Sulden - hiihtokeskus
 • Sulden_off-piste
  Sulden_näkymä
  Sulden_lautailija_Jon_Shave

Sulden – Jäätikköpuuteria Etelä-Tirolissa

Italian pohjoisosassa, eteläisessä Tirolissa vuorenhuiput kohoavat yli kolmen kilometrin korkeuteen ja hiihtokeskuskäyttöön otettuja jäätiköitä on laskettelijoiden iloksi syntynyt alueelle useita. Stelvion kansallispuistosta löytyy yksi tällainen jäätikkökeskus, suureen Ortler SkiArena –hiihtoalueeseen kuuluva Sulden.

Ortler SkiArenan muita hiihtokeskuksia ovat Schwemmalm, Mount Vigilio, Val Senales, Reinswald, Malga San Valentino, Trafoi, Merano 2000, Minschuns, Belpiano, Plan, Maseben, Monte Cavallo, Watles ja Corno del Renon. Kokonaisuutena Ortler SkiArena on lapsiystävällinen ja soveltuu mainiosti perhekohteeksi sekä kilpailevaksi vaihtoehdoksi runsaan sadan kilometrin päässä sijaitsevalle ja supersuositulle Dolomiti Superski –alueelle.

Taitoa vaativat

Suldenin hiihtokeskus ei kuitenkaan edusta kaikkein parhaiten lapsiin panostavaa koko perheen lomakohdetta, vaan pääpaino on jäätikkökeskuksessa ennemmin harrastajatason laskijoissa ja jyrkässä offarimaastossa. Kanzelin alueella on lastenmaa ja määrällisesti eniten sinisiä rinteitä, mutta muutoin eivät perheiden palvelut hiihtokeskuksessa korostu.

Langensteinin puoleiset rinteet kelpaavat niin aloittelijoille kuin huippu-urheilijoillekin, mutta tärkein hiihtoalue on gondolihissillä saavutettava Madritschjochin jäätikkö Cima Beltovo- tai Schöntaufspitze-huipun alapuolella. Jäätikön suunnassa hissijärjestelmään kuuluu 110-hengen gondoli, joka kykenee lähes yksinään pitämään ruuhkat kurissa.

Madritschjochilta löytyy kaikille taitotasoille soveltuvia rinteitä, kuten pitkä ja kaunis Gran Zebru sekä haastava ja hoitamaton Hochleiten. Taitavimmat laskijat haluavat todennäköisesti päästä laskemaan mustan ja haastavan Kanonenrohr-kapeikon (tykinpiippu).

Jäätiköllä Madritschütten yläosassa on parkki, josta temppulaskijat löytävät itselleen boxit, kickerit, halfpipen ja krossiradan. Tuolihissi pitää huolen siitä, että lautailijat pääsevät liikkumaan parkin ylä- ja alaosien välillä vaivatta.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Pitkiä laskuja jäätiköllä

Suldenin kylä sijaitsee laaksossa, lähes 2000 metrin korkeudessa, lähellä Madritschjochin jäätikköä ja on erittäin lumivarma matkakohde. Hiihtokeskus on auki ainakin 6 kuukautta vuodesta ja offareilla riittää hienoa Tirolin puuteria, jonka äärelle pääsee kätevästi hiihtohisseillä.

Syvintä lumi on lähellä Schöntaufspitzen huippua, jossa takamaastoissa laskeutumisen takaisin kylään voi aloittaa huimasta 3200 metrin korkeudesta. Reitti huipulta takaisin alas kylään on helppo hahmottaa, mutta vaikeudeltaan valitusta suunnasta riippumatta aina haastava, kuten suuri osa jäätikön offarimaastosta muutenkin. Mikäli reitin huipulta takaisin kylään päätyy ottamaan, kertyy korkeuseroa yhdelle laskulle miellyttävät 1300 metriä. Offareihin tutustuttaessa on suositeltavaa palkata etenkin ensilaskuille opas paikallisesta Alpinschule Ortlerista.

Sulden on vilkas pienkylä

Nykyisestä turismin kasvusta ja laskijoilta saadusta suosiosta huolimatta Sulden on kaupallistumisen sijaan säilyttänyt perinteikkään julkisivunsa ja pienkylän tunnelmansa onnistuneesti. Huimapäitä ja parkkilaskijoita houkuttelevana kohteena hiihtokylän yö tosin täyttyy nuorista juhlijoista ja vauhtia illan bileissä riittää viikonpäivästä riippumatta. Juhlivaa laskukansaa palvelevat kylässä Apres ski Café Ilse, Ski Alm –ravintola sekä tanssipaikka Disco Après.

Suldenia lähin kansainvälinen lentoasema ja ainoa, josta matkaa on alle kolme tuntia, on Itävallan Innsbruck, josta ei suoraa jatkoyhteyttä hiihtokeskukseen tosin ole. Paikallisjunia yhdistelemällä pääsee työläästi perille, mutta suositeltavampaa on vuokrata auto Innsbruckista.

Plussat

 • Laskettavaa kaikille
 • Hienot ja haastavat offarit
 • Vilkas after ski

Miinukset

 • Perhekohteena vaatimaton
 • Ei suoria jatkoyhteyksiä lentokentältä kylään
 • Offareille ei ole asiaa ilman kunnon taitoja