Laskettelijoille, Tapahtumat, Testi, Vapaalaskijoille, Varusteet

Laskettelusukset – Kauden suksivalikoima esillä Messilässä

Messilässä järjestetty laskettelusuksien suuri testipäivä tarjosi harvinaista herkkua – kokeiltavana oli reilusti yli sata paria kauden uutuussuksia yhteensä kahdeksalta eri valmistajalta.

Lauantaina 16.1. 2016 vallinnut aurinkoinen pakkassää ja Messilän ruuhkattomat rinteet tarjosivat erinomaiset puitteet uusien suksimallien kokeiluun. Lumipallo tutustui tilaisuudessa erityisesti rinteiden ulkopuolelle tarkoitettuihin suksimalleihin eri valmistajilta. Yhteenveto kokeilluista tuotteista luettavissa alla.

Black Crows Corvus Freebird

Chamonixista ponnistava Black Crows tarjoaa vanhemmalle laskijapolvelle takuuvarmaan paluun menneisyyteen ja aikahypyn 1980-90 luvun vaihteeseen, jolloin laskuvaatteita ja -välineitä koristivat hetken aikaa muun muassa räväkät neonkuosit ja pastellisävyt.

Pinkki Corvus Freebird on provosoiva ja huomiota herättävä suksi, joka ei jätä ketään kylmäksi – väri jakaa lähinnä miesten mielipiteitä, mutta suksia kokeilleet yleensä kehuvat kilvan sen erinomaisuutta. Valmistajan mukaan Corvus Freebird on täydellinen valinta kovavauhtiseen vapaalaskuun. Iso ja leveä suksi on mittasuhteitaan kevyempi ja ketterämpi ja toimii hyvin myös rinteessä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Mitat: 183 cm, leveys 139-109-122 mm, kääntösäde 21 m
Huomiot: Vakaa, luotettava ja kestää hyvin vauhtia

Völk V-Werks BMT 94 Flat

Saksalaisen Völkin V-Werks on ulkoisesti lähes täydellinen vastakohta Black Crowille – tummanpuhuva suksi, jonka kiinnostavuus paljastuu tarkemmin vasta ”pinnan alta”. Hiilikuidulla vahvistettu ja kevennetty suksi loistaa erityisesti rinteiden ulkopuolella liikuttaessa.

Testattu 176 senttiä pitkä versio on keskeltä 94 milliä leveä. Suksi tuntuu pieneltä, jota korostaa sen alhainen paino, yksittäinen suksi painaa ilman sidettä noin puolitoista kiloa. Keveyden tuntua lisää testisuksissa olleet kevyet Marker Kingpin ski touring –siteet. Selkeästi takamaastoihin tarkoitettu kokonaisuus loistaa erityisesti omin voimin ylämäkeen liikuttaessa. Rinnekokeilussa yllätys oli erittäin positiivinen, suksi kestää vauhtia ja keveydestään huolimatta toimii hyvin myös kovemmalla alustalla.

Mitat: Pituus 176, leveys 122-94-112 mm, kääntösäde 23,4 m
Huomiot: Erittäin kevyt, 186-senttinen versio olisi ollut toimivampi omille mitoille

Salomon Q-115

Salomonin freeride touring –kategorian Q-115 on suksi vapaalaskuun, jonka ”suuruutta” korostavat asennettuina olleet jykevät Salomon Guardian –siteet. Sukset ovat leveät ja tukevat sekä tehty erityisesti puuterilaskujen metsästykseen hoidettujen rinteiden ulkopuolella.

Muihin kokeiltuihin suksiin verrattuna Salomonit tuntuivat ensi alkuun erityisesti isoilta. Leveät sukset vaikuttavat jalkaan laittamisen jälkeen tavalliseen rinnelaskuun kömpelöiltä, mutta suksen kärkien suuntaaminen alamäkeen yllättää jälleen positiivisesti – rockerilla varustettu suksi on odotettua huomattavasti ketterämpi. Iso ja painava suksi on vakaa ja kestää hyvin vauhtia myös kovemmassa rinteessä.

Mitat: Pituus 188 cm, leveys 139-115-131 mm, kääntösäde 21 m
Huomiot: Läskisuksi isoihin puuterimäkiin

Blizzard Zero G 108

Hiilikuitu ja Kingpin-siteet paljastavat Blizzardin Zero G 108 –suksien tehdyn takamaastojen koskemattomile lumille. Reilun kokoinen suksi painaa ällistyttävän vähän, vaaka heilahtaa 1,6 kiloon ilman sidettä. Siteenkin kanssa paino jää noin 2,3 kiloon.

Köykäisestä painostaan huolimatta Blizzard on kuin kotonaan kovavauhtisessa laskussa. Pitkä kääntösäde ja suuntavakaa rakenne johdattavat kuin huomaamatta laskijan nostamaan vauhtia. Kokeilluista suksista tämä houkutti eniten kovavauhtiseen tykittämiseen, jossa muut laskijat tuntuivat olevan lähinnä selkä edellä vastaan tulevia pujottelukeppejä.

Mitat: Pituus 185 cm, leveys 136-108-122 mm, kääntösäde 27 m
Huomiot: Pois alta, täältä tullaan

Atomic Vantage 100

Atomic markkinoi all mountain –kategorian tämän kauden Vantage-mallisarjaa adjektiiveilla kevyempi ja vahvempi. Hiilikuitua ja titaniumia syönyt rakenne tiputtaa painoa ja vahvistaa suksea. Vantage soveltuu valmistajansa mukaan niin kovaan rinteeseen kuin pehmeälle lumelle.

Vantage 100 on mallisarjan levein miesten suksi. Leveyttä riittää offareille asti, mutta suksi loistaa myös rinteessä. Kokeillusta suksista tämä oli perinteisin rinneiloitteluun ja tiukkaan carvailuun houkuttava tuttavuus. Riittävästi käskyttämällä alle kahdenkymmenen metrin kääntösäteiset sukset toivat mukavan hapokkaan tuntuman reisiin varsin nopeasti.

Mitat: Pituus 180 cm, leveys 138-100-125 mm, kääntösäde 18 m
Huomiot: Leikkisä, mukava vauhdikkaaseen rinnecarvailuun

Elan Spectrum 105 Alu

Vapaalaskusuksien kategoriaan kuuluvat myös Elanit malliltaan Spectrum 105 Alu. Erikoisiksi Elanit tekevät suksien ”toispuoliset” jalkavuudet – ulkopuolella on rockeria, kun taas sisäkantit ovat perinteisellä leikkauksella.

Toimiakseen oikein suksiin on merkattu, kumpi kuuluu oikeaan ja kumpi vasempaan jalkaan. Vaikka pääkäyttöalue on rinteiden ulkopuolella, niin osoittautuvat lapiolta vaikuttavat sukset monipuolisiksi myös rinteessä. Lyhyen kokeilun perusteella jäi vaikutelma, että Elanit voisivat olla varsin toimivat yleissukset. Nimensä mukaisesti suksi on keskeltä 105 milliä leveä ja rakenteessa hyödynnetään alumiinia.

Mitat: Pituus 187 cm, leveys 142-105-120 mm, kääntösäde 20,3 m
Huomiot: Monipuolinen, ulkonäköään kivempi

Loppusanat

Scandinavian Outdoor Storen järjestämä tapahtuma keräsi hyvin osallistujia ja saatu palaute oli erittäin positiivista – vastaavan mittakaavan ja usean merkin testimahdollisuutta ei ole ollut useaan vuoteen Suomessa. Mikäli lähikeskuksessa pistää silmään vastaavan tyylinen tapahtuma, on osallistuminen ehdottoman suositeltavaa.

Jo 3 – 5 laskua per suksimalli paljasti, että parin viime vuoden aikana suksiteollisuus on mennyt huimasti eteenpäin. Kaikilta valmistajilta löytyy hyviä malleja ja kokeilemalla selviää, mistä erityisesti itse tykkää. Koska laskeminen on paljolti fiilislaji, niin pelkkien numeeristen arvojen pohjalta ei välttämättä löydä sitä henkilökohtaisesti parasta ja toimivinta suksiparia.

Näin valitset taitotasoosi sopivat lasketteluvälineet
> Testaa ennen ostoa 

Teksti ja kuvat: Antti Hurskainen


Avainsanat:
, , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Laskettelusukset – Kauden suksivalikoima esillä Messilässä
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,50/5 - 4 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.