Hiihtokeskukset, Persoonat, SHKY

SHKY:n Harri Lindfors – vinkit Suomen hiihtokeskuksiin

Kysyimme hiihtolomien lähestyessä vinkkejä kotimaan hiihtokeskuksiin alan todelliselta asiantuntijalta.

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtajan mukaan edellytykset laskuharrastukselle ovat erinomaiset läpi Suomen.

Huimaa kehitystä kymmenessä vuodessa

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtajana viime syksynä aloittanut Harri Lindfors on pitkän linjan suksimies.

Muun muassa Skimbaajan päätoimittajana aiemmin toiminut Harri on viihtynyt mäessä koko ikänsä. Lapsuuden kotirinne oli Taivarina tunnettu Laajalahden hyppyrimäen alastulorinne Espoossa. Aikuisiällä tutuksi ovat tulleet monet kohteet ympäri maailmaa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

SHKY:n uutena vetäjänä Harri on päässyt tutustumaan kotimaan keskuksiin nyt uudesta näkövinkkelistä. Tutuksi talven aikana ovat tulleet esimerkiksi Saariselkä, Levi ja Ylläs venäläisten bloggaajien seurassa. Tutustumiset kentällä ovat avanneet Harrin silmiä aivan uudella tavalla kotimaan hiihtokeskusten mahdollisuuksiin.

– Kotimaan keskukset ovat menneet hurjasti eteenpäin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Rinteet ovat kunnossa ja kaikille löytyy sopivaa laskettavaa. Tuotteistus on kehittynyt selvästi. Alalla työskentelee hyviä tyyppejä, joiden asenne ja palvelukulttuuri ovat erinomaisella tasolla. Kokonaisuutena alalla näkökulma on kääntynyt laskettelusta ja lumilautailusta enemmän matkailuun ja kokonaisvaltaisiin elämyksiin, kertoo Harri havainnoistaan.

Valttina saavutettavuus, valaistut rinteet ja monipuolisuus

Viime talvien vaihtelevista säistä huolimatta kotimaan keskuksissa on edelleen erinomaiset edellytykset laskuharrastukselle. Vaikka kaupungeissa ei olisi lunta, laskemaan pääsee yleensä varsin lähellä.

– Toimivan lumetusjärjestelmän myötä lähes kaikissa Suomen keskuksissa päästään nopeasti mäkeen pakkasten myötä. Nykyteknologia mahdollistaa tehokkaan ja nopean lumetuksen ja runsaan keinolumen myötä kausi jatkuu pitkälle kevääseen.

Kansainvälisesti edellytykset laskemiseen ovat Suomessa ainutlaatuiset – uniikin maamme kaikkia erikoisuuksia ei ehkä harrastajana itse hoksaa.

– Rinteiden saavutettavuus on Suomessa erinomainen. Toinen maamme erikoisuus on hyvin valaistut rinteet, jolloin pimeän aika pystytään hyödyntämään mukavan talviliikunnan merkeissä. Lisäksi keskuksissamme pystyy harrastamaan monipuolisesti kaikkia laskulajeja haluamallaan tavalla, sanoo Harri.

Ulkomaalaiset vieraat ovat kertoneet Harrille myös omia ajatuksiaan Suomen hiihtokeskuksista. Hiihtokeskusten toimivuus ja turvallisuus ovat erinomaisella tasolla. Alalla työskentelee kielitaitoisia, kekseliäitä ja palvelualttiita ihmisiä. Ja Suomen ainutlaatuinen luonto, kaamos ja aito pohjoisen talvimiljöö ovat ulkomaalaisille vieraille aina jotain todella unohtumatonta.

Harrastusmahdollisuudet hyvät läpi Suomen

Tiedusteltaessa Harrin omia kotimaan suosikkeja, tulee selkeästi jäsennelty vastaus kuin apteekin hyllyltä.

– Henkilökohtaisesti esiin nostaisin erityisesti lähi- ja kaupunkikeskukset. Erimerkiksi pääkaupunkiseudulla alle tunnissa on helposti saavutettavissa seitsemän keskusta, itseäni lähellä ovat esimerkiksi Grani, Swinghill, SerenaPeuramaa, Vihti ja Talma. Samoin monien muiden kaupunkien läheltä löytyy laskettavaa nopeasti, jolloin iltamäkeen on helppo mennä. Lähikeskuksia on hyvä ajatella myös urheilupaikkoina, näissä on nimittäin helppo saada hyvä treeni maisemista ja luonnosta nauttien 1-2 tunnissa, vinkkaa Harri.

Lähimäestä on moneksi – Harri kesyttämässä kumpareita Espoon Swinghillissä.

Monipuolisten ja lähiliikuntaan erinomaisesti sopivien kaupunkikeskusten lisäksi Harrin sydäntä lähellä ovat myös muut Suomen keskukset.

– Toinen itselle tärkeä ulottuvuus on Suomen monet hieman isommat hiihtokeskukset, jotka soveltuvat esimerkiksi meillä koko perheen yhteiseen viikonlopun viettoon. Tällaisia hyviä viikonloppukeskuksia ovat etelän suunnasta liikkuvan näkökulmasta esimerkiksi SappeeHimos ja Tahko. Ja viimeisenä nostaisin esiin Lapin upeat tunturikeskukset, niiden luonto ja tunnelma on todella hieno ja mielekästä laskettavaa sekä helposti saavutettavaa offaria löytyy ongelmitta, jatkaa Harri.

Talvi on asenne- ja pukeutumiskysymys

Viime aikoina suomalaisten lempipuheenaiheeksi noussut vaihteleva sää ei Harrin mukaan ole este mukavaan talviharrastamiseen ulkona. Vinkkinsä talvesta nauttimiseen hän tiivistää oheisesti.

– Asenne ratkaisee. Ulos on helpompi mennä, kun tekee päätöksen mäkeen lähdöstä ja muistelee, kuinka kivaa siellä yleensä on. Nämä kantaa jo pitkälle. Toisena vinkkinä kannattaa pukeutua kunnolla säältä suojaaviin vaatteisiin, toimivat kamat saa kyllä nykyisin järkihinnalla. Ja viimeisenä vinkkinä olen huomannut, että kannattaa satsata laskulaseihin, joilla näkee vaihtelevassa säässä.

Näillä vinkeillä Harrin mukaan mäessä on yleensä kivaa ja laskemisesta voi nauttia myös huonommallakin säässä. Ja lisää nautintoa laskemiseen saa pienellä vaivalla.

– Suosittelen suuntaamaan talvikauteen ja mäkeen hiihtokoulun kautta, pienet oivallukset omassa laskemisessa avaa yleensä täysin uuden maailman harrastuksen hienouteen. Esimerkiksi hiihtoloman alla yhdessä tai kahdessa päivässä on mahdollista saada hurja parannus ja oppiminen omaan laskemiseen osaavan ihmisen opastuksessa. Ja lisää oppia saa esimerkiksi menemällä ratalaskukokeiluihin tai freestyleharkkoihin ja uusien välineiden kokeilulla. Samoin, jos lähimäki tuntuu tylsältä, kokeile jotain uutta, kuten kumpareita, reilejä tai telluja, päättää Harri neuvonsa.

Teksti ja kuvat: Antti Hurskainen


Avainsanat:
, , ,
Arvostele artikkeli:
SHKY:n Harri Lindfors – vinkit Suomen hiihtokeskuksiin
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (3,57/5 - 7 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.