varustaudu alppireissuun
Asusteet, Lumimatkat, Varusteet

Valmistaudu ja varustaudu alppireissuun

Hiihtoreissu Alpeille ei vaadi sen kummempia varusteita kuin missä tahansa laskiessa. Jos vertaa helmikuista Lappia ja Alppeja, jotain eroavaisuuksia kuitenkin löytyy.

Lappiin voi lähteä laskemaan kohtuullisen vähilläkin hiihtopäivillä, mutta Alpeilla se saattaa kostautua. Pari ensimmäistä päivää yleensä menee hiihtokiimassa, mutta kuten muidenkin viettien yliannostuksessa, saattaa kroppa sen jälkeen potea krapulaa. Korkea ilmanala yhdistettynä pitkiin rinteisiin, vievät kehon hapoille, eikä laskeminen kolmantena-neljäntenä päivänä maistu parin ensimmäisen päivän malliin. Tähän kun yhdistää pitkät afterit ja illalliset paketti on valmis, väsy iskee.

Lomalla ollaan, joten miksi ei voisi pitää välipäivää? Hissilippuja myydään esim. 4/6 päivälle, joten välipäivän voi ajoittaa sään tai tuntemuksien mukana sopivalle päivälle. Ole armollinen itsellesi. Tärkeintä on, että nautit laskemisesta.

varustaudu alppireissuun sukset

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Sukset monipuolisiin olosuhteisiin

Alppien rinneolosuhteet vaihtelevat hyvin yleisesti aamun rapsakasta rinteestä iltapäivän loskakumpareisiin. Mikäli ei ole selkeää näkemystä omasta mielitietystä suksiparista, kannattaa valita all mountain -kategorian sukset hiihtokavereiksi. Hiihtokavereina ne ovat kuin Skoda autoissa. Varma valinta, toimii joka paikassa, muttei ole erityisen hyvä missään.

Pakkasen todennäköisyys vähäinen

Alpeilla aurinko lämmittää myös talvella ja myös pilvien lävitse. Todella harvoin lämpötila laskee alle -10 asteeseen. Tuuli saattaa olla rajuakin, mutta kerrospukeutumisella siitä selviää. Paksuimpia pakkastumppuja tai alusasuja ei alpeilla todennäköisesti tarvita. Aurinkorasvaa puolestaan tarvitaan aina. Alpeilla aurinko rakastaa kärväyttää kalpean skandi-ihon pilvimassankin lävitse.

Käteistä taskuun

Vaikka Keski-Euroopassa yleisesti pankki- ja luottokortit toimivat, rinneravintoloissa voi olla toinen käytäntö. Pienimmissä kuppiloissa pelaa pääsääntöisesti vain käteinen. Monessa paikassa on myös pieni vessamaksu (20-50 sent), jonka keräämistä varten eriöiden edustalla on omat kolikkokipot.

Hotelleissa ei monoilla lompsutella

Hotelleissa ja motelleissa on suksille ja monoille varustehuoneet, joissa myös monot vaihdetaan pehmeämpipohjaisiin kenkiin. Siksi Alppireissulle kannattaa pakata mukaan jonkinlaiset tossut hotellikäytävien kulkua varten. Mikäli monojen kanssa käytävillä kävelee saa vähintään keskiraskaan nalkutuksen osakseen ja pahimmassa tapauksessa muutaman kympin sakon.

varustaudu alppireissuun kelimuutokset

Kelimuutokset nopeita, unelmakeli voi yllättää

Vuorilla säävaihtelut voivat olla nopeita. Aamu-utu vaihtuu auringoksi ja iltapäivällä raivoisaksi tuuleksi. Kylästä ylös noustessa muutos voi yllättää, kun kylän aamu-usva vaihtuu huippujen aurinkoon. Siksi on syytä pitää mukana laskulaseihin vaihtolinssejä sekä kalsalta suojaavaa kevytuntuvaa tai fleeceä. Aurinkolasejakin saattaa after-terassilla tarvita

Keli voi myös yllättää iloisesti. Mikäli lumiturvavälineitä (piippari, lapio ja sondi) on käytettävissä, ne kannattaa pakata matkaan. Tietysti edellytyksellä, että on myös tietoutta, miten laitteita käytetään. Vaikka ajatuksissa offarit eivät innosta, puuterikiima saattaa tarttua. Silloin on hyvä, jos turvavarusteet ovat matkassa. Niitä saa toki vuokrattuakin, mutta vuokraamoon mennessä kaverit ovat ennättäneet nauttia jo parhaat puuterisiivut ja piirtäneet omat kuviot neitseelliseen lumivaippaan.

Tutustu Lumipallon valmismatkatarjontaan Alpeille

Teksti ja kuvat: Jussi Ovaskainen


Avainsanat:
, , , , ,
Arvostele artikkeli:
Valmistaudu ja varustaudu alppireissuun varustaudu alppireissuun
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,80/5 - 5 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.