Flachau - hiihtokeskus
 • Flachau tuolihissi
  Flachau rinneravintola
  Flachau hiihtokoulu
  Flachau laskijat
  Flachau iltamäki
 • Flachau
  Flachau
  Flachau
  Flachau
  Flachau tuolihissit

Flachau – Mainettaan parempi

Itävallan sydämessä Salzburger Landissa sijaitseva Flachau on alppipiireissä tunnettu Hermann Maierin kotipaikkana. Herminaattori ei ole kuitenkaan alueen ainoa ylpeys, sillä hiihtotarjonta carving-paratiisina tunnetulla alueella on laaja ja monipuolinen. Jostain syystä Flachaun maine on kuitenkin jäänyt laahaamaan.

Salzburgin kauniista kaupungista vain tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Flachau on perheiden suosima hiihtokeskus ja kuuluu osana valtavaan Ski Amadén rinnejärjestelmään, joka pitää sisällään huikeat 270 hiihtohissiä ja lähes 900 rinnekilometriä. Pidemmän aikaa Alpeilla viihtyvä saa parhaiten irti hissijärjestelmän edut, sillä eri keskukset linkittyvät toisiinsa hissijärjestelmän lisäksi bussikuljetuksin. Viikkolomalainen ehtii ja viitsii todennäköisesti bongata lomallaan oman hiihtokeskuksensa lisäksi ehkä korkeintaan yhden muun keskuksen.

Flachau on Herminaattorin kotikenttä

Hermann Maier vetää nimellään alueelle germaaneja, joten rinteissä riittää vipinää. Erityisesti viikonloppuisin väkeä on runsaasti ja ala-asemalla kannattaa olla ajoissa.

Salzburgista järjestetään päiväbussimatkoja, joiden kuljetus sisältyy hissilipun hintaan ja tämän vuoksi hyvin vetävien alahissien eteen muodostuu nopeasti pientä jonoa. Lisäksi aamupäivän ensimmäiset tunnit kannattaa laskea ylärinteillä, jotta välttää kylästä lähtevien hissien jonot.  Arkipäivinä moderni ja kattava hissijärjestelmä nostaa laskijat tehokkaasti kohti upeita maisemia.

Flachaussa huomio kiinnittyy uuteen hissikalustoon. Satsauksia on tehty ja lämmitetyt, kahdeksan henkeä vetävät tuolihissit takaavat nousujen miellyttävyyden. Samalla tehokkuus varmistaa kuitenkin sen, että rinteillä on koko ajan paljon laskijoita ja erityisesti sesonkina ruuhkaa. Siksi kannattaa pitää huoli, että on hyvissä ajoin pyrkimässä takaisin omaan laaksoon päivän hiihtoseikkailultaan.

Tunnelmallinen maailmancup

Flachaun lisäksi alppihiihdon valkoinen sirkus pysähtyy lähellä sijaitsevassa Schladmingissa. Flachaussa naiset laskevat pujottelun tammikuun 11. päivä ja miehet puolestaan pujottelevat legendaarisessa Schladmingissa tammikuun 25. Iltakilpailut ovat tunnelmaltaan huikaisevat ja väenpaljous on käsittämätön. Silti kaikki hoituu ja esimerkiksi nälästä tai janosta ei tarvitse kärsiä. Molemmissa paikoissa kilpailijat laskevat suoraan lähes kylän keskustaan, joten siirtymiset ja muu logistiikka on mietitty hyvin valmiiksi.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Maailmancupien aikaan kylät täyttyvät ihmisistä, mutta rinteissä on tilaa. Alppihiihtäjien eliittiä saavutaan katsomaan iloisella mielellä ja tunnelma on kansanomaisempi kuin esimerkiksi turkiksien ja timanttien sävyttämässä Kitzbühelissä. Ilmassa on takuuvarmasti kliseisesti suuren urheilujuhlan tuntua, kun ensimmäinen laskija hyökkää radalle. Jos vain mahdollista, kannattaa käydä kokemassa ainutlaatuinen elämys.

Hyvät hissiyhteydet

Flachaun katunäkymässä Maierin nimi on tietysti käytössä urheiluliikkeen ja hiihtokoulun nimessä. Itävallan alppihiihtosankarilla riittää vielä edustustehtäviä, joten voimanpesän bongaaminen kotikylässä tapahtuu varmimmin maailmancupin aikaan.

Hiihtobussiyhteyden päässä sijaitsevasta Flachauwinklistä on hissiyhteys Michael Walchhoferin kotikylään Zauchenseehen, jossa sijaitsee syöksytykin hotelli. Alueella aistii alppihiihdon rataperinteet, mutta hiihtäminen ei suinkaan ole pelkkää porttien kiertämistä vaan monipuolista laskemista erilaisissa maastoissa. Se juuri tekee alueesta mukavan ja osittain jopa haasteellisen.

Hienoa metsälaskua

Flachaun oma rinnetarjonta on hyvä ja alue yhdistettynä Wagrainin, Alpendorfin ja Zauchenseen hisseihin takaa viikon vierähtämisen liiankin nopeasti. Flachaun rinteissä on tilaa ja pääosin punaiset rinteet ovat vauhdikkaita ja leveitä. Metsän läpi kiemurtelevat rinteet 32 ja 33 tuovat yli tuhat korkeuserometriä ja reilun hapotuksen reisiin neljän kilometrin matkalla.

Wagrainiin laskeminen kannattaa, sillä kauniista kylästä voi jatkaa matkaansa aina Alpendorfiin saakka. Flachausta liikkeelle lähtevän on syytä huomioida, että Alpendorfissa käynti ottaa aikaa, mutta on vaivan väärti. Lounaan jälkeen on syytä vilkuilla kelloa ja pitää huoli, että pääsee ajoissa takaisin omaan kylään.

Vaihtoehtona Zauchensee

Erityismaininnan Salzburger Landin hiihtokeskuksista ansaitsee Alpendorfin ohella Zauchensee. Zauchenseen kolmen kylän (Kleinarl, Flachauwinkl ja Zauchensee) muodostama hiihtoalue on jo itsessään suuri, muttei hissiyhteydessä muihin Salzburger Landin hiihtokeskuksiin, vaikka ne kuuluvatkin samaan hiihtoalueeseen. Flachausta Zauchenseehen matkustavien on hissin sijaan käytettävä hiihtobussia.

Zauchenseen rinteet ovat keskimäärin kaikkia jo edellä mainittuja hieman vauhdikkaampia. Hyvien mustien rinteiden ohella leppoisaa sinistä lojottelua toki löytyy myös ja kokonaisuutena alue onkin todella monipuolinen ja perheystävällinen. Lisättynä hyötynä Zauchenseen hiihtoalueella esiintyy vielä vähemmän ruuhkia kuin nimekkäämmässä Flachaussa. Etenkin perheen kanssa matkustavien ja bussimatkoja kaihtamattomien laskijoiden kannattaa harkita majapaikakseen rauhallista Zauchenseen hiihtokylää.

Metsissä tilaa

Puuterilaskusta pitäville Flachau on positiivinen yllätys, sillä valtaosa laskijoista viihtyy rinteissä ja metsiin eksyy vain harva laskija. Flachaussa yläosan metsät joka suuntaan tarjoavat miellyttävää laskemista, mutta kauemmas haluavien on oltava valmiita hikoilemaan paluumatkan pituuden takia.

Griesskareckilta kohti Flachauta laskevien on syytä pysytellä Flachaun puoleisella harjanteella, jossa temmellyskenttää on yllin kyllin. Offari päättyy tukkitiehen ja muutaman kilometrin sujuttelun (tiellä mahdollisesti kivimurskaa) päätepiste on maailmancupin rinteen maalialue. Mikäli päätyy harjanteen toiselle puolelle, joutuu kapuamaan toista tukkitietä takaisin oman laakson puolelle päätyen lopulta maalialueelle hikisenä. Tällä reitillä pääsee tekemään täysin omat jäljet ja retki on fantastinen, mutta loppuosaltaan työläs.

Wagrainin puolelle on myös erinomaista metsälaskua. Kannattaa kuitenkin pyrkiä ajoissa takaisin kohti hissisysteemiä, jotta välttyy todella hikiseltä urakalta. Metsässä laskeminen on Flachaun ja Wagrainin alueella hienoa ja turvallista, mutta mitä kauemmaksi menet rinteiltä, sitä työläämpää on paluu hisseille.

Mukaansatempaava Musistadl

Hiihtopäivän päätteeksi – tai monet jo hyvissä ajoin – suuntaavat Hofstadlin after ski –tunnelmaan. Paikan klassikko on ”tosi pitkä tuoppi”, metri olutta. Kokeilee, ken uskaltaa.
Flachaun ravintolavalinnat ovat rajalliset, mutta menot ovat varmasti hyvät Musistadlissa, yli 400 vuotta vanhassa talossa, jossa on hyvän ruoan lisäksi tanssia ja live-musiikkia.

Yeti’s on suosittu disco live-musiikin kera ja jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa pienestä kylästä, jos on esimerkiksi viikon pakettimatkalla. Saalbachin tai St.Antonin sfääreihin ei Flachaun yössä edetä ja väki on edellisiä paikkoja hieman varttuneempaa. Toisaalta se on hyvä, niin jaksaa aamulla suunnata kohti hissejä. Flachaussa kannattaa olla virkeänä!

Plussat

 • Monipuoliset rinteet, hienoa metsälaskua
 • Uusi ja laadukas hissiverkosto
 • Salzburgin läheisyys

Miinukset

 • Tunnelma ei niin kansainvälinen
 • Sesongin aamuruuhkat
 • EU:n tupakointisäännöistä ei välitetä joka paikassa