Hiihtokeskukset, Lumimatkat, Persoonat, Ravintolat & Baarit

Ura Alpeilla: Savosta hotellinjohtajattareksi Itävaltaan

Laskureissuilla tapaa ja tutustuu usein mielenkiintoisiin ihmisiin. Yksi tällainen on Savosta lähtöisin oleva Hanne Mäkinen.

Intohimo vuoriin ja laskemiseen on johdattanut Juvalta lähtöisin olevan Hannen ympäri maailmaa. Nykyinen kotipesä löytyy Itävallan Bad Gasteinista. Leipää pöytään tuo työ hotellinjohtajana STS Alppimatkojen omassa ja suomalaistenkin laskumatkaajien hyvin tuntemassa Ski Lodge Reineke –hotellissa.

Puolivahingossa alalle ja Alpeille

Rohkeasti omaa polkua kulkemalla ja uusia asioita kokeilemalla voi päätyä vaikka hotellinjohtajaksi Alpeille. Joko suunnitellusti tai enemmänkin sattuman kautta, kuten Hannen tapauksessa.

Muun muassa Azorit, Australia ja Fidzi viitoittivat tietä Hannen matkalla kohti Itävaltaa ja Alppeja. Restonomi-opinnot Mikkelissä jäivät kesken, kun Hanne vuonna 2006 päätyi matkaopaskoulun kautta maailmalle.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Todellinen rakkaus talveen syttyi Australiassa, työ pienessä Selwyn Snowfields perhekeskuksessa tuntui omalta. Suomeen paluun jälkeen edessä oli STS:n opaskurssi ja talvi oppaana Italian Cerviniassa. Cervinian myötä syttyi myös pysyvä rakkaus talvisiin Alppeihin.

Hanne lempipuuhassaan – pöllyttämässä puuteria Bad Gasteinin takamaastossa.

Ensimmäisen alppikautensa jälkeen Hanne suuntasi Kanadan Whistleriin kouluttautumaan hiihdonopettajaksi. Kesän koittaessa oli edessä paluu Alpeille Bad Gasteiniin. Samalla reissulla syttyi myös rakkaus Alppien kesäharrastusmahdollisuuksiin ja erityisesti vaeltamiseen.

– Samalla tiellä ollaan edelleen ja nyt kesiä Bad Gasteinissa on takana yhteensä seitsemän. Rakastan tätä maata! Tänä aikana olen tehnyt vaihtelevia hommia eli kesät toiminut vaellusoppaana ja talvet STS Alppimatkojen palveluksessa. Nyt halusin kuitenkin olla pysyvästi Bad Gasteinissa, avaa Hanne itse taustaansa ja asettumistaan Itävaltaan.

Vuosien varrella tutuiksi ovat tulleet myös muut alppikohteet, sillä opastyön lisäksi Hanne on kerennyt toimia myös STS:n kohdepäällikkönä, opaskoordinaattorina ja aluepäällikkönä tutustuen kaikkiin työnantajansa kohteisiin.

Kenelle sopii työ Alpeilla?

– Yleisesti työ Alpeilla sopii mielestäni sosiaalisille ja auttavaisille ihmisille, jotka tykkäävät tehdä töitä ihmisten parissa ja ovat innokkaita oppimaan uutta. Tällaisesta työstä ja ympäristöstä toki saa eniten irti, jos on jollain tavalla hurahtanut alppimaisemiin ja harrastusmahdollisuuksiin täällä. Opashommat ovat varsin yleinen ja hyvä tapa aloittaa alppiura eli ei muuta kuin opaskurssille, jos homma vähänkään kiinnostaa, vinkkaa Hanne.

Hannen työ hotellinjohtajana pitää sisällään monipuolisesti tekemistä ja vastuita eri osa-alueilta.

STS Alppimatkojen omia hotelleja löytyy jatkossa Bad Gasteinin lisäksi myös Cerviniasta.

– Nykyinen työni on mukava sekoitus kausi-, hotelli-, vastaanotto- ja ravintolatyötä sekä tämän kaiken johtamista ja hallinnointia. Työ hotellissa jakautuu useimmiten kahteen vuoroon aamupalan ja illallisen ympärille ja välillä menee koko päivä aamusta iltaan erinäisissä hommissa. Vaihtopäivistä johtuen viikonloput ovat yleensä kiireisintä aikaa. Toki hektisen työn vastapainona on myös vapaapäivä viikoittain, jolloin voi harrastella omia juttuja, sanoo Hanne.

Työ Alpeilla jakaantuu yleensä selkeästi erillisiin talvi- ja kesäkausiin, joiden välissä keväällä ja syksyllä on hiljaisempi matalasesonki. Vuodenaikojen mukaan muuttuvassa sesonkityössä Alpeilla on Hannen mukaan paljon hyviä puolia.

– Olen tehnyt kausityötä Alpeilla nyt noin seitsemän vuotta ja rakastan sitä, että kesät ja talvet on ihan eri työ ja välissä reilusti vapaata! Tämä antaa hyvän mahdollisuuden myös matkusteluun vapaa-ajalla, samoin kuin kodin keskeinen sijainti Euroopassa. Itse viihdyn parhaiten näissä elämäntapaduuneissa, joissa ei lasketa tunteja, vaan vapaa-aika oikeastaan sekoittuu työhön ja samalla löytyy myös tiettyjä vapauksia. En ottaisi työtä, jonka ohella en ehtisi esimerkiksi laskettelemaan. Tai työtä, jossa vain laskisin tunteja viikosta toiseen.

STS Alppimatkat on alun perin ruotsalainen yritys, joka pyörittää itse kuutta omaa hotellia Bad Gasteinissa. Talvikaudella STS:n asiakkaana kylässä vierailee noin 7 500 pohjoismaalaista laskettelijaa ja lumilautailijaa, joista noin neljännes tulee Suomesta. Suuren asiakasmäärän takia kohteessa tarvitaan myös paljon työntekijöitä, STS-oppaita talvikaudella Bad Gasteinissa on noin parikymmentä, lisäksi kiireisimpinä viikkoina on extra-henkilökuntaa. Kaiken kaikkiaan yrityksellä on työntekijöitä melkein 200 hotellit ja ravintolat mukaan lukien. 

Hannen johtama viihtyisä Ski Lodge Reineke sijaitsee aivan Bad Gasteinin keskustassa.

Suomalaisia työkavereita Hannella on Bad Gasteinissa neljä. Kolme heistä toimii hiihto-oppaina ja yksi Hannen johtamassa Reinekessa. Hannen mukaan ero pohjoismaalaisen ja itävaltalaisen työkulttuurin välillä on selkeä.

– Olen ollut nyt seitsemän vuotta töissä ulkomailla ruotsalaisessa firmassa ja uuden työni myötä siirryin saman konsernin sisällä itävaltalaiseen hotelliyhtiöön. Ero yrityskulttuureissa on todella suuri, täällä on paljon enemmän itsestä vanhanaikaiselta tuntuvaa hierarkiaa, puhumattakaan teitittelystä ja muista vastaavista perinteisistä tavoista. Onneksi yritys on nykyään melko kansainvälinen, sillä rikon näitä sääntöjä ja kaavoja parhaani mukaan joka päivä, naurahtaa Hanne.

Vuorilla kesät talvet

Ensimmäiset käännöksensä suksilla Hanne teki lapsena Juvan omassa Hasamäessä. Suksien jälkeen lasku-ura jatkui yli kymmenen vuotta laudalla. Paluu takaisin suksille tapahtui vasta aikuisiällä.

– Kun päädyin Australiassa hiihtokeskukseen töihin, itävaltalaiset kollegat opettivat minut oikeastaan laskemaan suksilla. Opashommien myötä on omassa laskemisessa tietysti runsaan laskun ansiosta tapahtunut sitten suurin kehitys. Nykyisessä työssänikin pystyn periaatteessa minä päivänä tahansa vaihtopäivä lauantaita lukuun ottamatta olemaan vapaa kello 10 – 16 välillä eli suurin piirtein sen ajan, kun hissit ovat auki, paljastaa Hanne elämäntapansa hyviä puolia.

Myös kesät menevät Itävallassa Bergwanderführeriksi eli vuorivaellusoppaaksi kouluttautuneella Hannella vuorilla sekä työn puolesta että vapaa-ajalla.

”Se oli siinä!” – Hanne ja Gastein-laakson 55. valloitettu huippu.

– Kesäisin olen toiminut yksityisyrittäjänä ja vetänyt erilaisia vuorivaelluksia esimerkiksi STS:n ryhmille Bad Gasteinista käsin. Viihdyn vuorilla erinomaisesti myös vapaa-ajalla. Sain reilu vuosi sitten päätökseen suuren henkilökohtaisen monen vuoden projektini eli valloitettua kaikki Gastein-laakson 55 huippua. Olin kahdeskymmenes Gasteiner Gipfelkranz –vaellusmerkin  saanut sitten seitkytluvun, kertoo Hanne silminnähden ylpeänä saavutuksestaan.

Hannen vinkit Bad Gasteiniin

Itävallan suurimpiin ja suositumpiin hiihtokeskuksiin lukeutuva Bad Gastein tarjoaa Hannen mukaan monipuolista ja mielenkiintoista tekemistä vuoden ajasta riippumatta. Omat vinkkinsä Bad Gasteiniin ensi sijassa laskemaan tulleelle vieraalle hän tiivistää oheisesti.

– Bad Gasteinin rinteet ovat hyvin monipuolisia, joten kannattaa tutustua alueen kaikkiin viiteen rinnealueeseen. Aktiivisille laskijoille erityisesti laakson korkein hiihtoalue eli Sportgastein on pakollinen vierailukohde, sieltä löytyy myös mahtavaa vapaalaskua. Päivä paikat tuntevan vuoristo-oppaan mukana offareilla sävähdyttää takuulla. Laskemiseen on myös helppo yhdistää mukavat rinnelounaat ja erityisen suositeltavana hengaus Jungerstubella Stubnerkogelilla!  Hyvän laskupäivän kruunaa afterit niin Silver Bulletissa kuin Häggblomsissa.

Laskemisen lisäksi Bad Gastein tarjoaa myös monia muita hienoja lomaelämyksiä.

– Rinteiden lisäksi suosittelen käymään ehdottomasti Felsentherme-kylpylässä ilta-aikaan! Nautiskelijoiden ei kannata jättää väliin puolestaan illallista Ginger and Gin –ravintolassa Hotel del Europessa, italialaista ruokaa tarjoavassa Angelossa tai perinteistä itävaltalaista Bertahofia. Kahvia ja herkkuja löytyy puolestaan The Blond Beans –kahvilasta. Mukavaa tekemistä ja nähtävää löytyy kävelemällä pitkin Kaiser Wilhelm promenadia vanhan keskustan ja vesiputouksen suuntaan. Ja huonon sään yllättäessä puolestaan reissu junalla läheiseen Salzburgiin on kiva kokemus, neuvoo Hanne viikko-ohjelmaansa laskemisen lisäksi myös muuta tekemistä kaipaavia.

> Lue lisää Hannesta sekä hänen vinkeistään Alpeille
> Tutustu tarkemmin STS Alppimatkoihin

Teksti Antti Hurskainen
Kuvat: Jussi Ovaskainen, Hanne Mäkinen


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Ura Alpeilla: Savosta hotellinjohtajattareksi Itävaltaan
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 8 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.