisuudet offaririlaskuun sekä helihiihtoon eikä laskettavista huipuista todellakaan ole pulaa.

Myös täällä kausi alkaa vasta helmikuussa, mutta jatkuu pitkään. Usein vielä juhannuksena Riksgränsenissä pääsee laskemaan keskiyön auringossa.

Pohjois-Ruotsissa sijaitseva Riksgränsen on yksi maailman legendaarisimmista hiihtokeskuksista.

Aiheeseen liittyen:
Osallistu kilpailuun ja voita majoituspaketti Ruotsin lumille
Tutustu myös Viking Linen matkapaketteihin 

Teksti: Sami Nurmi
Kuvat: Hemavan Tärnäby, Flickr / SkiStar Sälen, SkiStar Vemdalen, Antti Hurskainen, Elina Koskinen


Avainsanat:
, , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Ruotsin hiihtokeskukset – muutakin kuin Åre
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,83/5 - 6 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.