La Thuile -hiihtokeskus
 • La Thuilen offarit
  La Thuile hiihtoalue
  La Thuile off-pisteet
  La Thuile Italia - Raska
  La Thuile Kabiinihissi
 • LaThuile-ski-1
  LaThuile-ski-2
  LaThuile-ski-3
  LaThuile-ski-4
  LaThuile-ski-5

La Thuile – Herkkuja joka makuun

Italian Aostan laaksossa, aivan Ranskan rajalla sijaitseva La Thuilen hiihtokeskus on monella tapaa nautiskelijoiden paratiisi lähtien helikopterihiihdosta ja päätyen herkkuruokiin. Aostan laakso on monelle suomalaiselle vielä löytymättä, sillä yleensä lähdetään tunnetummista alppikohteista liikkeelle, jolloin valinta osuu usein Itävallan hiihtokeskuksiin.

Mont Blancin Italian puolelta Euroopan korkein vuori näkyy monessa eri muodossa. La Thuilessa massiivi ei enää tunnu niin järkälemäiseltä kuin vuoren juurella Courmayeurissa, mutta vaikuttavan näköinen se on silti. Lisäksi näkymää täydentävät hiihtoalueelle näkyvät muut upeat huiput.

Suksilla Ranskaan

La Thuilen ehdoton valtti on hissiyhteys Ranskan puolen La Rosiereen, joka tunnetaan myös Espace San Bernardon nimellä. Laskija voi valita sään ja tuulen mukaan, kummalla puolella laskee, sillä hissilippu on yhteinen koko alueelle. Italian puolella majoittuessa on syytä huomioida, että aloittaa paluumatkan ajoissa, sillä hissejä on koko alueella nelisenkymmentä.

Ranskaan pääsee myös ilmateitse, sillä helikopterikuljetus La Thuilesta reilun 1400 metrin korkeudesta Rutorille lähes 3,5 kilometrin korkeuteen vie vain hetken ja edessä on koskematonta laskua vaikka millä mitalla. Opas on tietenkin reissulle välttämätön, mutta kokemus on unohtumaton. Yleensä lasku päättyy ranskalaismaalaistaloon, jossa pöydät notkuvat paikallisia herkkuja ja laskemisesta ei tahdo tulla enää mitään, vaan on aika suunnata La Rosieren hisseille ja nousta hisseillä ”kotiin.”

Helipakettiin kuuluu useampi nosto ja näin laskuja kertyy olosuhteista riippuen kolmesta viiteen. Heli-ski on kiellettyä useimmissa alppimaissa ja Italiassa käydään asian tiimoilta keskusteluja lähinnä ympäristöihmisten kanssa. Voi olla, että helikopterihiihto on katoavaa suksiperinnettä.

Ruoka rytmittää päivää

La Thuile ei poikkea italialaisesta alppihiihtokulttuurista, päinvastoin. Muutaman mäen jälkeen ollaan jo kahvilla ja pian jo runsaalla lounaalla. Aostan laakson ruoat ovat hyviä ja viinit vähintään samaa tasoa. Lounaalta ei pidetä mitään kiirettä rinteeseen, vaan kiire unohdetaan.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Suomalaiselle moinen kaava on laskemisen vähyyden takia haastava, mutta voihan elämäntyylistä ainakin jotain ottaa opiksi. Voisimme ottaa elämäämme ripauksen lisää iloa, hyppysellisen sydämellisyyttä sekä kulinarististen nautintojen korostamista? Jotta koko konsepti olisi täydellinen, on kylässä Italian perinteikkäin jäätelökauppa kaikkine herkkuineen.

Parhaimmille laskureiteille on rakennettu sopivasti tunnelmallisia rinneravintoloita. Huipulta, reilusta 2600 metristä lähtevä punainen rinne numero seitsemän on suosittu ja sitä pitkin pääsee kylälle saakka, ellei puurajan tuntumassa poikkea jo ylempiä tuolihissejä kohden. Matkan varrella olevan rinneravintolan kiusausta on vaikea vastustaa. Reitti kulkee välillä Pikku San Bernardon solatien päällä, joka on auki vain kesäisin ja jota pitkin väitetään Hannibalin aikanaan tulleen vuorten yli elefanttiensa kanssa Italiaan, silloiseen Rooman valtakuntaan.

Sporttinen laskettelukeskus

La Thuilen rinteet ovat varsin urheilulliset. Offaripätkää löytyy Chaz Duran vierustoilta ja lumisateen jälkeen alue on mitä mainioin, eikä suurempaa kiirettä ole parhaille paikoille. Le Belvederen vierustoilta löytyy leppoisaa laskettavaa ja parhaimmat näkymät ympäristöön.

Lastenalue on ala-aseman tuntumassa, mutta keskus on enemmän aikuisten aktiivilaskijoiden ja nautiskelijoiden paikka kuin lasten temmellyskenttä. Toki lapsille löytyy muutakin tekemistä kuin laskettelu.

Ala-asema vetää mainiosti ja jonoja ei ole. Hiihtoaluetta voisi suositella esimerkiksi pienille porukoille tai häämatkakohteeksi, sillä tunnelmalliset ravintolat, välitön ilmapiiri, ruuhkattomuus ja urheilullisuus ovat varmasti hyviä arvoja, jos hiihtäminen on arvoasteikossa korkeammalla kuin vaikka vesiurheilu.

La Thuile on sekoitus uutta ja vanhaa

Vanhasta kaivoskylästä hiihtokeskukseksi kehittynyt La Thuile on sekoitus vanhaa ja uutta. Osa rakennuksista on todella vanhoja, mutta viehättäviä, ja niiden rinnalle on noussut kauppoja ja liikkeitä. Kylä on hieman hajanainen eikä yhtä tiivis kuin esimerkiksi monet Itävallan kohteista, mutta tilan puute ei ainakaan ahdista, eikä liika väen paljous.

La Thuilen ja La Rosieren alueella viihtyy mainiosti kaikin puolin lomaviikon ajan ja varsinkin kylään laskut ottavat viimeisetkin voimat pois jaloista. Iltaelämä on rauhallista ja koko paikkaa leimaa harmoninen nautinto.

Plussat

 • Urheilullinen hiihtoalue
 • Ruuhkaton
 • Yhteys Ranskan puolelle

Miinukset

 • Iltaelämän puute
 • Ei perinteisen alppikylän tunnelmaa
 • Kylään lasku melko vaativa erityisesti loppupäivästä