Hiihtokeskukset, Kohteet, Lapset, Lumimatkat

Perheen kanssa Ruotsin lumille – helppous voi yllättää!

Perhelomaa suunniteltaessa etäisyydet nousevat helposti kynnyskysymykseksi. Naapurimaamme Ruotsin hiihtokeskukset ovat kuitenkin yllättävän lähellä.

Länsinaapuristamme löytyy suuria hiihtoalueita, joiden rinnetarjonta painottuu helpohkoon ja aloittelijaystävälliseen laskuun. Kun tähän lisätään monipuoliset palvelut, ovat puitteet perhelomalle mitä oivallisimmat.

Auto laivaan ja olet jo kivenheiton päässä

Karttaa vilkaistessa Ruotsin keskukset eivät ehkä näytä olevan sen lähempänä kuin Suomen Lappikaan. Se voi hämätä, sillä Ruotsin puolelle pääsee näppärästi vaikka yölaivalla, jonka jälkeen monet isot keskukset ovat vain viitisen tunnin ajomatkan päässä.

Helsingin lisäksi Tukholmaan pääsee laivalla helposti Turusta. Näiden reittien lisäksi ei myöskään sovi unohtaa Vaasa-Uumaja –reittiä, jota kannattaa hyödyntää erityisesti Ruotsin pohjoisosiin suunnattaessa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Isoja keskuksia kohtuullisen matkan päässä

Ruotsissa pääsee mukaviin rinnepituuksiin jo Etelä-Suomen korkeuksilla. Noin viiden-kuuden tunnin päässä Tukholmasta sijaitsevalla Sälenin alueella on yhteensä kuusi hiihtokeskusta. Näistä neljä kuuluu saman lipun takana toimivaan varsinaiseen Sälenin hiihtoalueeseen, joka on hissien ja rinteiden määrällä mitattuna Ruotsin suurin.

Tämän lisäksi alueella on erilliset Kläppenin ja Stötenin keskukset. Nämä kaikki keskukset sijaitsevat maksimissaan alle tunnin ajomatkan päässä toisistaan, joten valinnanpaljoutta on kiitettävästi pienellä alueella. Lisäksi kuutisen tunnin päässä Tukholmasta sijaitsee vielä Ruotsin kolmanneksi suurin hiihtoalue Vemdalen, joka myöskin tarjoaa perheystävälliset puitteet.

Ruotsin ja koko Skandinavian suurin hiihtoalue Åre on Tukholmasta noin seitsemän ja puolen tunnin ajomatkan päässä. Matkan varrelle jää muitakin vaihtoehtoja, kuten Hassela ja Järvsö noin reitin puolivälissä.

Mikäli kotipaikka Suomessa on vähän etelää ylempänä tai pohjoisen erämaat muutoin kiinnostavat, voi Ruotsin Lappi olla aivan yhtä potentiaalinen vaihtoehto kuin Suomenkin. Kun Vaasasta menee laivalla Uumajaan, on esimerkiksi Pohjois-Ruotsin suurin hiihtoalue Hemavan-Tärnaby enää alle viiden tunnin ajomatkan päässä.

Huikeiden maisemien Hemavan-Tärnaby sopii experttien ohella erinomaisesti myös perheille ja aloittelijoille. Pääosin rauhallisen Hemavanin rinteistä iso osa on leppoisan loivaa.

Aloittamisesta tehty helppoa

Useat edellämainituista keskuksista ovat aloittelijaystävällisyyden lisäksi myös tunnelmaltaan melko hiljaisia ja perheiden on helppo viihtyä ilman isompia häiriötekijöitä. Reissun pääpaino voi olla ulkoilussa ja yhdessäolossa.

Monissa Ruotsin keskuksissa lastenmaihin ja lasten leikkipaikkoihin on panostettu huomattavan paljon. Kun lastenrinteissä on saatu lasku sujumaan jollain tapaa, on tarjolla usein kilometreittäin helppoa ja loivaa laskua. Tällöin laskuharrastukseen saa mukavan alun eikä treenatessa tarvitse alituiseen seistä hissijonoissa.

Kläppenissä ja monissa muissa keskuksissa lapset voi tutustuttaa parkkien maailmaan aivan kädestä pitäen.

Aivan kuten usein Suomessakin, myös Ruotsissa usein alle kuusivuotiaat kypäräpäät laskevat vanhemman seurassa ilmaiseksi. Perheet on otettu huomioon myös myös laskujen välissä ja niiden aikana. Rinteissä on monesti taukopaikkoja tulisijoineen, joten laskeminen on helppo rytmittää sopivan leppoisaksi.

Oheistoiminta paikoin runsasta

Perheloman hiihtokeskuksessa ei tarvitse välttämättä painottua pelkkään lasketteluun tai lumilautailuun. Usein oheistoimintaa on tarjolla kevyestä kylpylähemmottelusta keilailuun ja moniin muihin sisäaktiviteetteihin. Mikäli vain osa perheestä haluaa rinteeseen, löytyy esimerkiksi Stötenistä tilat, jossa muulla perheellä aika kuluu vaikka pöytätennistä, salibandyä tai muita pelejä pelaillen.

Tyypillisiä talvisia oheisaktiviteetteja ovat huskyajelut, moottorikelkkasafarit ja pilkkiminen.

Moottorikelkkasafarit ovat monissa paikoissa suosituimpien aktiviteettien joukossa.

Teksti: Sami Nurmi
Kuvat:  Sami Nurmi, Joonas Halla


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Perheen kanssa Ruotsin lumille – helppous voi yllättää!
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,25/5 - 4 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.