Via Lattea ja Sestriere - hiihtokeskus Kuva: Jyrki Lehto
 • Sestriere Via Lattea Jyrki Lehto kyltti
  Via Lattea Jyrki Lehto Claviere metsä
  Sestriere Italy
  Sestriere village
  Sestriere kylä village
 • Sestriere alppikylä hiihtokeskus
  Sestriere vuoret maisemat
  Sestriere tornitalo hotellit
  Sestriere rinteet
  Sestriere laskettelu
 • Sestriere Italia laskettelukeskus
  Sestriere Italia laskettelurinne
  Sestriere Italia offarit
  Sestriere Italia off-pisteet
  Sestriere Italia off piste
 • Sestriere Italia offpiste skiing
  Sestriere Italia off piste routes
  Sestriere Italia rinneravintola terassi
  Sestriere Italia rinneravintola ruoka
  Sestriere Italia rinneravintola
 • Sestriere Italia restaurant slopes
  Sestriere Italia skiing area powder
  Sestriere Italia puuterilasku
  Sestriere Italia puuteri laskettelu
  Sestriere Italia puuterioffari
 • Sestriere Italia hiihtokeskus laskettelu
  Sestriere Italia hiihtokeskus Borgata
  Sestriere Italia kylä keskus
  Sestriere Italia kylä ostokset
  Sestriere Italia kylä shoppailu

Via Lattea – Sestriere ja luminen linnunrata

Italian Sestiere muistetaan vuoden 2006 Torinon olympialaisista alppilajien järjestäjänä. Kuuluisan Milky Wayn, Linnunradan, keskeisin hiihtokeskus on yhdessä Sauze d’Oulxin ja muiden kylien kanssa varsin mittava luminen temmellyskenttä.

Italian suurin yhtenäinen hiihtoalue muodostuu jo edellä mainittujen lisäksi Cesanan ja Clavieren kylistä, josta vielä pääsee Ranskan puolella sijaitsevaan Montgenevreen saakka. Kun rinnekilometrejä on yhteensä 400, tajuaa, että kaikkea ei ehdi viikossa välttämättä laskea. Ei ihme, että italialaiset kutsuvat aluetta Via Latteaksi, Maitotieksi.

Fiatin Agnellien perustama Sestriere

Sestriere on Fiatin perustajasuvun Agnellien luomus, josta maamerkkinä on pyöreä kerrostalo keskeisellä paikalla kylää. Rakennus näkyy aina Clavieren rinteille saakka, joten tuntuu kuin laskettavaa olisi silmänkantamattomiin.

Sestriere kerää Torinon kerman rinteilleen ja kaduilleen, joten muissa kylissä on vähemmän kuhinaa. Tosin silmäniloa hakevat viihtyvät parhaiten juuri Sestrieren kuhinassa, jolloin varsinainen laskeminen on sivuseikka. Niin ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä alueen hiihtotarjonta on erinomainen ja kulinaristiset nautinnot varsin kattavat, kuten Italian tyyliin sopii.

On selvää, että Sestriere on alueen kuningatar ja muut kylät kumartavat ”hallitsijalle”. Rauhaa ja perinteisempää tunnelmaa hakevien kannattaa etsiä majoitusta alempana sijaitsevista kylistä, joissa myös palvelu pelaa leppoisaan tyyliin, ja hieman huokeammalla.

Freestylekeskus Sauze d’Oulx

Sestrieren rinnevalikoima on vauhdikas ja kylän liepeillä voivat perheen pienimmät harjoitella hyvin ensimmäisiä käännöksiään. Reilun 2 800 metrin korkeudesta lähtevien rinteiden pääväri on vauhdikkaan punainen ja maailmancupin laskijoille hyvinkin tuttu. Kannattaa kuitenkin laajentaa reviiriä ja laskea freestylekeskuksena tunnettuun Sauze d’Oulxiin, jolloin mahdollisuudet lisääntyvät tuntuvasti.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Lumi säilyy Sauze d’Oulxin puolella pitempään pakkaslumena ja aurinko ei pääse samalla tavalla porottamaan kuin Sestrieren puolella. Laskut ovat myös pitkiä ja vauhdikkaita ja tietenkin voi piipahtaa vielä vauhtilajipaikkana tunnetussa San Sicariossa, josta pääsee laskemaan aina Cesanaan saakka.

Cesanasta puolestaan pääsee jatkamaan Claviereen ja aina Ranskan Montgenevreen, joten kannattaa pitää huoli, että ehtii palata takaisin, jos asuu Sestrieressä. Clavieren laskut metsässä kohti Monti Della Lunaa ovat mahtavia ja laskijoita on vähän. Sekä Clavieressa että Montgenevressä rakennetaan majoitustiloja lisää, ja on suorastaan synti, jos ei käy rinnealueisiin tutustumassa.

Moottoritietä pitkin Italiasta

Cesanan kyläkorkeus, 1 350 metriä, on kevättä kohden vähän, mutta hyvä hissiverkosto nostaa laskijat joka puolelle Via Latteaa ja toisaalta kylä on helpoin saavuttaa moottoritien tuodessa Italian puolelta käytännössä kylään saakka. Siksipä laaja hiihtoalue on torinolaisten ja myös osittain milanolaisten suosima.

Montgenevren solan ylittäminen lumisateella on haasteellinen, sillä tie nousee yli 1 800 metriin. Ranskan puolelle voi tehdä tutkimusmatkan ihastuttavaan Brianconin kaupunkiin, joka on UNESCO:n suojeluskohde. Samalla voi tietenkin harkita laskemista Serre Chevalierin hiihtoalueella, jossa myös riittää ihmeteltävää.

Plussat

 • Laaja ja monipuolinen hiihtoalue
 • Hyvä saavutettavuus
 • Viihtyisä

Miinukset

 • Sesonkien ruuhkat
 • Sestrieren korkeampi hintataso
 • Ei varsinaisesti perheiden alue