Hiihtokeskukset, Kohteet, Ruoka ja juoma

Suksia, ruokaa ja hyvää mieltä – Hiihtomatka Etelä-Koreaan

Korean niemimaa ei ole Euroopassa kovinkaan tunnettu hiihtokohteena. Tilanne muuttunee parin vuoden kuluttua, kun Pyeongchang isännöi talviolympialaisia.

Pelkästään numeroiden valossa Korea ei houkuttele, sillä keskusten rinnevalikoima on aika vähäinen ja korkeuserot suurimmillaan Åren luokkaa.

Finnairilla on suora lento Souliin ja 2017 valmistuva nopea junayhteys vie lentokentältä rinteille alle kahdessa tunnissa. Modernit hiihtokeskukset hyvine oheispalveluineen muuttavat hiihtomatkamatematiikkaa jo jonkin verran. Tarjolla oleva eksotiikka kääntääkin sitten harkintaviisarin vihreän puolelle.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Erikoiset aukioloajat

Perillä Pyeongchangissa on 10 erilaista keskusta, jotka on rakennettu parin viimeisen vuosikymmenen aikana. Etelä-Koreassa lasketaan aamusta yöhön tai aamuyöhön, keskuksesta riippuen. Muutaman tunnin aukiolon jälkeen rinteet laitetaan kiinni lounas- ja päivällisaikoihin kunnostusta varten. Noin parin tunnin tauon jälkeen rinteet taas avataan laskijoille. Paikallisille laskijoille rinteiden kunto on tärkeä asia. Hississä juttelin paikallisen laskijan kanssa ja hän kauhisteli rinteen huonoa kuntoa. Minulle se näytti lähinnä pieniltä kasaumilta irtolunta siellä täällä.

Suurimmat korkeuserot ovat keskuksissa noin kilometrin luokkaa ja kyläkorkeudet ovat puolen kilometrin molemmin puolin. Suurimmissa keskuksissa rinteitä on noin 30 ja pienimmissä vain muutamia. Korkeuseroja tai rinteiden määriä ei ilmoiteta preussilaisella perusteellisuudella, jonka takia epämääräiset ilmaisut.

Ainakin vierailun aikana helmikuun puolivälissä lämpötila pysyi pakkasen puolella koko ajan, mikä auttoi rinteiden hyvässä kunnossa pysymistä. Tyynenmeren läheisyys tekee alueesta tuuliherkän, mutta rinteitä on moneen ilmansuuntaan, joten ainakin osin siltä pääsee myös suojaan. Hissit pyörivät silmämääräisesti semmoisillakin tuulilla, että Suomen Tukes olisi päästänyt kieltävän kiekaisun.

Hymy huulilla

Korealaiset hallitsevat välineensä noin pääsääntöisesti. Lumilautailu on prosentuaalisesti huomattavasti suositumpaa, kuin Härmässä. Ilmapiiri on kanssalaskijoita kunnioittava, eikä kärttyisiä ilmeitä mäessä tai hissijonoissa näy.

Racing on in! Eri maiden alppihiihtojoukkueiden takkeja on myyty hyvin, kuten Suomessa vuosituhannen Kallen ja Tanjan menestyksen tuoman buumin aikana. Suosituimmat maat olivat Norja, Sveitsi ja Ruotsi. Yksi toissavuoden Suomen edustusasukin rinteessä näkyi. Paikallinen hiihtotyyli on hitusen eurooppalaisesta poikkeava, sillä käsiä pidetään huomattavan leveällä ja kantteihin nojataan huomattavan rohkeasti. Laskijamäärästä vain pieni vähemmistö kävi nauttimassa hyvin hoidetuista ja asiallisen oloisista parkeista. Takamaastolaskemista ei käytännössä ole tarjolla, rinteiden viereiset metsät ovat ryteikköisiä ja potentiaaliset paikat offaripiipahduksille ovat huolellisesti aidatut.

Suksituristille on Koreassa tarjolla myös monenlaista oheistekemistä. Kunnostustaukojen aikana voi syödä käsittämättömän moninaisista ruokavaihtoehdoista, monen ruokalajin kattauksista kiehtoviin näppiruokiin. Pelisaleissa on tarjolla Linnanmäeltä tuttuja kolikkoautomaatteja, biljardia ja keilausta. After skitä ei eurooppalaisessa mielessä ole tarjolla, kun hiihtopäivä ei oikeastaan koskaan lopu. Ryhmällä ruokailu oluella ryyditettynä näytti olevan yleinen tapa päättää päivän laskut.

Kulttuurikortti kannattaa katsoa

Ruokakulttuurista pakollisia tuttavuuksia on Korealainen Barbeque sekä kansallisruoka Kimchi. Kimchiä on saatavilla 200 erilaista, joten maisteltavaa riittää. Kimchi on maitohapatettua voimakkaasti maustettua kiinankaalia, jota aiemmin valmistettiin kylmässä maakuopissa saviruukuissa kypsyttäen. Nyt keittiöissä on oma jääkaappinsa Kimchin valmistamista varten.

Koreoiden rajalle järjestetään turistimatkoja. Pohjois-Korean rajalla käy vuosittain noin 3 000 000 ihmistä. Siellä aistii jakaantuneen valtion välisen jännitteen ja 1950-luvulla käydyn Korean sodan tuomat edelleen avoimet arvet.

Temppelivierailuja järjestetään muutamasta tunnista aina loppuelämän mittaisiin pysähdyksiin. Vierailun tarkoitus on avata buddhalaisuuteen liittyviä perinteitä sekä tehdä niihin liittyviä harjoituksia. Erinomainen piipahdus omaan sielunmaisemaan, myös lyhyimmällä vierailulla.

Olympialaiset ovella

Etelä-Korean itärannikolla sijaitseva Pyonchenang isännöi talviolympialaisia 2018. Luvassa on järkevänkokoiset kisat, jonka suorituspaikoista suurin osa on jo valmiina tai valmistumassa aikataulussaan. Ensimmäiset testikisat uusilla suorituspaikoilla on jo käyty ja kilpailijoiden palaute kisapaikoista on ollut enimmäkseen hyvin ylistävää. Ainoastaan syöksylaskurinnettä osa pitää vähän helppona.

Olympialaisten myötä maa saa huomiota, joka lisää turismia. Etelä-Korea on huomionsa ansainnut, se on kokonaisvaltaisesti mielenkiintoinen maa, myös suksituristille.

> Lisätietoa Etelä-Koreasta: visitkorea.or.kr

Teksti ja kuvat: Jussi Ovaskainen


Avainsanat:
, , , , ,
Arvostele artikkeli:
Suksia, ruokaa ja hyvää mieltä – Hiihtomatka Etelä-Koreaan
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 5 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.