Hiihtokeskukset, Kohteet, Lumimatkat

8 kokemusta Grimentzissä

Sveitsin Valaisin laaksosta löytyy suomalaisille melko tuntematon hiihtokeskusviisikko. Tutustuminen kannattaa, ja alue on Sveitsin suurkohteita edullisempi.

Laskupuuhiin pääsee Geneven lentokentältä vuokra-autolla reilussa parissa tunnissa, ja junalla lähes yhtä nopeasti Zürichista tai Milanosta. Kylään nouseva jylhä serpentiinitie tekee ensimmäisen vaikutuksen.

1. Ota hienot offarit haltuun

Val d’Anniviersin maasto ei ole täynnä hissejä tai rinteitä, eli vapaalaskijalle jää tilaa temmeltää. Aloittelijoille on merkitty turvallisempia freeride zoneja, joita pääsee laskemaan lähes suoraan hisseiltä hisseille. Lumivyörykoulutusalueella voi harjoitella kätevästi piipparin käyttöä. Grimentzin alueen offareista huhutaan jo laajalti, joten helpoimmin saavutettavissa olevat siivut viedään muutamassa päivässä lumisateen jälkeen.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kun lähimmät paikat alkavat olla laskettu, kannattaa siirtyä isommille reiteille Roc d’Orzivalin takamaastoon sekä koluta laskumahdollisuudet Zinalin yläosista Lac d’Moiry-padon suuntaan ja viereltä. Saint-Luc -hiihtoalueen Bella Tola -huipulta voi laskea upean reitin vuoren taakse Oberems-kylän suuntaan. Rinteiden ulkopuolella voi liikkua muuten vapaasti, mutta rinnekarttaan merkityillä vihreillä alueilla pitää laskea häiritsemättä paikallista faunaa: peuroja, vuorikauriita ja kettuja.

2. Laske 5 eri keskuksen alueella

Yhteislippu innostaa koluamaan kaikki viisi eri luonteista hiihtoaluetta. Alueista kaksi on hissiyhteydessä toisiinsa, joten toisistaan irrallisia hiihtokeskuksia jää kolme. Niiden välillä voi liikkua ilmaisella skibussilla. Grimentzin ja Zinalin välillä pääsee siirtymään näyttävästi 2014 valmistuneella 125-paikkaisella kabiinihissillä, mutta molempiin alueisiin kannattaa varata oma päivä. Myös toisiinsa hisseillä kytketyillä St-Luc ja Chandolin -alueilla nautiskelet rinteiden lisäksi esteettömästä auringonpaisteesta. Vercorin on pienin ja tarjoaa helpointa laskemista.

Ruuhkattomalla alueella voi joutua jonottamaan korkeintaan joulun ja uudenvuoden sekä hiihtolomien pääsesonkina tai huippuviikonloppuina. Pääosan ajasta rinteissä on erittäin rauhallista, eikä laskiessa tarvitse pelätä samalla tavalla yhteentörmäyksiä kuin ruuhkaisemmissa megakeskuksissa. Hiihtokausi jatkuu joulukuusta pitkälle huhtikuuhun asti. St-Lucin rinnetärppinä on jättipitkä punainen hengästyttäjä Piste du Prillet ja Grimentzin loppumattomalta tuntuva musta Piste du Lona.

3. Koe täyden kuun fondue vuorilla

Kun täysi kuu valaisee vuoria, pääsee Grimentzissä kokeilemaan ikimuistoisemman illallisen. Gondoliin noustaan puoli seitsämältä illalla. Juustofonduet syödään Bendollan maisemiltaan upeassa rinneravintolassa, ja alas lasketaan yhdessä täyden kuun loisteessa ja lyhtyjen valaisemaa rinnettä.

Monet jäävät jatkamaan juhlintaa ala-aseman lähellä sijaitsevaan kylän suurempaan juhlabaarin. Väki on lähinnä paikallisia ja tunnelma hilpeä. Tapahtumat ovat usein täyteen buukattuja, joten varaa paikkasi ajoissa. Jos et ole paikalla oikeaan aikaan, voit lohduttautua kylän parhailla racleteilla Hotel de Moiryssa. Ne valmistetaan perinteisellä puulämmitteisellä tavalla. Tai valita Restaurant de L’Etable du Maraisin kehutun juustofonduen.

4. Tee historiakierros kylässä

Grimentzin parhaita puolia on kylän ja tunnelman autenttisuus. Pittoreskin alppikylän kapeiden katujen ympärillä on ikivanhoja, koristeellisia puutaloja. Koko 400 vakituisen asukkaan keskusta on rakennettu 1500 metrin korkeudelle rinteeseen, jonka poikki kävelykadut risteilevät. Savu tuoksuu, ja aika on pysähtynyt. Turismi kylässä alkoi vasta 70-luvulla hiihtokeskuksen rakentamisen myötä.

Kaupungin vanhin osa on rakentunut kirkon ympäristöön. Onneksi uudempikin rakennuskanta noudattelee samaa rakennustyyliä, vaikka vanhimpien talojen koristeellisuuden tasolle eivät ylläkään. Joulun aikaan kylässä järjestetään kokemisen arvoiset joulumarkkinat. Turistitoimistolta saa myös opastuksen kyläkierrokselle, mutta valitettavasti vain ranskaksi.

5. Nauti after skillä Zinalin oma olut

Vieraile Zinalin naapurikylässä ja nauti oma paikallinen pienpanimo-olut. Zinaliin pääsee Grimentzistä rinteitä pitkin, ja hissien aukioloajan ulkopuolelle venynyt paluu onnistuu postibussin kyydissä. Zinal ei ole hassumpi vaihtoehto majapaikaksi, vaikkei sen rakennuskanta ja maisemat aivan Grimentzin poikkeukselliseen viehättävyystasoon ylläkään.

Panimo sijaitsee Besso-hotellissa, mutta kolmen mielikuvituksellisesti tuotetun oluen makuun pääsee myös läheisessä Bar e Vox -afterski-kuppilassa, jonka tyylikkäästi toteutettuna sisustusteemana on vuoripelastukset. Näyttelymäiseen rekvisiittaan on nautinnollisinta tutustua laadukkaan paikallisen käsityöläisoluen kanssa.

6. Maistele Sveitsin parhaan viinialueen tuotteita

Valaisin viinit eivät ole Suomessa kovin tunnettuja, mutta monet ovat niin hyviä että niihin kannattaa tutustua vaikka ei paikan päällä olisikaan. Petite Arvine on kansainvälisestikin nimekäs valkoviini, jonka rypälelajike kasvaa vain Valaisin laaksossa. Maussa voi huomata raparperia ja eksoottisia hedelmiä.

Fendant on alueen valkoviineistä suosittu arkipäiväisempään käyttöön. Punaviineistä maininnan arvoinen on runsaan mausteikas Gamay Vieille Sélection – Jacques & Lucie Clavien.> Glacier wine on sherrymäinen jäätikköviini, joka kypsyy 10-15 vuotta, mutta tynnyreitä ei koskaan tyhjennetä täysin, jolloin vanhimmat pisarat ovat jopa 125-vuotiaita.

7. Kulje planeettapolkua yksinäiseen vuorihotelliin

St-Luc -hiihtoalueelle noustaan laaksosta ensin serpentiinitietä kiskohissille. Vaunun yläasemalta alkavalle planeettapolulle voi lähteä kävellen, lumikengillä, läskipyörällä tai vaellussuksilla. Yhteen suuntaan matkaa kyrtyy 6,5 kilometriä hienoissa maisemissa.

Polun lähtöpisteessä sijaitsee observartorio, ja matkalle on sijoitettu planeetat etäisyys- ja mittasuhteessa. Polkua pitkin kuljetaan siis minikokoon skaalatun aurinkokuntamme läpi. Helppo reitti vie 3 – 4 tuntia edestakaisin. Kääntöpisteessä Pluto-planeetan kohdalla sijaitsee aurinkoiselle harjanteelle eristäytynyt Hotel Weishorn. 80-luvulla valmistunut rakennus tarjoaa myös majoitusta ja erinomaista fondueta 2337 metrissä.

8. Majoitu maisemahuoneistoon

Suurin osa Grimentzin majoitusvaihtoehdoista on jyrkällä rinteellä sijaitsevia 2-4 kerroksia perinteisiä alppityylisiä huoneistomajoituksia. Parvekemaisemilta voi odotttaa paljon. Alarinteen puolella näkyy etualalla vanhaa alppikylää ja laakson vastapuolen vuorilla siintää St. Lucin hiihtoalue.

Grimentzin suurin hotelli on Alpina, joka ei sekään ole massiivinen. Majoitustoiminta koostuu etenkin sveitsiläisten omistamista lomahuoneistoista, joita vuokrataan eteenpäin kun itse ei olla paikalla. Monet Grimentzin hotelleistakin sijaitsevat alkuperäisissä alppitaloissa, joten ne ovat pieniä ja lähinnä 2-3 tähden mukavuustasoa. Majoituksen hintataso on hieman edullisempi kuin Sveitsin keskuksissa keskimäärin.

Teksti ja kuvat: Simo Vunneli


Avainsanat:
, , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
8 kokemusta Grimentzissä
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,43/5 - 7 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.