Kohteet, Vapaalasku, Yleinen

Pois mukavuusalueelta? Viisi hyytävää laskukohdetta

Moni uniikki laskukohde on vailla hissejä ja saattaa vaatia fyysistä ponnistelua. Tähän kuitenkin kannattaa olla valmis edes kerran elämässään.

Oheiset kohteet tarjoavat unohtumattoman laskukokemuksen lisäksi ainutlaatuisen luontoelämyksen erityisesti rinnekeskusten hälinään kyllästyneille laskijoille. Yhteinen piirre näillä paikoilla on, että paras kausi on yleensä loppukeväällä ja laskea voi miltei mihin aikaan vuorokaudesta tahansa.

1. Huippuvuoret

Miltä kuulostaa laskut jääkarhujen maassa? Tähän on mahdollisuus jo sangen lähellä Suomea Huippuvuorilla, jonne Finnair lentää Helsingistä kolmesti viikossa kesäkuukausina. Kesästä huolimatta kannattaa varautua siihen, että kelit ovat ympärivuorokautisesta päivänvalosta huolimatta hyytävät.

Paras laskusesonki on huhti-kesäkuussa, jolloin auringonvaloa riittää kellon ympäri. Parhaimmillaan laskureissun kylkiäiseksi pääsee liikkumaan veneellä ainutlaatuisessa vuonoympäristössä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

2. Lyngsalpan

Laskeminen suoraan merestä nousevilla vuorenrinteillä on lähempänä kuin ehkä aluksi kuvittelisikaan. Lyngenin alpeiksikin kutsuttu vuoristo Norjassa sijaitsee aivan kivenheiton päässä Suomen Lapista lähellä Kilpisjärveä. Se on kenties samalla listan kohteista helpoiten toteutettavissa niin matkan kuin laskemisenkin osalta.

Vuoriston rinteet ovat valtaosin melko jyrkkiä ja nousut tapahtuvat pääasiassa lihasvoimin, sillä laajalla alueella on käytössä vain yksi hissi. Happipitoisen meri-ilman ansiosta haikkaaminen ei kuitenkaan ole ihan niin raskasta kuin esimerkiksi korkeammalla sijaitsevilla Alpeilla.

Katso esimerkki keväisestä Lyngenin huippujen valloituksesta 

3. Grönlanti

Laskemista jäävuorien täplittämästä merestä kohoavilla täysin lumisilla vuorilla? Maailman suurin saari Grönlanti on miltei täysin jäätikön peittämä ja tarjoaa mahdollisuuden laskukokemuksiin jonkalaisia ei muualta maailmasta löydy.

Pelkästään alueella liikkuminen on jo elämys yksinään, sillä pääosin matkat taitetaan veneellä, lentäen tai lihasvoimin. Grönlantiin on hyvät yhteydet Tanskan ja Islannin kautta.

4. Etelämanner

Etelämantereella ei ole vakituista ihmisasutusta. Mantereen luonto ja eläimet tekevät siitä täysin poikkeuksellisen laskukohteen koko maailmassa.

Paras ajankohta toteuttaa laskureissu pingviinien maille on marras–kesäkuussa, jolloin mantereella on kevät. Etelämantereen ikilumille mielivän tulee kuitenkin olla varautunut siihen, että nousuihin ei luonnollisestikaan ole käytössä hissejä. Parhaiten reissu toteutuukin laajempana kokonaisuutena yhdistellen vaellusta villieläinten asuttamassa ympäristössä.

5. Islanti

Islanti on maa, jonka pinta-alasta yli 10 % on jäätiköiden peitossa eikä vuoden keskilämpötila monissakaan paikoin nouse muutamaa celsius-astetta korkeammalle.

Maasto ja eksoottinen sijainti saattavatkin helposti kääntyä laskijaa vastaan. Sää on kaikkialla Islannissa arvaamaton ja se voi vaihtua useita kertoja päivässä. Jopa Islannin suurin hiihtokeskus Bláfjöll pystyy pitämään hissinsä avoinna vain 60 % kauden kokonaiskestosta. Islantiin suuntautuvaan laskureissuun kannattaakin varata aikaa sen verran, että on varautunut hissien satunnaiseen kiinnioloon.

Puuterin metsästäjät kääntävät katseensa nopeasti rinteiden ulkopuolelle. Offaria riittää Islannin kaltaisessa maassa niin pitkälle kuin silmä kantaa, mutta epävakaan ja vaihtelevan sään armoilla ollaan vielä merkittyjä rinteitä voimakkaammin. Epävakaisen sään Islanti on kuitenkin tämän listan kenties helpoin kohde, sillä lihasvoimin tapahtuvaan liikkumiseen ei välttämättä tarvitse varautua.

Teksti: Sami Nurmi
Kuva: Simo Vunneli


Avainsanat:
, , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Pois mukavuusalueelta? Viisi hyytävää laskukohdetta
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,75/5 - 4 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.