Pila-hiihtokeskus
 • Pila Aosta hiihtoalue
  Pila Aosta hiihtokeskus
  Pila Aosta lumeton offari
  Pila rinteet
  Pila tuolihissi

Pila – Hauska ja monipuolinen

Harvassa paikassa on niin helppoa päästä kaupungista mäkeen kuin Italian Aostassa. Kaupungin sydämestä nousee kabiini mainioon hiihtokeskukseen, Pilaan. Keskus on erittäin hauska ja yllättävän monipuolinen vaihtelevine rinteineen.

Aostan tavoittaa joko junalla tai autolla todella vaivattomasti. Moottoritie tuo suoraan kaupunkiin, josta on 27 minuutin nousu ylös rinteille. Matkan ylös rinteille voi taittaa toki autollakin, mutta hyvä paikoitusalue alhaalla kannattaa hyödyntää.

Hiihtoalueen kahdet kasvot

Ylhäällä näkymät muuttuvat totaalisesti vanhan kaivoskaupungin miljööstä. Onkin suorastaan hämmästyttävää, kuinka pienen matkan aikana voi tapahtua totaalinen muutos ympäristön osalta.

Pila on erityisesti Aostan laaksossa asuvien suosiossa, mutta hyvä merkki on se, että moni hiihdonopettaja laskee vapaa-aikanaan mielellään Pilassa, vaikka oma opetuspaikka sijaitsisi muualla laaksossa. Metsässä kiemurtelevat rinteet kumpuilevat ja kattilamaisen hiihtoalueen puuton yläosa taas tarjoaa omat haasteensa ja varsin vauhdikkaat rinteet.

Asumista kaupungissa

Majoituspaikkoja on ylärinteillä, mutta laskijan kannattaa ehdottomasti majoittua alhaalla Aostan kaupungissa tai viereisissä lähikylissä. Kaupungin palvelut, viihtyisät ravintolat ja kahvilat, historialliset roomalaisrauniot ja miellyttävä lämpötila erityisesti kevättä kohden mentäessä antavat perspektiiviä koko lajin harrastamiseen. Kaupunki sijaitsee 570 metrin korkeudessa ja kun ylin asema on lähes 2 800 metrissä, voi laaksossa olla lämmintä +20, kun ylhäällä on vielä pakkaslumet.

Laaksossa asumisen etuna on myös nopea yhteys muihin Aostan laakson huippukeskuksiin. Keskeisen sijaintinsa ansiosta autolla suhauttaa reilussa puolessa tunnissa La Thuileen, Cerviniaan tai laakson päässä sijaitsevaan Courmayeuriin. Pila on itsessään viehättävä ja hyvä paketti, mutta viikon aikana urheilullinen laskija haluaa todennäköisesti etsiä haasteita myös muualta.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kompakti hiihtoalue

Pilan hiihtoalue alkaa varsinaisesti 1 800 metristä ja korkeus takaa lumivarmuuden. Rinteet ovat pääosin pohjoiseen ja niistä pidetään erittäin hyvin huolta. Lämpötilojen noustessa kannattaa huomioida, että aamulla rinteet voivat olla kovia, jos lumi on käynyt edellispäivänä sulan puolella. Toisaalta silloin on tilaa päästellä ja ottaa löysät pois ennen lounasta.

Pila on isännöinyt useana vuonna Italian alppimestaruuskilpailuja ja muutenkin kilpailutoiminta on aktiivista. Parkkialue on hyvä ja sitä pidetään kunnossa. Pienen keskuksen etu on siinä, että kaikki on lähellä ja alueesta halutaan pitää hyvää huolta.

Hissejä on vain 12, mutta ne on valjastettu hyvin hyödyntämään kattilamaista aluetta nostaen laskijoita tehokkaasti ylös. Offareille pääsee suoraan hisseiltä ja jos lumisateesta on kulunut aikaa, kannattaa katsastaa pienellä vaivannäöllä ylimmältä asemalta oikealle johtavat harjanteet, joiden takaa löytyy mainioita kuruja laskettavaksi. Lumisateen jälkeen on kuitenkin syytä olla erityisen tarkkana, sillä iltapäivän lämmössä tilanne voi muuttua arvaamattomaksi ja lumimassat saattavat lähteä liikkeelle jyrkässä rinteessä.

Pila ja erilainen after ski

Italialaiset ovat iloista ja äänekästäkin kansaa, mutta hiihdon jälkeisen elämän osalta pääpaino on perheen parissa viihtymisessä. Erityisesti Pilasta ei löydä muuta kuin virvoittavia juomia ja jos edes jotain iltaelämää etsii, pitää sitä etsiä Aostasta. Italiassa painopiste on elämästä nauttimisessa ja se tehdään hyvän ruoan, erinomaisen viinin ja sopivan seuran parissa. Itävallan menomestat ovat aivan oma lukunsa ja Aostan laaksoon haluavien kannattaa tiedostaa matkansa tärkeimmät lähtökohdat.

Jos unohdetaan iltaelämä, niin Pila on ehdottomasti vierailun arvoinen. Rinteiden vauhti ja viihtyisyys sekä erinomainen ruoka hyvine viineineen riittävät monelle jo syyksi matkustaa Italiaan, josta Aostan laakso poikkeaa mentaliteetiltaan erinomaisesti edukseen. Ihmiset saapuvat paikalle sovitusti ajallaan ja hommat hoituvat. Bonusta on vielä se, että laakson ruokamarkettien hyllyiltä voi tehdä erinomaisia löytöjä.

Plussat

 • Vauhdikkaat ja viihtyisät rinteet
 • Aostan kaupungin läheisyys
 • Laakson miellyttävä lämpötila

Miinukset

 • Hiihtoalueen pienuus
 • Iltaelämän puuttuminen
 • Pitkä kabiinimatka rinteille