Lappi, Ski touring, Vapaalasku

Lumivappu Lapissa – randoreissu tunturiin

Suuntana Ylläs ja sen lähitunturit! Tavoitteena viettää rauhallinen vappu takamaastoja kierrellen. Kuinka reissu onnistui?

Suksi vappuun

Hiihtokuume. Se ei ollut talttunut, vaikka huhtikuu oli jo pitkällä. Kuumeen taltuttamiseen päädyin VR:n sivuille tarkastelemaan autojunien hintoja. Ne olivat merkittävästi halvempia kuin hiihtolomakaudella. Myös majoitus löytyi Ylläkseltä helposti ja kohtuullisella korvauksella. Hiihtotoveri löytyi myös helposti matkaan.

Autojunaan lastautuminen on helppoa. Vähän kuin autotalliin ajaisi. Modernit makuuvaunut ovat siistejä ja sängyt leveämmät kuin vanhoissa sinisissä vaunuissa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Junan lähdettyä siemaisimme pari olutta ja kävimme nukkumaan. Aamulla Rovaniemi näytti keväiseltä ja herätti pienen epäluulon lumen riittävyydestä. Toki ennakkoselvityksen perusteella lunta piti oleman vähintäänkin riittävästi.

Aamu kahdeksalta pääsimme ajamaan Ylläkselle, jossa aurinko toivotti vapun viettäjät tervetulleiksi. Päätimme käydä Kesängillä sekä Kellostapulissa.

Hiki virtasi +10 asteen lämmössä, mutta hymy ei hyytynyt. Hiihtäjän oli hyvä olla tunturissa! Oli, vaikka useassa paikassa lumi petti alta ja suksi upposi polvea myöten toistuvasti.

Neljän tunnin randoilu siirsi mielen pääkaupunkiseudun elämästä tunturielämään. Jotenkin mieli ei ymmärtänyt, että vuorokausi sitten oli Helsingin ruuhkissa ihmettelemässä, miksi liikenne ei vedä. Oli oiva päätös lähteä Lappiin. Josko sitten tarkastaisi Pallaksen lumileikkikentät?

Varustesäätöä

Pallas tervehti pilvettömällä taivaalla innokkaita randoilijoita. Kaikki tuntui täydelliseltä siihen asti, kunnes tajusin jättäneeni nousukarvat mökille. Kamat autoon ja takaisin Ylläkselle.

Vaihdoimme kohteeksi Aakenuksen, jossa en ollut aiemmin käynyt. Pyhäjärven laavulta pääsi hyvin latupohjaa pitkin törmän juurelle ja vaellusreittiä hyödyntäen huipulle. Aakenus kannatti kokea. Tuulettomassa säässä huipulla nautimme lounaan ja ihailimme käsittämättömän hienoja maisemia. Oltiin vaan ihan hiljaa ja nautittiin. Erilainen vappu, mutta pirun hieno semmoinen!

Lue myös reissun toinen osa: Vappuna tunturiin – suuntana Pallas ja Levi

Teksti ja kuvat: Jussi Ovaskainen


Avainsanat:
, , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Lumivappu Lapissa – randoreissu tunturiin
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,44/5 - 9 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

  • sibotn600 sanoo:

    Mieleenpainuva juttu.

    Vastaa

  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.