Hiihtokeskukset, Laskettelu, Yleinen

Salla tarjoaa luonnonrauhaa, paljon tekemistä ja aikaa läheisille – mielikuvakyselyn tulokset

Mitä Sallan hiihtokeskus merkitsee sinulle? Millainen paikka on Salla? Missä ollaan, kun ollaan In The Middle Of Snowhere? Tätä me kysyimme, ja te vastasitte. Vastauksissa nousivat esiin asiat, joita moni kaipaa arjessaan ja joita ei kaikista hiihtokeskuksista löydä. Asioita, joiden takia kannattaa matkustaa Sallaan saakka.

Rauhaa ja hiljaisuutta. Upeita maisemia ja lunta. Paljon lunta. Puhdasta lunta. Puuterilunta. Mainitsinko jo lumen?

Lumi oli yksi eniten mainituista asioista, kun kysyimme teidän mielikuvianne Sallasta. Eikä ihme, kun ottaa huomioon, millaisia eteläisemmän Suomen talvet ovat viime vuosina olleet. Jos kotona ikkunan takana näkyy tihkua ja räntää, ajatus vitivalkoisista hangista houkuttaa varmasti. Ja niitähän Sallasta löytyy!

Salla on keskellä koskematonta lunta. Hiihtokeskuksessa on jalan ja suksien jälkiä, mutta Sallan ympäristö on puhdasta ja koskematonta. Tällainen Helsingissä ikänsä asunut ja täällä syntynyt kaipaa puhdasta lunta, jota ei Helsingissä näe.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla
salla in the middle of snowhere joonas linkola talvi luonto

Sallan luonto puhuttelee. Kuva: Joonas Linkola

“Kun luonto puhuu” – Sallan maisemat ja tunnelma tekevät lähtemättömän vaikutuksen

Salla tunnetaan maisemistaan. Se näkyi myös kyselyssä: asteikolla 1–5 maisemat saivat keskimäärin huikeat 4,6 pistettä. Sallassa kiehtovat asiat, joita ei rahalla saa: Lapin jylhät maisemat ja erämaan rauha. Mieli rauhoittuu, kun lepuuttaa silmiään Sallan maisemissa.

Sallan tunnelma nettosi kyselyssä 4,2 pistettä. Sallan tunnelma on mielestänne lämmin, kodikas, ihmiskeskeinen ja satumainen. Sallassa on aitoa Lapin taikaa.

Kaunis talvisää ja erämaan luonto ylipäänsä olivat teille myös ykkösasioita. Mielikuvissanne Sallaa hellii päivisin kirkas talviaurinko, iltaisin taivaalla loimottavat revontulet tai vähintäänkin tuikkiva tähtitaivas. Ilma on tietenkin puhdasta ja raikasta. Kysymykseen “valitse tärkeimmät syyt tulla juuri Sallan hiihtokeskukseen” lähes puolet eli 47 prosenttia vastanneista valitsi koskemattoman erämaan.

Kuva: Jonne Vaahtera

Se tunne, kun pysähtyy katsomaan maisemia vaikkapa jossain Ruuhitunturilla. Kun luonto puhuu. On älyttömän kaunista ja rentouttavaa, sielu lepää.

Taianomainen luminen maisema, jonka hiljaisuuden rikkoo vain ajoittain puista maahan putoavan lumipaakun humahdus.

Ikimuistoinen kokemus oli kerran kun aurinkoisena aamuna menin heti hissin avauduttua tunturin laelle, rinne oli koskematon tampparin jäljiltä ja taivaalta satoi kultahippuja. Tuli ajatus, että olenko saapunut satumaahan. Pällistelin sanattomana ja ihmettelin, että voiko tämä olla totta, ne taivaalta tulevat hituset olivat todellakin auringon kultaamia. – – Salla on satumaa, joka yllättää paikallisenkin.

Kuva: Jonne Vaahtera

Monenlaista tekemistä + rauhallinen ympäristö = mahdollinen yhtälö

Kun arki on hektistä ja kiireistä, lomalta tahdotaan rauhaa. Rauhallisuus olikin vastaustenne perusteella ehdottomasti tärkein syy tulla Sallaan. Valtaosa eli 69 prosenttia mainitsi rauhallisuuden.

Salla on lumisen metsän ympäröimä paikka, jossa voi rauhoittua arjen hälinästä. Päivisin kaunista luontoa ja ulkoilua, pimeän saavuttua voi käpertyä viltin alle takkatulen ja kynttilöiden lämpimässä valossa.

Rauha keskellä lumista maisemaa ja hiljaisuutta. Korkeita hankia. Tähtitaivas. Luonnonrauha.

Sallan rauhallisuuden voi käsittää myös toisella tavalla. Laadukkaat lomanviettopaikat ovat usein muidenkin kävijöiden suosiossa, ja se saattaa tarkoittaa tungosta ja jonoja. Sallassa ruuhka loistaa poissaolollaan, mutta erilaisia aktiviteettejä on silti mukavasti tarjolla. 43 prosenttia teistä tulisi Sallaan ruuhkattomuuden takia. Talviurheilusta on mukavaa nauttia rauhassa. Toiseksi tärkeimmäksi syyksi tulla Sallaan te nostitte kylpylän ja muut aktiviteetit, joita äänesti 48 prosenttia vastanneista. Ja Sallassahan tekemistä riittää myös rinteiden ulkopuolella: fatbiket, kylpylä hoitoineen, keilahalli, poropuisto, lumikenkäily sekä moottorikelkka- ja huskysafarit tarjoavat ikimuistoisia elämyksiä kaikenikäisille.

Kuva: Kari Koskimaa

Retkeilyreitit ja laavut aina huippukunnossa. Rinteet hoidettu, ei jonoja.

Keväällä on ihanaa lasketella iltamäessä eturinnettä auringon laskun aikaan. Mieli rentoutuu, eikä ruuhkaa ole.

Hyvin luminen ja rauhallinen sekä kaunis paikka keskellä ei mitään. Mieleen tulee Lapin taika, joulumaa, koiravaljakko, revontulet ja moottorikelkkasafari sekä laskettelu. Kaikki ne asiat, joita haluaisin Lapissa nähdä ja tehdä. Tuntuu siltä, että In The Middle of Snowhere voisi olla juuri sellainen paikka, jossa näistä jokainen on mahdollista kokea.

Kuva: Jonne Vaahtera

Jos keskitytään pelkästään täydelliseen hiihtolomaan, niin siihenhän ei Sallassa tarvita muuta kuin yläkerran herralta aurinkoiset ilmat, kaikki muu on jo Sallassa huomioitu. On hyvät rinteet ja ladut, sekä ravintolapalvelut. Mikäli sattuisi huono sää, niin sitten Salla-halliin tai keilaamaan ja lopuksi kylpylään.

Täydellinen lautailuloma lumen ympäröimänä, mahtavien maisemien ja luonnon ympäröimänä. Syke taisi juuri ajatuksestakin laskea ja stressi lievittyä. Ei kaupungin tuntua, mutta sopivasti afterskitä ja sellainen laskettelukeskuksen rento meno. Luonto lähellä, voi myös tehdä muuta kuin lautailla, esim. kävellä tai kokeilla hiihtoa pitkästä aikaa. Tulee myös mieleen kiireetön olo, ei tarvitse kelloa katsoa, kun nauttii vaan elosta.

laskettelu laskettelurinne salla ski

Ruuhkat loistavat poissaolollaan. Kuva: Jonne Vaahtera

Sallassa on aikaa keskittyä läheisiin

Suurin osa teistä vastanneista, 47 prosenttia, tulisi Sallaan todennäköisimmin perheensä tai lastensa kanssa. Puolison kanssa tulisi 32 prosenttia ja ystävän tai kaveriporukan kanssa 20 prosenttia. Vain yksi prosentti tulisi todennäköisesti yksin. On siis selvää, että talvilomalla halutaan viettää rauhassa aikaa niiden kaikkein tärkeimpien ihmisten kanssa, koska arkena siihen ei välttämättä ole aikaa. Monessa vastauksessa nousi esiin haave häiriöttömästä lomasta, jolloin mikään ei estä keskittymästä perheen tai ystävien seuraan.

Salla on harmoninen paikka, jossain kaukana kaikesta arjen pöhinästä, siellä voi rentoutua ja viettää aikaa läheisten kanssa.

Takana 25 perhelomaa Sallassa. Lapset (4 kpl) oppineet Sallassa laskettelemaan ja nauttimaan talvesta. Poropuisto, huikeat mäet ja hiihtoladut ovat tarjonneet parasta meille.

Sallassa on mukavaa rauhoittua luonnon äärellä läheisten kanssa. Kuva: Joonas Linkola

Pitkä matka ei haittaa

Salla on kaukana Etelä-Suomen suurista kaupungeista. Vastauksissa oltiin kuitenkin sitä mieltä, että matka kannattaa ilman muuta taittaa, sillä Salla on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka.

Sitä paitsi: kun on riittävän kaukana kotoa, arkiset murheet ja kiireet unohtuvat aivan taatusti. Sallassa on helppo keskittyä tekemään mukavia juttuja yhdessä matkaseuran – oman perheen, puolison tai ystävien – kanssa.

Salla tarjoaa ihmiselle totaalisen irtioton arjesta ja normaalin elämän huolista. Lunta ja kaunista luontoa riittää silmän kantamattomiin saaden stressaantuneimmankin henkilön häkeltymään ja pysähtymään hetkeen. Parasta sielunhoitoa raikkaasta ulkoilmasta, vauhdista ja rentoutumisesta nauttiville.

Vaikka Sallaan on pitkä matka, paikka tarjoaa kaiken, mitä talvilomalainen tarvitsee. Sallassa on taatusti lunta. Moni teistä piti Middle of Snowhere -slogania paitsi osuvana ja kuvaavana, myös hauskana ja oivaltavana.

Sitaatit ovat otteita kyselyvastauksista.


Avainsanat:
, , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Salla tarjoaa luonnonrauhaa, paljon tekemistä ja aikaa läheisille – mielikuvakyselyn tulokset
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 2 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.