Hiihtokeskukset, Kohteet, Laskettelu, Lumilautailu

Meiringen-Hasliberg – aurinkoinen perhekeskus keskellä Sveitsiä

Alpeilta löytyy monia mukavia ja mielenkiintoisia pienemmän mittakaavan hiihtokeskuksia. Yksi tällainen on Meiringen-Hasliberg.

Meiringen-Hasliberg ei soita nimenä suomalaisille laskijoille juurikaan kelloja. Pienehkön keskuksen 60 rinnekilometriä tarjoavat kuitenkin yllättävän mukavaa laskettavaa.

Paikallisten suosima perhekeskus

Jungfraun alueella sijaitseva pienehkö Meiringen-Hasliberg on profiloitunut erityisesti perhekeskukseksi.

Helposti savutettava sijainti keskellä Sveitsiä tekeekin siitä suositun viikonloppukohteen paikallisten keskuudessa. Ajoaika esimerkiksi Baselista, (99 min) Zürichistä (77 min), Bernistä (66 min) ja Luzernista (44 min) on erittäin kohtuullinen ja selittää siten osaltaan paikan suosiota.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Keskuksen suosiosta sveitsiläisten keskuudessa kertoo myös paikallista hiihtokoulua edustava Angelique Feuz, joka on lupautunut oppaaksi rinnealueen tutustumiskierrokselle.

– Keskeisen sijainnin takia Meiringen-Hasliberg on suosittu keskus viikonloppuisin ja loma-aikaan. Kauempaa tuleville lomailijoille neuvoisin välttämään kokonaan helmikuuta, sillä tällöin sveitsiläisten omalla lomasesongilla on yleensä ruuhkaa, taustoittaa Feuz.

Laskettelukeskuksen suosiolle on hyvän sijainnin lisäksi toki myös muita syitä. Kompakti rinnealue pitää sisällään muun muassa Sveitsin mukavimpiin kuuluvan lastenmaan, kaiken ikäisten leikkimieliseen kisailuun soveltuvan skicross-radan, FIS-tasoisen alppihiihdon treenikeskuksen sekä myös vauhdikkaaseen laskemiseen soveltuvat rinteet. Isoin osa keskuksen rinteistä on nimittäin mukavan vauhdikkaita punaisia.

Pitkä kausi joulukuulta pääsiäiseen

Rinnekausi kestää Meringen-Haslibergissä normaalisti joulukuulta pääsiäiselle saakka. Rinteet sijaitsevat pääosin 1 100 – 2 400 metrin korkeudessa. Seutu on lumivarmaa, mutta vähälumisina ja lämpiminä talvina on hyvä huomioida alueen ilmansuunnat.

– Keskuksessa kaikki rinteet avautuvat aurinkoon ja tästä on sekä hyviä että huonoja puolia. Normaalilumisena talvena on mukava laskea aurinkoisilla rinteillä, mutta vähälumisina kausina sesonki saattaa päättyä vähän lyhyeen, jatkaa Feuz.

Jos haluaa nauttia keskuksen aurinkoisista rinteistä ilman suurempaa ruuhkaa, niin tällöin vierailu kannattaa ajoittaa erityisesti tammi- tai maaliskuulle.

– Tammikuu on erinomainen kuukausi täällä erityisesti rinnelaskuun. Maaliskuussa rinteiden lisäksi on puolestaan mukava kierrellä myös takamaastoja, sillä Meiringen-Haslibergistä löytyy myös helposti saavutettavaa offaria.

Mukavia rinteitä ja mahtavia maisemia

Tammikuun lopulle ajoittuneella vierailulla oli helppo todentaa Meiringen-Haslibergin ominaispiirteet. Viikonlopun vuoksi Meiringenin kylästä rinnealueelle vievä kabiini oli täyteen pakattu aurinkoisesta kelistä nauttimaan saapuneita laskijoita. Iso osa heistä oli lapsiperheitä.

Ensialkuun ruuhkaiselta vaikuttanut keskus muuttui sitä mukavammaksi, mitä ylemmäs matkaa jatkoi. Muutama hissin vaihto ja suunta kohti puurajan yläpuolella olevaa Mägisalpia toi näköpiiriin ruuhkattomat  ja vauhdikkaalta vaikuttavat aurinkorinteet.

– Hiihtokoulu, lastenmaa, talvivaellusreitit ja mukavat ravintolat selittävät, miksi pääosa keskuksen vieraista viihtyvät rinnealueen keskipisteenä toimivan Bidmin läheisyydessä. Parhaat rinteet löytyvät mielestäni kuitenkin korkeammalta. Puurajan yläpuolella rinteet ovat lähes pelkästään punaisia tai mustia.

Matka jatkui kohti 2 250 metrin korkeudessa olevaa Alpen Towerin näköalaravintolaa. Ylhäällä avautuvat pysäyttävät maisemat – vuorenhuippuja, laaksonpohjia ja kimaltelevia alppijärviä kaikkialla silmän kantamattomiin.

– Jonkun tiedon mukaan täällä on mahdollista hyvällä säällä nähdä jopa 400 vuorenhuippua. Alueella on erittäin paljon myös vesistöjä, jotka luovat mukavaa kontrastia sekä kesällä että talvella, kertoo Feuz ihaillessamme Brienzersee-järven suuntaan avautuvaa maisemaa.

Poikkeuksellisen lämpimästä ja vähälumisesta alkutalvesta huolimatta keskuksen rinteet ovat kivassa kunnosssa. Auringon vaikutus on kuitenkin selvästi havaittavissa muutamissa kohdissa, joissa lumi on sulanut ja paljastanut näkyviin vähän ruskeaa maata.

Hupia lyhyeen vierailuun tuo myös mahdollisuus pistäytyä rinteiden ulkoupuolella.

– Offarit ovat todella helposti saavutettavissa suoraan hisseiltä, maasto on rinteiden ulkopuolella myös helpompaa kuin monissa muissa Jungfraun alueen keskuksissa. Huonollakin kelillä täältä löytyy yleensä mukavaa lunta. Eläinten takia ihan kaikkialla ei ole tosin soveliasta laskea, jatkaa Feuz tietoiskuaan alueen mahdollisuuksista.

Meiringen ja lähiseudun muut mahdollisuudet

Paikallisoppaan asiantuntemuksella on helppo löytää alueen parhaat rinteet. Suosikiksi nousevat Planplattenin musta Nordkapp-rinne sekä Hochsträssin leveät punaiset rinteet. Iso osa alueen rinteistä luottaa edelleen luonnonlumeen, mutta lumetusta on kehitetty erityisesti uuden alppihiihdon treenikeskuksen myötä.

Varsinainen Meiringen-Haslibergin –rinnealue ei ole koolla pilattu, mutta laskettavaa riittää hyvin esimerkiksi pitkän viikonlopun ajaksi. Keskeisen sijainnin vuoksi lisää laskumahdollisuuksia löytyy helposti läheltä.

– Olen itse kotoisin naapurilaakson Mürrenistä. Meiringen-Hasliberg tarjoaa helpompaa laskettavaa kuin mitä on sillä suunnalla. Laskemisen lisäksi alue on erittäin kiva kesävierailukohde. Vuorilta löytyy todella kivoja vaellus- ja maastopyöräilyreittejä. Lisäksi alueen monet järvet, joet ja vesiputoukset sopivat aktiiviseen harrastamiseen ja vierailuun itsessään.

Alempaa laaksosta löytyvä Meiringenin kylä on tunnettu paitsi marengin kotipaikkana myös mielenkiintoinen vierailukohde. Erityisen kiinnostava se on salapoliisiromaanien ystäville.

Sherlock Holmesin luojana tunnettu Sir Arthur Conan Doyle ihastui aikoinaan alueeseen siinä määrin, että sijoitti maailmankuulun sankarihahmon viimeiset seikkailut Meiringeniin. Kylän läheisyydessä olevat mahtavat Reichenbachin putoukset saivat toimivat kulissina Sherlockin viimeisille hetkille. Kylästä löytyy nykyisin Sherlockin muistoa kunnioittava museo, hotelli ja pubi. Vierailemisen arvoisia kaikki jo itsessään.

 > Lue lisää Meiringenistä ja Sherlock Holmesista
> Tutustu tarkemmin Meiringen-Haslibergin hiihtokeskukseen

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Jungfrau Region Tourismus


Avainsanat:
, , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Meiringen-Hasliberg – aurinkoinen perhekeskus keskellä Sveitsiä
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,50/5 - 6 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.