Kohteet, Ski touring, Vapaalasku, Yleinen

Norjan parhaat topptur-kohteet

Lumipallo selvitti, minne omin voimin liikkuvan laskijan kannattaa suunnata Norjassa.

Paikallisen asiantuntijan mukaan monipuolisimmat mahdollisuudet löytyvät Etelä-Norjasta.

Vuonoja, korkeita vuoria ja metsälaskua

Norjan suosituimman laskulehden Fri Flytin päätoimittaja Erlend Sande on mies paikallaan raottamaan naapurimaamme salaisuuksia. Vuonna 1998 perustetun vapaalaskuun ja ski touringiin tai norjalaisittain ”toppturiin” keskittyvän lehden kipparina toimiva innokas suksimies omaa erinomaisen käsityksen Norjan laskumahdollisuuksista.

– Suomalaisille laskijoille erityisen tutun Tromssan, Tamokin ja Lyngenin alueen lisäksi Norjasta löytyy myös useita muita mahtavia laskukohteita. Laajemmin maamme mahdollisuuksista kiinnostuneilla suosittelen suuntaamaan katseet kartalla pohjoisesta hieman etelämmäksi, kertoo Erlend.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Korkealle suoraan merestä kohoavat Lyngenin alpit tarjoavat maailmanluokan laskumaastoa.
Kuva: Svein Petter Aagård / www.visitnorway.com 

Norjalaisen ”hieman etelämmäksi” tarkoittaa Suomen mittakaavassa noin Tampereen ja Porin korkeutta.

– Pohjoiseen verrattuna etelästä löytyy korkeampia vuoria ja siten suurempia korkeuserometrejä. Etelä tarjoaa myös enemmän metsälaskua, enemmän paikallista hiihtokulttuuria sekä enemmän hotelleja, majataloja ja muita majoitusmahdollisuuksia, summaa Erlend.

Sunnmøren alpit on tunnettu runsaasta lumesta ja Norjan komeimmista topptur-maisemista.
Kuva: Håvard Myklebust / www.visitnorway.com 

Erlendin mukaan Pohjois-Norja on erityisesti ulkomaalaisten suosiossa, kun taas etelässä törmää pääsääntöisesti vain norjalaisiin. Omat suosikkikohteensa Erlend listaa löytyvän Norjan länsirannikon vuonojen läheisyydestä.

– Länsirannikon kova kolmikko on Romsdal, Sunnmøre ja Sogn. Rommsdal on kuuluisa Trollveggenistä eli Euroopan korkeimmasta 1100 metrin pystysuorasta kallioseinämästä sekä kiipeilyhistoriasta. Sunnmøressä puolestaan on näistä komeimmat maisemat ja usein paljon lunta. Paras lumi löytyy taas mielesäni Sognista, samoin myös virkeä laskijayhteisö.

Norjan korkeimmat huiput löytyvät Jotunheimin alueelta.
Kuva: Johan Wildhagen / www.visitnorway.com

Hyvää lunta ja korkeita vuoria löytyy länsirannikon lisäksi myös sisämaan puolelta.

– Norjan ja samalla koko Pohjois-Euroopan korkeimmat vuoret löytyvät Jotunheimistä. Alueen länsireunalta löytyvä pieni Hurrungane yli 2000 metriin kohoavine jyrkkine ja haastavine vuorineen tarjoaa upeat puitteet ikimuistoisiin nousuihin ja laskuihin. Suosittelen aluetta eritysesti keväthiihtoon toukokuusssa, jatkaa Erlend.

Norjan topptur-klassikot

– Suositeltavina huippuina Norjasta nostaisin esiin kolme erityistä klassikkoa. Näistä ensimmäinen on juurikin Jotunheimin Hurrunganen alueelta löytyvä Store Ringstind. 2124 metriin kohoava huippu on monien mielestä yksi Norjan parhaista topptur-kohteista ja tarjoaa 1100 korkeuserometrin edestä loistavaa hiihtoa sekä aivan upeat maisemat, kertoo Erlend selvästi innostuen.

Toisena vierailun arvoisena klassikkona esiin nousee Lofootit. Valokuvauksillisista maisemistaan tunnetun saariryhmän elämyksellisin topptur-kohde on Erlendin mukaan itsestään selvä.

Lofootit täyttyvät kesällä turisteista, talvella riittää tilaa temmeltää suksilla.
Kuva: Kristin Folsland Olsen / www.visitnorway.com

– 1085 metrin korkuinen Geitgaljartinden Lofooteilla on todella ällistyttävä suoraan merestä kohoava vuori ja seudun paras huippu skinnailuun. Vaikka vuoret eivät ole pohjoisessa yhtä korkeita kuin etelässä tarjoavat ne silti mahdollisuudet upeisiin laskuelämyksiin, laskettavaa korkeuseroa Geitgaljartindeniltä kertyy yli kilometrin verran.

Norjan toppturien parhammistoon Erlend nostaa vielä yhden erityisen huipun.

1400-vertikaalimetrin Randers Topp on todellinen klassikko.
Kuva: Håvard Myklebust / www.visitnorway.com 

– 1414 metriin kohoava Randers Topp Sunnmøressa on todellinen klassikko. Suoraan Hjørundfjorden-vuonosta alkava upea nousu ja huipulta avautuva maisema on todella sykähdyttävä. Mahtava lasku takaisin alas vuonon rannalle kruunaa koko reissun, vakuuttaa Erlend.

Huomioi turvallisuus ja vaihteleva sää

Hiihtomaana tunnetussa Norjassa skinnailu ja yleisemmin vapaalasku ovat erittäin kovassa nosteessa. Ulkomaisten vierailijoiden lisäksi myös norjalaiset ovat kiinnostuneet viime vuosina hurjasti maansa mahtavista mahdollisuuksista.

– Ensimmäistä kertaa Norjaan tulevalle neuvoisin alueen tuntevan oppaan palkkaamista tai ainakin paikalliset olosuhteet tuntevien hiihtäjien kontaktoimista. Vaikka tietoa on nykyisin helposti saatavissa, ei se korvaa paikallistietämystä. Norjalaiset ovat yleensä avuliaita ja neuvovat mielellään muualta tulleita, kertoo Erlend.

Norjan vuorilla ja tuntureilla kaukana asutuksesta ja avusta liikuttaessa on hyvä muistaa huomioida myös turvallisuusnäkökohdat.

– Yleisesti ottaen Norjan takamaastot ovat sangen jyrkkiä ja siten alttiita myös lumivyöryille, kartat ja opaskirjat auttavat turvallisten vaihtoehtojen löytämisessä. Kannattaa myös hyödyntää paikallisia lumivyöryennusteita, esimerkiksi varsom.no-sivusto toimii tässä.

Vaihtelevista säistään tunnettuun Norjaan kannattaa Erlendin mukaan suunnata erityisesti keväällä.

Hyviä hiihtokeskuksia vapaalaskuun ja skinnailuun ovat mm. Oppdal, Hemsedal, Stranda ja Narvik.
Kuva: Nils-Erik Bjørholt / www.visitnorway.com

– Maaliskuussa olosuhteet voivat olla erinomaiset, mutta sää on ennusteista huolimatta yleensä arvaamaton. Sään puolesta turvallisin valinta on huhtikuu. Tällöin päivät ovat pitkiä ja usein keli on hyvä. Puuteriakin on yleensä löydettävissä menemällä riittävän korkealle. Toukokuussa puolestaan olosuhteet ovat parhaat yöpakkaisineen ja aurinkoisinen päivineen nautinnolliseen keväthiihtoon.

Tutustu tarkemmin Norjan hiihtokeskuksiin Lumipallossa
Norjan laskumahdollisuuksiin tutustuttaa Ski Touring in Norway -kirja

Teksti: Antti Hurskainen
Pääkuva: Fredrik Schenholm / Visitnorway.com
Muut kuvat: Svein Petter Aagård, Håvard Myklebust, Johan Wildhagen, Kristin Folsland Olsen, Håvard Myklebust, Nils-Erik Bjørholt / Visitnorway.com


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Norjan parhaat topptur-kohteet
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,67/5 - 3 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.