Laskettelu, Lumimatkat, Varusteet

Välinevinkit alppilomalle – sopivien suksien ja monojen valinta

Onko suuntana Alppien pitkät ja aurinkoiset rinteet? Hyödynnä asiantuntijan välinevinkit, joilla saat enemmän irti laskulomastasi.

Amer Sportsilla työskentelevä Mikko Santtila vastaa Atomicin ja Salomonin alppivälineiden kotimaan myynnistä. Hyödynsimme hänen asiantuntemustaan ja selvitimme, millaisin välinein ja vinkein laskureissulle kannattaa suunnata.

Valitse Alpeille monipuolinen suksi

Mikon mukaan alppilomalle suuntaavan laskijan kannattaa pakata mukaansa ominaisuuksiltaan mahdollisimman monipuolinen suksipari. Ykkösvalinta ei ole tällöin esimerkiksi Etelä-Suomen lyhyissä rinteissä toimivaksi havaittu lyhytkääntösäteinen pujottelusuksi. Puhtaiden rinnesuksien lisäksi sopivia suksia löytyy usein valmistajien all mountain –kategoriasta.

– Alpeille tai muihin isompiin mäkiin suuntautuville laskureissuille suosittelisin mukaan pidempää suksea kuin kotimaassa laskettaessa. Leveyttäkin suksella olisi hyvä olla hieman enemmän eli esimerkiksi yli 80 milliä, kertoo Mikko.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Hieman pidempi ja leveämpi suksi soveltuu paremmin Alppien pidempiin rinteisiin, kestää hyvin vauhtia ja on kuitenkin riittävän näppärä monipuoliseen rinnekäyttöön. Yleisesti muualla Euroopassa laskijat ostavat tällä hetkellä pidempikäännöksisiä suksia kuin suomalaiset harrastajat.

Alppireissulle kannattaa valita monipuolinen suksi – sää- ja lumiolosuhteet vaihtelevat päivän aikana.

– Nykyaikainen suksi on monikäyttöinen pitkin päivää eteen tulevissa rinneolosuhteissa. Alpeillahan monesti rinteet ovat aamuisin kovia, kun taas päivän mittaan aurinko ensin pehmentää pintaa ja iltaa kohden rinne taas kovettuu. Hyvä yleissuksi toimii ongelmitta aamujen jäiselläkin alustalla eikä sitä myöskään haittaa iltapäivän myötä ilmestyvät kumpareet ja töyssyt. Toimiva yleissuksi on myös nautinnollinen laskettava, kun leveämpi kanta auttaa tarvittaessa myös luisukäännöksissä. Ja rockerin ansiosta keskileveä suksi toimii kiitettävästi myös uudella lumella, listaa Mikko monikäyttöisen suksen hyviä puolia.

Hanki ennen reissua hyvin istuvat monot

Ennen suksikaupoille suuntaamista Mikko neuvoo kuitenkin pysähtymään hetkeksi ja suuntaamaan katse ja ajatukset omiin jalkoihin. Mukava ja onnistunut laskureissu syntyy nimittäin ensisijaisesti oikeanlaisista monoista.

– Hyvä mono on oikeankokoinen, mukava ja istuu hyvin omaan jalkaan. Monon ei tulisi painaa tai aiheuttaa kipua laskupäivän aikana, vaan solkien kiristämisen jälkeen oikea tunne on tasainen puristus koko jalan alueella, neuvoo Mikko.

Yleinen virhe monokaupoilla on vääränkokoisen ja lähes aina, liian suuren monon hankkiminen. Liian isossa monossa jalka pääsee kääntyilemään turhaan eikä laskijan liikkeet ja voima siten välity parhaalla mahdollisella tavalla sukseen.

Nautinnollinen laskureissu lähtee hyvin istuvista ja oikean kokoisista monoista.

Asiantunteva myyjä osaa auttaa sopivan kokoisen ja muutenkin omaan jalkaan sopivan monon valinnassa.

– Erityisesti monoja hankittaessa on hyvä turvautua asiantuntijan apuun. Hyvä vinkki uusien monojen hankkimisen jälkeen on laskea niillä päivä tai kaksi lähimäessä, jolloin kyllä paljastuu onko tarvetta lisämuokkaukselle. Uudet monot on erittäin helppo saada omiin jalkoihin istuviksi lämpömuokkauksella. Ja nämä toimet on järkevää tehdä hyvissä ajoin ennen alppireissua, jolloin lomalla voi sitten keskittyä täysipainoisesti tärkeimpään eli laskuista nauttimiseen ilman puristavia monoja, jatkaa Mikko.

Välineet kehittyvät vauhdilla

Mikon mukaan välineet ovat kehittyneet huimasti viimeisen kahden vuoden aikana. Yleisesti tällä hetkellä monoissa korostuvat mukavuus ja keveys. Myös sukset ovat selkeästi keventyneet viime vuosina ja sama trendi korostuu myös jatkossa.

– Välineet ovat kehittyneet ja parantuneet uusien materiaalien ja valmistusteknologian kehittymisen myötä. Esimerkiksi monoissa istuvuus on parantunut parissa vuodessa huomattavasti ja tarvittaessa muokkaus onnistuu jo muutamassa minuutissa niiden hankkimisen yhteydessä. Laskuvälineiden keveneminen helpottaa suuresti myös matkustamista ja liikkumista itse kohteessa, antaa Mikko muutaman esimerkin mukavuutta lisäävistä ominaisuuksista.

Nykyaikaiset laskuvälineet ovat keveitä, mukavia ja monikäyttöisiä.

Mutta millaisilla välineillä myös itse aktiivisesti rinteessä viihtyvä Mikko laskee?

– Omaan jalkaan istuu hyvin kapealestinen mono. Alppireissulle mukaan pakkaan omien monojen lisäksi keskileveät rinnesukset, yleensä reissuilla pärjää varsin hyvin yksillä monikäyttöisillä suksilla. Jos suunnitelmissa on myös rinteiden ulkopuolella laskemista, niin mukaan lähtee silloin selkeästi leveämmät offarisukset, paljastaa Mikko.

Kotimaan rinteisiin Mikko valitsee puolestaan toisenlaiset sukset.

– Kun lähden Etelä-Suomessa pojan kanssa mäkeen, niin valintani on lyhyellä leikkauksella varustetut kapeammat puikkarityyliset sukset. Näillä myös lähimäessä on koettavissa mukavaa liikkumisen iloa, kun laskee aktiivisesti muutamankin tunnin.

Lisätietoa aiheesta:
Näin valitset taitotasoosi sopivat laskuvälineet
Kauden suksivalikoima esillä Messilässä
Uutuussukset kokeilussa – Atomic Vantage X ja Salomon QST

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Amer Sports / Atomic Austria


Avainsanat:
, , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Välinevinkit alppilomalle – sopivien suksien ja monojen valinta
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,80/5 - 5 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.