Kokemuksia Lumipallo-bloggaamisesta:

"Lumipallossa bloggaaminen on rento tapa tutustua muihin harrastajiin, jakaa ja saada hyödyllistä lajitietoa sekä tietenkin fiilistellä omia ja toisten laskupostauksia, -reissuja ja valokuvia. Rakenteilla oleva blogiyhteisömme sekä lajia rakastavat Lumipallon lukijat toivottavat sinut tervetulleeksi uutta laskumaailmaa luovaan bloggaajatiimiin!"

Tutustu Lumipallon bloggaajiin

Nauti bloggaamisen tuomista eduista

1  Testaa uutuustuotteita ja hiihtokeskuksia
2  Ansaitse lisätuloja bloggaamisella
3  Tapaa uusia harrastajia
4  Vaikuta laskumaailman kehitykseen

Luo kanssamme uutta laskumaailmaa

Kysymyksiä ja vastauksia Lumipallo-bloggaamisesta

1. Ennen blogin perustamista

Miksi aloittaisin bloggaamisen?

    Haluatko kirjoittaa omista laskureissuistasi, jakaa valokuvia, videoita tai lajitietoa, keskittyä snoukkamuotiin tai vaikkapa pitää lumiharrastusaiheista mielipidepalstaa? Mahdollisuuksia on luultavasti yhtä monia kuin blogejakin. Oma inspiraation lähde kannattaa selvittää ennen blogin perustamista, jotta blogisi sisältö palvelisi mahdollisimman hyvin tulevaa lukijakuntaasi.

    Bloggaajaksi ryhtymistä kannattaa ainakin harkita, mikäli vastaat ”kyllä” edes yhteen seuraavista kysymyksistä.

    • Onko sinulla sellaista tietoa lasketelusta, lumilautailusta, hiihtokeskuksista, välineistä, off-pisteistä tai mistä tahansa aiheesta näiden ympärillä, jota haluat jakaa suuremmalle yleisölle?
    • Haluatko tuoda esiin näkemyksiäsi alan ilmiöistä?
    • Seuraatko aktiivisesti laskumuotia ja välineiden kehittymistä?
    • Haluatko olla vaikuttamassa mihin suuntaan alamäkimaailma on kehittymässä?
    • Etsitkö paikkaa jakaa laskukuviasi tai laskuvideoitasi?
    • Haluatko tutustua toisiin harrastajiin?
    • Olisiko harrastuskuluja mukava saada pienennettyä?
    • Haluatko kehittyä harrastajasta puoliammattilaiseksi tai täysammattilaiseksi laskijaksi?

Mistä aiheista Lumipallossa voi ja kannattaa blogata?

    Blogille kannattaa valita ennen sen perustamista mahdollisimman selkeä teema ja aihealue. Toki päiväkirjamainenkin kirjoittaminen toimii, mutta mitä kapeampi aihealueesi on, sitä syvällisemmin pääset pureutumaan siihen, ja sitä paremmin blogisi todennäköisesti löytää juuri kyseisestä aiheesta kiinnostuneet lukijat.

    Lumipallon blogien pääaiheina toimivat kaikki lasketteluun, lumilautailuun, telemarkiin, alppihiihtoon, freestyleen, hiihtovaellukseen, hiihtokeskustyöskentelyyn, laskemisen valo- ja videokuvaukseen sekä laskuammattilaisuuteen ja elämäntyyliin liittyvät teemat.

    Vaikka blogisi pääaihepiiri liittyy lasketteluun/lumilautailuun, voit tietysti käsitellä luontevassa määrin täysin muitakin itseäsi kiinnostavia ja blogiisi sopivia asioita ja lajeja. Esimerkiksi silloin, kun laskupuuhiin ei pääse, on pelkästään luontevaa kirjoittaa siitä, mikä sinua kesäkaudella kiinnostaa. Yksittäisen blogipostauksen aiheena voivat tietysti olla vaikkapa päivän puheenaiheet tai kuulumiset.

    Toivomme, että bloggaajiksi liittyisi kaiken ikäisiä ja tyylisiä sekä mahdollisimman eri tavalla laskettelumaailmaa katsovia bloggaajia. Osalla blogin painopiste voi olla tekstisisällössä, kun taas toisella sisältö voi pohjautua pitkälti valokuviin ja/tai videoihin. Tyyli on vapaa, ihan kuten laskemisessakin!

Voinko siirtää vanhan blogini Lumipalloon?

    Ilman muuta! Pystymme myös siirtämään useimmista blogialustoista aiemmat sisältösi uuteen blogiversioosi siirtotyökalun avulla - Lumipallon tekninen tiimi auttaa sinua mielellään. Kun olet perustanut uuden blogisi, voit pyytää siirtoapua osoitteesta tekniikka@lumipallo.fi. Tee myös vanhaan blogiisi postaus, jossa kerrot uuden Lumipallo-blogisi osoitteen.

Maksaako Lumipallo-blogialustan
käyttäminen?

    Ei. Lumipallo on käyttäjilleen täysin ilmainen palvelu. Sponsoroiduille ammattilaislaskijoille blogi voidaan päivittää versioon, jossa sponsorit saavat erikoisnäkyvyyttä Lumipallon sivustolla bloggauksen ympärillä. Jos sinulla on lisänäkyvyyttä arvostava sponsori, kysy lisää: myynti@lumipallo.fi.

2. Blogin perustaminen

Miten avaan blogin?

    Blogin perustamislomake

    Ensimmäinen näkymä:
    1. Valitse Käyttäjänimi
    2. Anna sähköpostiosoitteesi
    3. Jos et ole vielä kirjautuneena Lumipallon käyttäjäksi, sinun pitää tunnistaa spämmirobotteja varten olevan CAPCHA -koodin sisällä näkyvä teksti ja kirjoittaa se alla näkyvään kenttään. Jos teksti on liian epäselvä, paina pientä vaihtoikonia kentän oikealla puolella.
    4. Valitse ”Haluan perustaa samalla blogin Lumipalloon” – luot samalla itsellesi sekä Lumipallo-käyttäjätunnuksen että Lumipallon blogi-sivuston

    Toinen näkymä:
    4. Anna blogisivustollesi lyhyt nimi (selaimen osoitekentässä näkyvä osa Lumipallo.fi/ jälkeen. Älä käytä ääkkösiä tai välilyntejä)
    5. Anna sivustolle otsikko (Näkyy blogissasi selaimen title-kentässä. Tässä voi olla blogisi koko nimi ja ääkkösiä ja/tai välejä)
    6. Valitse, haluatko Googlen löytävän blogisi (Kyllä, tottakai!)

    Kuittausnäkymä:
    7. Tarkista sähköpostisi –> klikkaa sähköpostiviestissä annettua linkkiä, jotta rekisteröit blogisi.

    Tilisi on nyt aktivoitu -näkymä
    8. Sait juuri sähköpostiisi samat käyttäjätunnustietosi. Seuraa sähköpostin kirjautumisohjeita. Niiden kautta pääset YLLÄPITOON.

Miten valitsen perusasetukset ja personoin blogini?

    Blogin perusasetukset:

    Ylläpidät blogisi tietoja ja syötät sisältöjä näkymän vasemmanpuoleisesta valikosta.

    Lumipallon blogin perusasetuksia pääset hallitsemaan "Bloggaajalle" -valikosta. Tästä näkymästä pääset muokkaamaan blogin perustietoja. Tästä valikosta voit myös lisätä blogisi blogikuvan, jota käytetään Lumipallon blogilistauksissa.

    Blogiasetuksissa voit valita onko blogisi julkinen vai ei. Vain julkiset blogit näkyvät Lumipallon blogilistauksissa. Piilotettu blogi ei näy listauksissa, mutta siihen pääsee suoralla linkillä. Kun luot blogin, on se oletusarvoisesti ensin piilotettu, jotta saat rauhassa valmistella sen julkaisukuntoon. Muista siirtää blogisi julkiseksi, jotta saat kirjoituksesi Lumipallon lukijoiden saataville!

    Bloggaajaksi -asetuksien lisäksi kannattaa Wordpressin asetuksista käydä läpi ainakin seuraavat kohdat:

    - ASETUKSET > Keskustelu > (käy läpi kommentointiasetukset) > ”Tallenna muutokset”
    - ULKOASU > Otsake > ”Valitse kuva” (vaihda blogillesi sitä kuvaava ja personoiva oletuspääkuva, kuvan koko 1000x288px) – muista klikata ”siirrä”-painiketta! > ”Tallenna muutokset”

    HUOM: Muista AINA tallentaa muutoksesi jokaisen sivunäkymän alalaidan ”Tallenna muutokset” -painikkeesta.

3. Blogin pitäminen

Miten lisään uuden postauksen?

    Valitse vasemmasta valikosta ARTIKKELIT > Lisää uusi artikkeli

    Täytä:

    • otsikko
    • postauksesi sisältö tekstieditointialueelle
    • postauksen pääkuva ”aseta artikkelikuva” -kohdasta (oikealla alhaalla) –> ”käytä artikkelikuvana” (artikkelikuvan kokosuositus 626x300px)
    • kuvia tekstin sekaan voit lisätä ”Lisää/siirrä media”-linkistä (editointi-ikkunan yläpuolella)
    • Avainsanat / kategoriat joihin artikkeli liittyy (oikealla) – jotta blogisi löytää käsittelemistäsi aiheista kiinnostuneet lukijat

    Muista tallentaa ja julkaista - Ja eikun postaamaan.

Miten kirjautuneena oleminen vaikuttaa?

    Rekisteröityneenä Lumipalloa selaillessasi saat kommentoitua käyttäjänimelläsi muita blogeja, artikkeleita ja keskustelupalstaa suoraan omalla käyttäjätunnuksellasi. Jos lisäät rekisteröityneenä ottamasi valokuvan tai linkität Kuvat ja videot -osioon minkä tahansa laskuaiheisen YouTube- tai Vimeo -videon, tulee se näkyviin myös blogisi vasemmassa palstassa sijaitsevassa kuvat ja videot -osiossa.

    Kirjautuneena ollessasi blogisi sisäinen näyttömäärälaskuri ei kirjaa omia käyntejäsi. Tämä ei kuitenkaan vaikuta varsinaiseen näyttömäärälaskuriin, joka on erillinen mittaustapa.

Kuinka usein kannattaa julkaista uusi postaus?

    Niin usein, kun sinulta irtoaa tarpeeksi kiinnostavaa sisältöä uuden postauksen luomiseen. Liian harva julkaisutahti ei yleensä yleensä houkuttele lukijoita palaamaan, vaan päinvastoin. Mitä tasaisempi julkaisuaikataulu sinulla on, sen paremmin lukijat oppivat odottamaan uutta sisältöä sinulle sopivalla aikavälillä.

    Optimaalinen julkaisuvauhti voi olla vaikkapa postaus per viikko. Bloggaajan kannattaa kuitenkin yrittää julkaista vähintään yksi julkaisu per kuukausi. Älä nosta julkaisurimaasi liian korkeaksi, jotta pysyisit helpommin itsellesi määrittelemässäsi sopivassa julkaisutahdissa.

Miten saan lisää lukijoita blogilleni?

    Sosiaalisessa mediassa piilee valtava voima: Kerro uudesta blogistasi Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa sekä erilaisilla keskustelupalstoilla, joissa jo olet aktiivisesti mukana. Blogiin kannattaa myös lisätä linkki RSS:ään, Blogilistalle ja/tai Bloglovin’iin.

    Jokaisen postauksen yhteyteen kannattaa miettiä sellaiset hakusanat, joilla kyseistä aihesta etsivä käyttäjä löytää blogiisi. Samoja hakutermejä kannattaa käyttää myös itse artikkelin sisällä, jotta hakukone ymmärtää, että sisältö käsittelee samaa asiaa kuin siihen liitetyt hakusanat. Otsikko on postauksen tärkein näkyvyystekijä, joten muista nimetä se huolella, mikäli haluat nousta hakutuloksissa eri hakukoneissa.

    Mitä enemmän postauksesi kerää tykkäyksiä, sitä paremmin tieto blogistasi leviää sosiaalisen median kautta uusien potentiaalisten lukijoiden silmiin.

    Toimitus nostaa kiinnostavia juttuja ja tekijöitä esiin Lumipallon Facebook-ryhmään ja uutiskirjeeseen. Suosituimmat postaukset nousevat lisäksi automaattisesti Blogit -etusivun listalla ylemmäs, jolloin ne saavat lisänäkyvyyttä.

Miten saan lisää kommentteja blogiini?

    Varsinkin alussa voi viedä kuukausia aikaa, jotta suurempi määrä lukijoita oppii seuraamaan blogiasi säännöllisesti ja että sen kävijämäärä kasvaa. Riittävän suuren lukijajoukon löydettyään ja blogisi tultua tutummaksi lukijoille, kommenttejakin alkaa tipahtelemaan enemmän.

    Kävijämäärän lisäksi hyvä ja lukijaa puhutteleva sekä mahdollisesti kysymyksillä haastava sisältö kerää paremmin kommentteja. Kun palkitset lukijan hyvällä sisällöllä ja aktivoit häntä sen jälkeen ottamaan kantaa aiheeseen, saat todennäköisesti kommenttejakin.

Voinko päästä tekemään myös toimituksellisia artikkeleita Lumipalloon?

    Jos saat idean Lumipallon artikkeliksi, ota yhteyttä osoitteeseen toimitus@lumipallo.fi. Kerro myös, jos haluat kirjoittaa itse kyseisen artikkelin. Toimituksemme saattaa myös ehdottaa bloggaajalle hänen erikoisalueeseensa sopivan artikkelin tuottamista. Tällöin artikkelin tuotantopalkkiot sovitaan tapauskohtaisesti etukäteen.

4. Blogiyhteisö ja kaupalliset yhteistyöt

Mitä toimintaa blogiyhteisöllä on?

    Lumipallon blogiyhteisölle järjestetään kauden aikana useampia tapahtumia, johin bloggaajat kutsutaan. Bloggaajille on luvassa veloituksettomia hiihtokeskustutustumisia, laskuelokuvailtoja, välinetestauksia ja pidempiäkin laskumatkoja. Tiedotamme tapahtumista ja yhteistyömahollisuuksista Lumipallon bloggaajien Facebook-ryhmässä. Ryhmän tarkoituksena on myös vastata bolggaajien kysymyksiin ja kerätä toiveita Lumipallon ja blogialustan kehitykseen. Liity mukaan lähettämällä Facebookiin rekisteröity sähköpostiosoitteesi Simo Vunnelille osoitteeseen simo@redland.fi. Lähetämme sen perusteella sinulle kutsun Facebookissa ryhmään liittymiseen."

Mitä tuloja voin saada Lumipallo-blogistani?

    Lumipallo-bloggaajan tulot koostuvat kolmesta osa-alueesta:

    1. Tuloa lukijoista - sivun katselut
    Tilitämme vuosittain 10 suosituimmalle bloggaajalle 50% kaikista blogiosiomme tuottamista mainostuloista. Blogiosion mainostulot laskemme jakamalla koko sivuston mainostuotot blogiosion sivunlatausten suhteessa muun sivuston sivunlatauksiin. Tulot kertyvät 1.5.2016 alkaen ja ensimmäinen tilitys tehdään 1.5.2017 jälkeen näyttökertojen mukaan. Vuoden aikana kertynyt tulo jaetaan tasan kymmenen eniten kyseisellä aikavälillä näyttökertoja keränneen bloggaajan kesken.

    2. Tuloa yhteistyökampanjoista - osallistumiset mainostajien bloggaaja-aktivointeihin

    Lumipallo järjestää yhteistyökumppaniensa kanssa eri tyyppisiä bloggaaja-aktivointeja. Niihin osallistuva bloggaaja saa kampanjasta etukäteen määriteltynä palkkiona joko välineistöä, varusteita tai vaatetusta testattavakseen tai omakseen, laskumatkoja, rahallista tuloa tai edellä mainittujen yhdistelmiä.

    3. Tuloa omista sponsorisopimuksista

    Bloggaajat voivat tehdä myös omia sponsori- ja yhteistyösopimuksia ja tarjota omassa blogissaan sponsorinäkyvyyttä tarkoitukseen sopivilla eettisen ohjeistomme mukaisilla tavoilla.

Miten ja milloin blogini tulot tilitetään
minulle?

    Sivunäytöistä ja kampanjaosallistumisista kertynyt summa tilitetään bloggaajalle automaattisesti kerran vuodessa 1.5. jälkeisellä viikolla.

    Verokortillla maksettaessa summasta vähennetään palkan sivukulut. Toiminimelliset ja yrittäjät voivat laskuttaa Lumipallo Oy:ltä ilmoitetun summan lisäten siihen arvonlisäveron, mikäli ovat arvonlisäverovelvollisia.

Minkälaisia yhteistyökampanjoita voin
odottaa tarjolle?

    Yhteistyökampanjat tulevat tarjolle koko bloggaajakunnallemme. Mahdolliset erikoistoiveet bloggaajia kohtaan ilmoitetaan ennakkoon. Mikäli ilmoittautuneita on enemmän kuin tarjolla olevia paikkoja, valitsevat blogiemäntä ja mainostaja kampanjaan sopivimmat bloggaajat.

    Tyypillisiä yhteistyökampanjoita ovat:

    • Väline-, varuste- ja laskuvaatetestaukset. Yhteistyökumppani toimittaa kampanjaan osallistuville bloggaajille tuotteet ja blogiemäntä kertoo tiedot mahdollisesta testitilaisuudesta, mikäli sellainen on järjestetty. Bloggaaja sitoutuu osallistuessaan kirjoittamaan testikokemuksistaan blogiinsa ennakkoon sovitussa laajuudessa. Mikäli kyseessä on tuotteen testaus ja raportointi ilman tuotepalkkiota, maksetaan bloggaajalle tyypillisesti rahallinen korvaus.
    • Hiihtokeskus-, majoitus- tai hiihtomatkatestit. Bloggaaja tai bloggaajat käyvät testaamassa yhteistyökumppanin hiihtokeskuksen tai hiihtomatkan ja raportoivat kokemuksistaan sovitussa laajuudessa blogiinsa. Palkkiona voi olla vain hissiliput, hissiliput ja matkat, pidemillä matkoilla myös majoitus. Tyypillisesti hiihtokeskus- ja matkaraporteista ei makseta bloggaajalle rahallista palkkiota.
    • Kuvaus- ja kirjoituskilpailut yhteistyökumppanin antamasta aiheesta. Yleensä kaikki ehtojen mukaan osallistuvat bloggaajat saavat rahallisen korvauksen. Lisäksi kilpailumuotoisessa aktivoinnissa valitaan usein yksi tai useampi lisäpalkinnon voittaja.

Voinko tehdä omia sponsorisopimuksia
blogiini?

    Voit. Mainonnan pitää kuitenkin tapahtua eettisen ohjeistomme mukaisesti. Sponsoroituja blogeja varten Lumipallolla on tarjolla myös maksullinen päivitys blogipohjaasi, jonka avulla yhteistyökumppanisi on helpompi näkyä eettisen ohjeiston mukaisesti ja saada parempi näkyvyys.

Jäikö vielä kysyttävää?

Ongelmissa ja kysymyksissä voit olla yhteydessä meihin sähköpostitse osoitteella tekniikka@lumipallo.fi

Mainostajan infopaketti
Bloggaaja-aktivoinnit ja kampanjat
Bloggaajan
eettinen ohjeistus