Asusteet, Rinnemuoti, Varusteet, Yleinen

Untuva vai keinokuitu? Vinkit välitakin hankintaan

Uudenaikaiset ulkoiluvaatteet ovat erittäin monikäyttöisiä. Esimerkkinä käy laskijoiden hyvin tuntema välitakki, jota voi käyttää lähes läpi vuoden.

Suomessa lämpötila saattaa vaihdella vuoden mittaan jopa 60 astetta. Pärjääkö laskija samoilla vaatteilla ”kesät talvet”? Millaisia asioita kannattaa huomioida uutta välitakkia hankittaessa?

Keveys ja eristävyys untuvan valttina

Perinteisen untuvatakin ykkösvaltti muihin eristemateriaaleihin verrattaessa on sen erinomainen lämpö-painosuhde.

Untuvasta tehty takki on kevyempi kuin vastaava keinokuidusta valmistettu, saman eristekyvyn tai lämpöarvon omaava takki. Untuvatakin hyvänä puolena pidetään myös sen erinomaista pakattavuutta, untuvatakki saadaan pakattua yleensä huomattavasti pienempään tilaan kuin vastaava keinokuitutakki. Tiivistetysti, mitä suurempi untuvatuotteen ilmavuutta kuvaava fill power –arvo on, niin sitä lämpimämpi, kevyempi ja paremmin pakkautuva se on.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Untuvan suurin vihollinen on kosteus, jonka myötä se menettää eristävyytensä – märkänä untuva ei enää lämmitä. Untuvatakki soveltuukin erinomaisesti käytettäväksi kuivissa olosuhteissa ja matalan intensiteetin aktiviteeteissa. Laskijoiden päällä untuvatakkia nähdäänkin usein kylmän kelin väli- tai taukotakkina.

Untuvatakin plussat ja miinukset:
+ Keveys
+ Pakattavuus
+ Eristävyys kuivana
– Kosteudensietokyky
– Eettisyys
– Hinta

Keinokuitu kestää kosteutta ja on huoleton

Keinokuidusta valmistettu takki kestää untuvatakkia paremmin kosteutta.

Keinokuitutakki ei ole yhtä lämmin kuin vastaava untuvatakki, joten se soveltuu untuvatakkia paremmin käytettäväksi myös lämpimämmällä kelillä. Hyvän kosteudensietokykynsä vuoksi keinokuitutakki soveltuu monipuoliseen käyttöön myös märällä kelillä sekä korkeamman intensiteetin aktiviteeteissa. Keinokuitutakki on yleensä myös halvempi kuin vastaava untuvatakki.

Keinokuitu on usein toimiva vaihtoehto aktiiviseen rinnelaskuun sekä myös hoidettujen rinteiden ulkopuolelle suuntautuville retkille – mahdollisen hikoilun jälkeenkin takki pitää käyttäjänsä riittävän lämpimänä. Keinokuitutakin huonona puolena pidetään untuvatakkia huonomman lämmöneristävyyden lisäksi sen painoa ja pakattavuutta.

Keinokuitutakin plussat ja miinukset:
+ Hinta
+ Monikäyttöisyys
+ Eristää myös kosteana
– Ei yhtä lämmin kuin untuva
– Pakattavuus
– Paino

Uudet vaihtoehdot sekoittavat pakkaa

Viime vuosina vaateteollisuuden käyttämän untuvan saatavuus on vaikeutunut ja samalla nostanut raaka-aineen hintaa.

Toimiva välitakki sopii laskemisen lisäksi moniin muihin aktiviteetteihin läpi vuoden.

Samaan aikaan myös materiaalit ja valmistusteknologiat ovat kehittyneet suuresti, jonka vuoksi useat valmistajat on kehittäneet niin untuvatuotteitaan, keinokuitumateriaalejaan kuin näiden yhdistelmiä ja tuoneet markkinoille uusia kehittyneitä vaatemallistoja. Nykyisin saatavissa on niin veden ja tuulen kestäviksi käsiteltyjä pintakankaita, uusia keinokuituja, vettähylkiviä untuvia kuin näiden sekoituksia.

Esimerkiksi Milletin Trilogy Blend ja Columbian Turbodown –hydriditakeissa yhdistyvät valmistajiensa mukaan sekä untuvan että keinokuidun parhaat puolet. Toisena suuntauksena untuvan ja keinokuidun samaan tuotteeseen yhdistämisen lisäksi voidaan pitää perinteisten untuva- ja keinokuitutuotteiden kehittymistä entistä paremmiksi ja monipuolisempaa käyttöön soveltuviksi.

Yhtenä esimerkkinä tästä on Haglöfsin Essens-tuotesarja, jossa mallistossa on lähes identtiset nykyaikaiset untuva- ja keinokuitutuotteet.

Haglöfs Essens – esimerkki nykyaikaisesta tuotesarjasta

Essens on Haglöfsin tuotesarja, joka sisältää valmistajansa mukaan tuulenpitäviä, erittäin kevyitä, minimalistisia ja helposti mukaan pakattavia vaatteita niin untuva- kuin keinokuitueristeellä. Vettä hylkivä untuva ja ”lähes untuvan veroinen” –keinokuitu tiivistävät Essens-tuotesarjan talvikauden 2015 – 16 monipuoliset mahdollisuudet pysyä lämpimänä ja kuivana.

Essens-sarjan tuotteita voidaan käyttää sekä lisävaatteena että ulkotakkina riippuen säästä, aktiviteetista ja omista mieltymyksistä. Tuotteiden pintamateriaali on käyttöä hyvin kestävää ja tuulelta suojaavaa Pertexiä. Untuva on käsitelty vettä hylkiväksi DWR-menetelmällä, lisäksi kaikissa Essens-malliston tuotteissa on DWR-käsitelty pintakangas. Näillä toimilla lisätään huomattavasti perinteisen untuvatakin käytettävyyttä, monipuolisuutta ja kosteudensietokykyä. Essens III Down sarjan untuvatakeissa ja -liiveissä käytetään eettisesti hankittua ja jäljittetävissä olevaa untuvaa, jonka fill power on erinomaisella tasolla 800 cuin.

Mielenkiintoisempi tuttavuus on puolestaan sarjan keinokuitutakki. Haglöfs Essens Mimic nimisessä uutuustakissa käytetään kierrätetystä polyesteristä valmistettua QuadFusion-eristettä. ”Synteettiseksi untavaksi” kutsuttu Mimic-kuitu näyttää untuvalta, sisältää untuvan kaltaisia ominaisuuksia ja sitä käytetään tuotteessa untuvan tavoin – lisäksi se sisältää kaikki keinokuitumateriaalin edut. Takki eristää hyvin myös kosteana, se hengittää hyvin ja on untuvatakkia helpompi pestävä ja nopeampi kuivatettava.

Toisena vasemmalla oleva Haglöfs Essens Mimic –takki näyttää ja tuntuu perinteiseltä untuvatakilta.

Ensikokeilussa Essens Mimic –takki näyttää ja tuntuu perinteiseltä untuvatakilta. Se on lämmin, kevyt ja pakkautuu kohtuulliseen tilaan. Pakattavuuden ja painon minimoimiseksi takki on tyköistuvaa mallia olematta kuitenkaan liian tiukka. Lämmittävyyttä parantavat tiiviit hihansuut ja helma. Takista on saatavissa sekä hupullinen että huputon versio erillisinä naisten ja miesten mallina.

Parhaimpana piirteenä voi pitää sen lähes ympärivuotista monikäyttöisyyttä, Essens Mimic –takki hengittää sekä kestää kosteutta hyvin. Se kestää käyttöä ja soveltuu monipuolisiin aktiviteetteihin lähes läpi vuoden. Peseminen on helppoa ja vaivatonta.

Untuva vai kuitu?

Nykyaikana sekä untuva että keinokuitu tarjoavat erittäin mukavia ja toimivia vaihtoehtoja. Materiaalien ominaisuuksien lähestyessä yhä enemmän toisiaan jää usein kuluttajan omalle vastuulle valita tarkoitusperiinsä ja kukkarolleen sopivin tuote.

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Antti Hurskainen, Haglöfs


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Untuva vai keinokuitu? Vinkit välitakin hankintaan
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (3,33/5 - 6 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.