Kesälajit, Muut aktiviteetit, Yleinen

Lumilautailua veden päällä? Flyboarding onnistuu myös Suomessa

Oletko törmännyt rannalla kummalliseen viritelmään, joka lennättää kokeilijansa useiden metrien korkeuteen komean vesisuihkun sävyttämänä?

Flyboard on vesisuihkulauta, jonka avulla temppuilijat voivat kohota jopa 15 metrin korkeuteen vedenpinnan yläpuolelle.

Hurjalta näyttävä laji ei vaadi etukäteistaitoja

– Flyboard-laudalla on mahdollista lentää jopa 15 metrin korkeuteen ja sukeltaa usean metrin syvyyteen. Se on oikeastaan kuin lumilautailua veden päällä, luonnehtii Flyboard Helsingin perustaja Jyry Aukio.

Hurjalta näyttävä laji ei vaadi supermiehen taitoja tai kuntoa, vaan lajissa pärjää ihan normaalikuntoinen henkilö ilman etukäteistaitoja. Turvallisuudesta huolehtivat alan ammattilaiset. Turvaohjeiden ja neuvojen läpikäynnin jälkeen puetaan päälle kypärä, kelluntaliivit sekä tarvittaessa märkäpuku. Seuraavana vuorossa on hieman lumilautaa muistuttavan laudan kiinnitys letkulla vesijettiin ja siteillä jalkoihin.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Tämän jälkeen suunnataan veteen, jossa vesijetin tuottama vedenpaine ohjataan letkulla lautaan, jolloin se nostaa lautailijan ilmaan. Jetin turbiinilla säädellään vesisuihkun voimaa, eli sitä kuinka korkealle tai syvälle mennään. Lautailija itse ohjailee menoa jaloillaan ja vartalollaan.

– Onhan se huikea tunne, kun nousee vesipatsaan päälle korkealle vedenpinnasta. Hyvällä tasapainolla ja kehon hallinnalla pystyy laudalla lisäksi tekemään voltteja, sukelluksia ja kierteitä. Ensikertalainen ei pääse vielä samanlaisiin korkeuksiin kuin kokeneemmat harrastajat. Aluksi mennään lähellä pintaa parissa metrissä. Turvallisuudesta ei tingitä ja ammattilainen valvoo koko ajan lennätystä vesijetin selästä, Aukio kuvailee.

Flyboardingia Helsingin Hietsussa läpi kesän

Flyboardingin on kehittänyt ranskalainen vesijetteilijä Franky Zapata vuonna 2012 ja Suomessa lajia on harrastettu aktiivisesti vuodesta 2013 alkaen. Tänä kesänä Flyboard Helsinki järjestää lennätystä Hietarannan uimarannalla arki-iltaisin aina syyskuun loppuun asti.

– Näin itse ensin YouTube-videoita lajista. Sitten kun pääsin testaamaan lentämistä, niin innostuin lajista ensi puraisulla. Viime talven kypsyttelin ajatusta ja selvitin lupa-asioita, että voisiko tätä tuoda Hietsuun, mahdollisimman monen iloksi, Aukio kertoo yrityksensä synnystä.

Flyboard-lennätys sopii yli 15-vuotialle henkilöille. Yläpainorajaa ei ole. Kymmenen minuutin mittainen lennätys maksaa 50 euroa ja kahdenkymmenen minuutin lento 100 euroa.

> Tutustu tarkemmin lajiin Flyboard Helsingin sivuilla

Lähde ja kuvat: Flyboard Helsinki


Avainsanat:
, , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Lumilautailua veden päällä? Flyboarding onnistuu myös Suomessa
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,00/5 - 1 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.