Lienz - hiihtokeskus

Lienz – Kaupunkiloma laskettelijalle

Lienz on monelle tuttu alppihiihdon maailmancupin osakilpailuiden isäntäpaikkana, mutta 13 000 hengen laskettelukaupunki on toki muutoinkin merkittävä. Laskettelijalle Lienzillä on tarjota kaksi persoonallista hiihtokeskusta, Itävallan aurinkoisimpia rinteitä ja mukavan kokoisen alppikaupungin after skitä lähellä Italian rajaa.

Lienzin hiihtokaupunki sijaitsee eteläisessä Itävallassa Dolomiittien vuoristossa. Lienz on kasvanut 1200-luvulta saakka tasaiseen tahtiin ja sitä ympäröineet pikkukylät Thurn, Gaimberg, Nußdorf, Tristach, Leisach ja Amlach tunnetaankin nykyään sen esikaupunkialueina.

Kaksi persoonallista laskupaikkaa

Laskijan iloksi Lienzin yhteydestä löytyy peräti kaksi erillistä hiihtoaluetta. Lempeä Zettersfeld sijaitsee kaupungin pohjoispuolella ja alppihiihdon maailmancupista tutut jyrkät rinteet löytyvät eteläpuoleiselta Hochsteinilta.

Näiden lisäksi Lienzissä on hyvät mahdollisuudet maastohiihtoon ja kaupungista löytyy myös ankkurihisseillä varusteltu pikkumäki lapsille ja aloittelijoille. Molempien hiihtoalueiden ala-asemat sijaitsevat vain 15 minuutin kävelymatkan päässä kauniin kaupungin keskustasta, joten vaikka laskija ei rinteiden vierellä majoittuisikaan, on hiihto aina lähettyvillä.

Laskumaasto laajenee tarvittaessa myös Itä-Tirolin hissilipulla, joka kattaa Lienzin ohella myös St. Jakobin, Matrein, Kals an Großglocknerin sekä Obertilliachin pienet hiihtokeskukset. Perheen kanssa lomaileva laskija ei tosin yleensä joudu tähystämään ylimääräisiä rinteitä Lienzin oman valikoiman jatkoksi, sillä tekemistä pelkästään Zettersfeldissä ja Hochsteinissa riittää aivan tarpeeksi pidempäänkin lomailuun.

Zettersfeld – Kruisailuun ja nautiskeluun

Lienzin pohjoispuoleinen Zettersfeld on nautiskelijoiden ja perheiden makuun. Hissit nostavat laskijan kaupungin korkeudelta väliasemalle 1 800 metriin, josta jatketaan hisseillä edelleen kohti lähes 2 300 metrin korkeudessa häämöttävää huippua. Leveät rinteet sopivat hyvin aloittelijoille ja myös aivan yläosista löytyy hyvä valikoima helppoa laskettavaa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Paikallisille Zettersfeldin huipun rinneravintola on kohtauspaikka, jossa vaihdetaan kaikessa rauhassa kuulumisia kahvittelun ohessa. Myös lasketteleva turisti rentoutuu hiihtokeskuksen helpoilla rinteillä ja kaunissa maisemissa.

Nautiskelu on muutoinkin koko Lienzissä suuressa roolissa. Tämä näkyy esimerkiksi siitä, ettei Zettersfeldistä tai Hochsteinista kummastakaan löydy ainoatakaan itsepalveluravintolaa, vaan ruokapaikoissa on tarkoitus nimenomaan rentoutua ja antaa palvella itseään.

Hochstein – Jyrkät ja pitkät rinteet

Lienzin kahdesta hiihtokeskuksesta Hochstein on selkeästi sporttisempi vaihtoehto, josta löytyy vauhdikkaita, huipulta alas kylään saakka laskevia merkittyjä rinteitä. Valtaosa rinteistä mutkittelee metsän keskellä, joten alueen näkyvyys on tyypillisesti melko hyvä myös huonolla säällä.

Ruuhkaton Hochstein soveltuu paremmin nimenomaan harrastajatasoisille laskijoille ja kokeneemmille. Vuoren alaosassa on Lienzin ainoa musta rinne, maailmancupissakin laskettava jyrkkä Weltcupstrecke. Huipulta taas on yhdisteltävissä 7 kilometrin mittainen yhtenäinen reisiä poltteleva lasku, joka sekin vaatii jo hieman laskutaitoja.

Huipun rinneravintola Hochstein-Hütte tosin miellyttää nautiskelijoita hyvällä ruualla ja huikeilla 360 asteen maisemilla Lienzin ylitse sekä Pustertalin ja Iseltalin laaksoihin. Lapset puolestaan nauttivat Hochsteinista löytyvästä vuoden ympäri auki olevasta Osttirodler-kelkkaradasta.

Off-piste -rinteitä ja dubsteppiä

Offarilaskeminen on Alpeille tyypilliseen tapaan myös Lienzin hiihtokeskuksissa sallittua, mutta edellytykset siihen ovat alemmilla rinteillä pienestä korkeudesta ja runsaasta auringosta johtuen toisinaan heikot. Lumivarmoja laskuja takamaastoissa on siis tarjolla lähinnä ylärinteillä ja Zettersfeldin puolella ovat kumparelaskutaidot tarpeellisia.

Lumilautailijat ja freestyle-laskijat löytävät Lienzin Zettersfeldistä pienen Sunsitepark-snowparkin. Tämän lisäksi Zettersfeldin leveät rinteet soveltuvat hyvin lumilaudalla kurvailuun ja ilmapiiri on koko alueella muutenkin nuorekkaan menevä. Kaupungin puolella voimissaan oleva dubstep ja aktiivinen DJ-skene takaavat myös vaudikkaat jatkobileet rinteiden sulkeuduttua.

Lienz ja kaupunkiloma alppimaisemissa

Ei ole pakko pitää dubstepistä rakastuakseen Lienzin kaupunkiin. After skin puolella valikoimaa on runsaasti aina lämminhenkisistä pubeista ja kahviloista vauhdikkaisiin discoihin. Arkisin yöt ovat hiljaisempia, mutta viikonloppuisin meininkiä riittää koko alueella.

Lienz sopii hyvin kaupunkilomailuun myös niille jotka eivät itse laskettele. Lukuisat supermarketit, ravintolat, kauneussalongit ja kuntosalit palvelevat lomailijaa ja shoppailumahdollisuudet ovatkin erittäin hyvät. Majoitukseen on tarjolla yli 25 hotellin valikoima ja näiden lisäksi alueella on tarjolla myös asuntoja ja alppimajoja.

Kaupungin ravintolat ovat todella laadukkaita ja pienelle alueelle mahtuukin monia palkittuja ruokapaikkoja, kuten Moarhof-hotellin samanniminen gourmet-ravintola. Myös Italian rajan läheisyys tuntuu ja Lienzissä ollessaan kannattaa testata ainakin kerran jokin alppikaupungin herkullisista pizzerioista.

Perheen kanssa aurinkoisille rinteille

Lienz on parhaimmillaan kun loman ensisijaisena tarkoituksena on laskettelun sijaan nautiskelu kauniista alppimaisemista tunnelmallisessa ja toimivassa kaupunkimiljöössä. Pidempiaikaiseen lasketteluun paikka sopii lähinnä pienten kanssa matkustaville ja niille, jotka haluavat itse kokea maailmancupissa monesti lasketun Weltcupstrecken.

Itävallan aurinkoisimmille rinteille pääsee kätevimmin lentämällä Suomesta Innsbruckin, Salzburgin tai Münchenin kansainväliselle lentokentälle. Jokaisesta kolmesta kaupungista on busseilla suoria jatkoyhteyksiä Lienziin ja hieman yli kahden tunnin mittainen ajomatka. Lyhin matka on Innsbruckista ja pisin Münchenistä.

Lienzin kaupungilla on myös oma rautatieasema, mutta suurkaupungeista junalla matkustaessaan tarvitsee poikkeuksetta matkalla ainakin yhden vaihdon. Kaupunki ei ole autoton, joten vuokra-auto vie sekin perille asti, mutta itse kaupungissa sille tuskin on käyttöä.

Artikkelin kuva: flickr / pilot_micha

Plussat

  • Toimiva kaupunki, runsaasti tekemistä myös niille jotka eivät itse laskettele
  • Soveltuu perheen kanssa lomailuun
  • Aurinkoisia kruisailurinteitä kauniissa maisemissa

Miinukset

  • Vähän jyrkkiä laskuja
  • Huonot olosuhteet offarilasketteluun
  • Pieni parkki